δυο εβδομάδες ο Αντώνης Σαμαράς με τον Δημήτρη Αβραμόπουλο θα επισκεφθούν την Τουρκία για το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας.
Με προσεκτικές κινήσεις και με σχεδιασμό η ελληνική κυβέρνηση, κάνει τις ενδεδειγμένες κινήσεις στο καυτό θέμα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης και της υφαλοκρηπίδας.
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος σε συνεννόηση με τον Αντώνη Σαμαρά ταξίδεψε στη Νέα Υόρκη, χωρίς καμία διαρροή για τις προθέσεις του, και συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν.
Όλα αυτά μετά την επίσκεψη του Φρανσουά Ολάντ στην Αθήνα και τη στήριξη που προσέφερε απλόχερα ο γάλλος Πρόεδρος στη χώρα μας. Η κυβέρνηση, είναι η αλήθεια, ότι με αυτήν την κίνηση στον ΟΗΕ, έστειλε μήνυμα στη γείτονα και στις ανακοινώσεις τις για έρευνες της στο Αιγαίο. Με αυτό τον τρόπο η Ελλάδα, με τη ρηματική δηλαδή διακοίνωση μέσω της οποίας ενημερώθηκε ο Οργανισμός, διασφαλίζει τα κυριαρχικά δικαιώματά της στις έρευνες και στην εκμετάλλευση των κοιτασμάτων, και φυσικά παίρνει πλεονεκτική θέση στη διπλωματική σκακιέρα.
Αυτή, μάλιστα, είναι η πρώτη φορά που η χώρα μας απαντά στην Τουρκία σε επίπεδο ΟΗΕ. Την προηγούμενη φορά που είχε απαντήσει με ρηματική διακοίνωση ήταν το 2011 στο πλαίσιο των διμερών επαφών.
Όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών «με εντολή του Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατετέθη χθες στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, ρηματική διακοίνωση, δια της οποίας η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό για την παραχώρηση εκ μέρους της Τουρκίας, αδειών έρευνας σε περιοχές ελληνικής υφαλοκρηπίδας. Η ενέργεια αυτή του Υπουργείου Εξωτερικών, διασφαλίζει τις ελληνικές θέσεις για την προάσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας, σύμφωνα πάντοτε με το εθιμικό και συμβατικό Δίκαιο της Θάλασσας και ειδικότερα την Σύμβαση του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982).
Σημειώνεται ότι ευθύς μόλις είχαν γίνει γνωστές οι τουρκικές παραχωρήσεις, η ελληνική κυβέρνηση είχε προβεί στις δέουσες παραστάσεις προς την Τουρκία. Με τη χθεσινή ενέργεια, η Ελλάδα ενημερώνει τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών και τα αρμόδια όργανά του, ενώ η ρηματική διακοίνωση θα δημοσιευθεί στο Law of the Sea Bulletin. Η Ελλάδα επιθυμεί σχέσεις καλής γειτονίας με την Τουρκία, καθώς και με όλες τις χώρες της περιοχής, στη βάση του αμοιβαίου σεβασμού και της διεθνούς νομιμότητας, ειδικά, όταν πρόκειται για ζητήματα, που άπτονται κυριαρχικών μας δικαιωμάτων, αλλά και αξιοποίησης του φυσικού μας πλούτου».
Μέχρι να υπάρξει κατάθεση συντεταγμένων θα χρειαστεί αρκετός καιρός και κατάλληλη διπλωματική και πολιτική προετοιμασία, αν και φάνηκε από τις προχθεσινές δηλώσεις του Πρωθυπουργού, ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να προχωρήσει.
Εξάλλου, μια πιθανή τουρκική αντίδραση σε μία μονομερή ενέργεια της Ελλάδας στο Αιγαίο θα μπορούσε να περιλαμβάνει ακόμη και θερμό επεισόδιο, διακοπή των διερευνητικών επαφών ή κατάθεση συντεταγμένων και από την τουρκική πλευρά με ταυτόχρονες έρευνες τουρκικών ερευνητικών σκαφών σε μεγάλα τμήματα της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, τα οποία η Τουρκία θεωρεί αμφισβητούμενα.
Νίκος Παναγιωτόπουλος
newpost
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου