20 Μαρ 2015

Η Κίνα επιβεβαιώνει την προμήθεια του HQ-9 από την Τουρκία


Η Κίνα επιβεβαιώνει την υπογραφή της σύμβασης με την Τουρκία για την προμήθεια των αντιαεροπορικών πυραύλων (SAM) μεγάλου βεληνεκούς HQ-9 (Hongqi-9 - ονομασία εξαγωγής FD-2000), αναφέρει η εφημερίδα China Daily επικαλούμενο εκπρόσωπο της εταιρείας China National Precision Machinery Import & Export Corporation.


Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Ισμέτ Γιλμάζ δήλωσε το Φεβρουάριο ότι η Τουρκία σχεδιάζει να δημιουργήσει, σε συνεργασία με την κινεζική εταιρεία, ένα πυραυλικό αμυντικό σύστημα. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι αυτό το σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας της χώρας του δεν θα πρέπει να ενσωματωθείστο ΝΑΤΟ. Αργότερα, ο εκπρόσωπος του Τούρκου Προέδρου, Ιμπραήμ Καλύν, δήλωσε ότι αυτό θα είναι συμβατό με τα συστήματα του ΝΑΤΟ.

«Ο εκπρόσωπος της China National Precision Machinery Import & Export Corporation ανέφερε ότι το κινεζικό σύστημα FD-2000, μοντέλο εξαγωγής HQ-9, έχει επιλεγεί για μια σύμβαση με την Τουρκία το 2013», - γράφει σε σχέση με τον εκπρόσωπο της εταιρείας η εφημερίδα China Daily.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η δήλωση έγινε σε συνέντευξη με την Κεντρική Τηλεόραση της Κίνας κατά διάρκεια της αμυντικής έκθεσης στην Λίμα της Μαλαισίας. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της κινεζικής εταιρείας, το σύστημα FD-2000 - ένα από τα κύρια εκθέματα, τα οποία η Κίνα έχει φέρει στην έκθεση.

Ο διαγωνισμός για την προμήθεια μεγάλου βεληνεκούς ς πυραυλικών συστημάτων αεράμυνας συστήματος ύψους 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων ανακοινώθηκε από την Τουρκία το 2009. Νικητής το Σεπτέμβριο του 2013 ανακηρύχθηκε η κινεζική εταιρεία CPMIEC. Η ανακοίνωση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να δεχτεί η Τουρκία από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα τα αποτελέσματα του διαγωνισμού να ακυρωθούν σε πρώτη φάση.

Νωρίτερα, το κινεζικό υπουργείο Εξωτερικών, σχολιάζοντας σχετικά με τη σύμβαση, είπε ότι η Κίνα ελπίζει ότι η Τουρκία θα κάνει την επιλογή της, «σύμφωνα με τα δικά της συμφέροντα».

http://defencenews.gr/index.php/tourkia/1445-i-kina-epivevaionei-tin-promitheia-tou-hq-9-apo-tin-tourkia
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου