Μία ακόμη επιβεβαίωση από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr, όταν από τον Δεκέμβριο του 2014 είχαμε «κρούσει» τον κώδωνα του κινδύνου με άρθρο μας με τίτλο (Το ελικοπτεροφόρο Mistral δεν οδεύει σίγουρα σε ρωσικά αλλά πιθανόν σε τουρκικά νερά), για την πιθανή πώληση των ελικοπτροφόρων-αποβατικών πλοίων Mistral στην Τουρκία. Η αποτυχία της συμφωνίας παράδοσης τους στο ρωσικό ναυτικό, οφείλεται στις αφόρητες αμερικανικές πιέσεις στο Παρίσι και προσωπικά στον Γάλλο Πρόεδρο Φ.Ολάντ.
Σύμφωνα με χθεσινό ρωσικό δημοσίευμα πολλοί αμυντικοί εμπειρογνώμονες αμφιβάλλουν στο εάν η Γαλλία είναι σε θέση να πωλήσει τα πλοία Mistrals αμέσως, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά να μεγαλώνει μέρα με τη ημέρα . «Η πώληση των πλοίων αυτού του τύπου είναι εξαιρετικά δύσκολη αυτό διάστημα λόγω του υπέρογκου κόστους», δήλωσε ο Μπεν Μούρς αναλυτής του αμυντικού πόρταλ IHS Jane “s στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων AFP
Ο ίδιος γνωρίζοντας «πρόσωπα και καταστάσεις », κατονόμασε 13 κράτη ως κύριους πιθανούς αγοραστές. Αυτά είναι τα εξής , Αυστραλία, Βέλγιο, Βραζιλία, Καναδάς, Χιλή, Γερμανία, Ινδία, Ιαπωνία, Μαλαισία, Ολλανδία, Σιγκαπούρη, Τουρκία και Βενεζουέλα, τα οποία έχουν την οικονομική δυνατότητα και την ανάγκη για την προμήθεια τέτοιων αμφίβιων πλοίων.
Από όλες τις παραπάνω χώρες αυτές που «καίγονται» πραγματικά για στρατιωτική κυριαρχία και διαθέτουν οικονομική δυνατότητα ενός τέτοιου εγχειρήματος είναι η Γερμανία και η Τουρκία. Η Ινδία θα κατασκευάσει ελικοπτεροφόρο σε συνεργασία μ την Ρωσία , η Ιαπωνία κατασκευάζει και κατέχει ήδη δικά της μοντέλα , ενώ οι υπόλοιπες χώρες δεν έχουν τις οικονομικές δυνατότητες λόγω κρίσης αυτήν την περίοδο για τέτοιες «σπατάλες».
Σύμφωνα με παλαιότερες δηλώσεις του Τούρκου ΑΓΕΝ Ναυάρχου Μπουλέντ Μποστάνογλου το τουρκικό ναυτικό θα «κυριαρχήσει » τα επόμενα χρόνια στην ανατολική Μεσόγειο και η απόκτηση ενός πλοίου σαν το γαλλικό ελικοπτεροφόρο Mistral είναι «μέσα » στα άμεσα σχέδια του .
Με δεδομένη την επιλογή από γαλλικής πλευράς μιας τεράστιας έκπτωσης για τα Mistral, η οποία θα μειώσει σοβαρά την τιμή , εκτιμάται ότι μια χώρα σαν την Τουρκία δεν θα την αφήσει να «πέσει από τα χέρια της».
Το Παρίσι δυσκολεύεται να πουλήσει τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistrals και με σκοπό την μείωση της τεράστιας οικονομικής ζημιάς που ήδη υφίστανται τα γαλλικά κρατικά ταμεία , «όλα είναι πιθανά ». Επίσης το Παρίσι έχει ήδη χάσει την πανάκριβη αξιοπιστία του στο διεθνές αμυντικό «γίγνεσθαι» γεγονός ιδιαίτερα αρνητικό για την εμβέλεια μιας χώρας σαν την Γαλλία. Η ουσία είναι μία, τα γαλλικά πλοία πρέπει να πωληθούν σε άλλη χώρα το συντομότερο δυνατόν.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων ημερών, οι γαλλικές αρχές προσπάθησαν να παρουσιάσουν θετικά το θέμα αυτό. Ο Πρόεδρος Φ.Ολάντ υποστήριξε ότι η εξεύρεση αγοραστών δεν θα είναι δύσκολη!!. Στην πραγματικότητα όμως ο υπουργός Άμυνας Jean-Yves Le Drian, ο οποίος είναι πιο αληθοφανής και αξιόπιστος, δήλωσε ότι αρκετές χώρες έχουν ήδη εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την αγορά του σκάφους. Ωστόσο, καμία χώρα δεν έχει κάνει ανοικτή προσφορά για τα πλοία μέχρι τώρα. Η πλειοψηφία των χωρών αυτών διαθέτουν ναυπηγική βιομηχανία, με δυνατότητα παραγωγής ενός μεγάλου αμφίβιου πλοίου . Υπενθυμίζουμε ότι ένα Mistral στοιχίζει ($ 2.2 δισεκατομμύρια) .
Άρα σύμφωνα με εκτίμηση του τμήματος ανάλυσης της ιστοσελίδας pentapostagma.gr, η Τουρκία με τα κατάλληλα «ανατολίτικα παζάρια », είναι πολύ πιθανό να αδράξει την ευκαιρία κάνοντας κίνηση ματ σε ολόκληρη την ανατολική Μεσόγειο. Με την απόκτηση ενός τέτοιου ελικοπτροφόρου-αποβατικού πλοίου θα επισκιαστεί σαφέστατα η πρόσφατη προμήθεια γαλλικών φρεγατών FREMM ( διαθέτουν πυραύλους SCALP-NAVAL με εμβέλεια 1200 χλμ ) και των γαλλικών κορβετών Gowind από την Αίγυπτο, η ισχύς του ισραηλινού ναυτικού που διαθέτει πλοία επιπέδου κορβέτας , αλλά και του ελληνικού πολεμικού ναυτικού που δεν διαθέτει πλοίο αναλόγου επιπέδου.
Οι Τούρκοι διαθέτουν «ικανή » ανατολίτικη διπλωματία, με την «χρήση » της οποίας είναι ικανοί να εντάξουν ένα ελικοπτροφόρο τύπου MISTRAL στην δύναμη του πολεμικού τους ναυτικού . Κυρίως όμως θα προέβαιναν σε μια τέτοια «κίνηση » διότι η ηγεσία του ΑΚΡ και ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ο Τούρκος πρόεδρος Ρ.Ερντογάν επιθυμούν ΔΙΑΚΑΩΣ οθωμανικά μεγαλεία, με μεγάλες «εκστρατείες» σε Βαλκάνια και Μέση Ανατολή . Το ελληνικό πολεμικό μας ναυτικό σε κάθε περίπτωση θα πράξει το καθήκον του , άλλωστε είναι το μόνο που «υπολογίζουν » σοβαρά οι Τούρκοι!
kerberos-hellas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου