2 Μαΐ 2016

Εν αναμονή της Τουρκικής Αποβατικής Άσκησης EFES 2016



Σε μια περίοδο έντονων τουρκικών προκλήσεων στο Αιγαίο και συγκεκριμένα στην περιοχή της Χίου, αναμένεται η έναρξη και η διεξαγωγή της μεγάλης διακλαδικής άσκησης των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων (Türk Silahlı Kuvvetleri) Efes-Έφεσος 2016.



Γράφει ο Νίκος Παούνης για το defencenews.gr



Η άσκηση αναμένεται να ξεκινήσει στις 4 Μαΐου, και να ολοκληρωθεί στις 31 του ίδιου μήνα, με αποβατική και αεροκίνητη ενέργεια στoν κόλπο του Seferihisar, πλησίον της κοινότητας Sığacık, σε απόσταση δηλαδή μικρότερη των 60 χλμ. από τη Χίο. Πλήρης παύση των επιχειρήσεων αναμένεται στις 4 Ιουνίου 2016. Η Efes αφορά την προσομοίωση δημιουργίας προγεφυρώματος σε εχθρική ακτή, και την απόπειρα διάσπασης των εχθρικών δυνάμεων μέσω της «εγκατάστασης» αεροπρογεφυρώματος.




Στη διάρκεια των ασκήσεων γίνεται ευρύτερη δοκιμή της μαζικής αερομεταφορικής ικανότητας (air land battle), με σκοπό την ταχεία κατάληψη του στόχου. Μάλιστα κατά την πραγματοποίηση της Efes 2009, περισσότερα από 50 ελικόπτερα Blackhawk και Cougar μετέφεραν ένα πλήρως εξοπλισμένο τάγμα ειδικών δυνάμεων, στη διάρκεια υλοποίησης σεναρίου νυχτερινού κάθετου ελιγμού.





Οι επιχειρήσεις υποστηρίζονται από αεροπορικές δυνάμεις (Terminator & F-16 CCIP) που εκτελούν αποστολές CAS και Air interdiction (AI η αλλιώς DAS), από επιθετικά ελικόπτερα AH-1W, και τα νεότευκτα ATAK, αεροσκάφη UAV, καθώς επίσης και τμήματα του αποβατικού στόλου. Κατά το παρελθόν, και κατά την εξέλιξη της κύριας φάσης των επιχειρήσεων, οι Τ.Ε.Δ. ανέπτυξαν εξόχως προκλητική συμπεριφορά δοκιμάζοντας ακόμη και πρακτικές ολιγόωρης αεροναυτικής απομόνωσης του Ανατολικού Αιγαίου, από τον κύριο ηπειρωτικό κορμό.



Φέτος μετά το κρεσέντο προκλήσεων του Απριλίου (εξαιτίας της ασκήσεως Yıldırım-Αστραπή), και κυρίως μετά τα περιστατικά πέριξ και άνωθεν των Οινουσσών, εικάζεται ότι η τουρκική προκλητικότητα θα παρουσιάσει μια αλματώδη αύξηση. Σε κάθε περίπτωση η Αθήνα οφείλει να επιδείξει ψυχραιμία αλλά και ετοιμότητα για παν ενδεχόμενο.


πηγη

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου