7 Σεπ 2016

Πλεόνασμα μαμούθ για τη Γερμανία

ΚΕΡΒΕΡΟΣ: ΤΟ ΠΛΕΟΝΑΣΜΑ ΤΟΥΣ ΕΛΛΕΙΜΜΑ ΜΑΣ...

Πλεόνασμα μαμούθ για τη Γερμανία 

Πλεόνασμα ρεκόρ αναμένεται για μια ακόμη χρονιά για τη Γερμανία αφού είναι πιθανό να φθάσει σε νέο ρεκόρ 278 δισεκ. ευρώ (310 δισεκ. δολάρια) το 2016, ξεπερνώντας και πάλι αυτό της Κίνας. Αυτό ανακοίνωσε το οικονομικό ινστιτούτο Ifo που έχει την έδρα του στο Μόναχο.


«Το γερμανικό πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών βασίζεται στο εμπόριο αγαθών», δήλωσε ο οικονομολόγος του Ifo Κρίστιαν Γκρίμε, προσθέτοντας πως οι εξαγωγές υπερέβησαν τις εισαγωγές κατά 159 δισεκ. δολάρια το πρώτο φετινό εξάμηνο, κυρίως λόγω της ισχυρής ζήτησης από άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Θα ισοδυναμεί με περίπου το 8,9% του ΑΕΠ

Το ινστιτούτο ανακοίνωσε πως το γερμανικό πλεόνασμα θα ισοδυναμεί με περίπου το 8,9% του ΑΕΠ, πράγμα που σημαίνει ότι θα παραβιάσει και πάλι το ανώτατο όριο του 6% που συνιστά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Οι Βρυξέλλες και η Ουάσινγκτον έχουν καλέσει το Βερολίνο να αυξήσει την εγχώρια ζήτηση και τις εισαγωγές για να βοηθήσει να μειωθούν οι παγκοσμιες οικονομικές ανισορροπίες και να τροφοδοτήσει την παγκόσμια ανάπτυξη, μεταξύ άλλων και στο εσωτερικό της ευρωζώνης.

Η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχουν αμφότερα καλέσει το Βερολίνο να τονώσει την εγχώρια ζήτηση ώστε να διευκολύνει την αποκατάσταση της ισορροπίας.

Το Βερολίνο έχει απορρίψει αυτές τις επικρίσεις, λέγοντας πως έχει ήδη αυξήσει την εγχώρια ζήτηση θεσπίζοντας το 2015 έναν κατώτατο μισθό και συμφωνώντας σε μια ισχυρή αύξηση των συντάξεων το 2016. Επιπλέον η κυβέρνηση αύξησε τις κρατικές δαπάνες για τους αυτοκινητοδρόμους, την ψηφιακή υποδομή και τους μετανάστες, ενώ επέμεινε στον στόχο της για ισοσκελισμένο προϋπολογισμό.

Το πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών της Κίνας είναι πιθανό να μειωθεί κατά 70 δισεκ. δολάρια σε περίπου 260 δισεκ. δολάρια φέτος λόγω της εξασθένησης των εξαγωγών, ανακοίνωσε το Ifo. Η Ιαπωνία θα βρεθεί στην τρίτη θέση με πλεόνασμα που υπολογίζεται για το 2016 στα 170 δισεκ. δολάρια. tribune.gr

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου