HELLENE and CHAOS

2 Φεβ 2017

Με “μάτια ελληνικά” βλέπουν τα πάντα στο Αιγαίο τα πλοία του Στόλου! Ελπίδες από την αμυντική βιομηχανία



Με “μάτια” που θα μπορούν να βλέπουν πεντακάθαρα μέσα στη νύχτα τα πάντα στο Αιγαίο,εξοπλίζονται τα πλοία του Ελληνικού Στόλου. Το σημαντικότερο είναι ότι αυτή η νέα δυνατότητα έχει ελληνική “υπογραφή”. Κάτι που αποδεικνύει ότι οι δυνατότητες της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας είναι πολλές και μεγάλες.
Ο πρώτος Ελληνικός σταθεροποιημένος ηλεκτροπτικός αισθητήρας  έχει τοποθετηθεί ήδη σε πολεμικό πλοίο του Στόλου, το οποίο έχει αναλάβει αποστολές στο Αιγαίο και για την αντιμετώπιση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προβλήματος.

Ο πρώτος Ελληνικός σταθεροποιημένος ηλεκτροπτικός αισθητήρας  MLT-TDR-10, έχει σχεδιαστεί και κατασκευαστεί από την ελληνική εταιρεία Miltech Hellas.
Μετά από εξαντλητικές δοκιμές το Πολεμικό Ναυτικό αποδέχτηκε το σταθεροποιημένο ηλεκτροπτικό σύστημα τύπου MLT-TDR-10 το οποίο εγκαταστάθηκε και λειτουργεί με επιτυχία επί πολεμικού πλοίου.
Το ολοκληρωμένο και σταθεροποιημένο ηλεκτροπτικό σύστημα MLT-TDR-10 είναι το αποτέλεσμα της νέας προσπάθειας της ελληνικής εταιρείας που πρόσφατα ανέπτυξε μια νέα ψυχώμενη θερμική κάμερα 3ης γενιάς, η οποία ενσωματώνεται στο νέο ηλεκτροπτικό αισθητήρα.
Το σταθεροποιημένο σύστημα MLT-TDR-10 περιλαμβάνει μια ψυχώμενη θερμική κάμερα υψηλής απόδοσης εξοπλισμένη με ένα αισθητήρα υψηλής ευκρίνειας 640×512 pixels, ένα θερμικό φακό μηχανικής κίνησης 15mm-280mm και ένα αποστασιόμετρο laser με εμβέλεια 10 χλμ, μια κάμερα ημέρας υψηλής ανάλυσης 1080 pixels (10mm-1000mm) και σύστημα GPS.
Το ολοκληρωμένο συγκρότημα των αισθητήρων βρίσκεται επί μιας πλήρως περιστρεφόμενη σταθεροποιημένης βάσης, η οποία επιτρέπει την κάλυψη τόξου 360 μοιρών και να κινηθεί στο αζιμούθιο +-90 μοίρες.
Εκτός από τα παραπάνω το σύστημα περιλαμβάνει δύο σταθμούς ελέγχου, με οθόνες XGA 19 ιντσών καθώς και χειριστήρια.
Αναλυτικότερα η ψυχώμενη θερμική κάμερα με ευκρίνεια 640×512 pixels μπορεί να εντοπίσει στόχο μεγέθους μικρού σκάφους με διαστάσεις 2,3 μέτρα x 2,3 μέτρα σε απόσταση 10 χλμ να αναγνωρίσει το στόχο αυτό σε απόσταση 6 χλμ και να ταυτοποιήσει το στόχο σε απόσταση 2 χλμ.
Η υψηλής ανάλυσης κάμερα ημέρας προσφέρει μεγέθυνση x20 (μέχρι και x240 με Ψηφιακή Μεγέθυνση), ενώ το αποστασιόμετρο laser μπορεί να πραγματοποιήσει μέχρι και 500.000 μετρήσεις καθόλη την διάρκεια της επιχειρησιακής του ζωής.
Το σύστημα MLT-TDR-10 έχει συνολικό βάρος 14,9 κιλά εκ των οποίων τα 9 κιλά είναι το βάρος του συστήματος σταθεροποίησης και τα 5,9 κιλά το βάρος του συγκροτήματος των αισθητήρων.
Οι διαστάσεις του συστήματος είναι 265x285x138 χλστ και μπορεί να λειτουργήσει χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα ακόμη και υπό δυσμενείς καιρικές συνθήκες όπως ριπές ανέμου μέχρι και 120χλμ/ώρα (11 Beaufort ουσιαστικά συνθήκες Τυφώνα).
Το σύστημα MLT-TDR-10 μπορεί να χρησιμοποιηθεί να διασυνδεθεί με Radar και Σύστημα Ελέγχου Πυρός πυροβόλου, ενώ μπορεί να παρακολουθεί το στόχο αυτόματα ή με παρέμβαση του χειριστή.
Το νέο σύστημα αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ελληνική αμυντική βιομηχανία, αφού πρώτα από όλα η χώρα μας απέκτησε πλέον την τεχνολογία κατασκευής ψυχώμενων χαμηλού βάρους θερμικών καμερών ενώ η ανάπτυξη ενός σταθεροποιημένου συστήματος από την Miltech Hellas ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη και άλλων οπλικών συστημάτων και αισθητήρων για τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού και όχι μόνο.
Το νέο σύστημα αντιπροσωπεύει την αιχμή της τεχνολογίας, έχει πιστοποιηθεί υπό τις πλέον δυσμενείς επιχειρησιακές συνθήκες και χρησιμοποιείται ήδη όπως αναφέρθηκε νωρίτερα σε πολεμικό πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού, γεγονός που ανοίγει το δρόμο τόσο για τον εξοπλισμό και άλλων πλοίων του Ναυτικού μας, αλλά και την εξαγωγική προώθηση του ελληνικού συστήματος.
Ιδιαίτερη μνεία πρέπει να γίνει για το χαμηλό βάρος του συστήματος, το οποίο όπως αναφέρθηκε δεν ξεπερνά τα 15 κιλά και επιτρέπει την τοποθέτηση του ακόμη και σε μικρότερου εκτοπίσματος πολεμικά πλοία, όπως ταχύπλοα σκάφη ειδικών δυνάμεων.    
Μετά από την ανάπτυξη του MLT-TDR-10 η εταιρεία Miltech Hellas έχει αποκτήσει σημαντική τεχνογνωσία, ώστε να μπορεί στο άμεσο μέλλον να αναπτύξει ένα πακέτο αισθητήρων, το οποίο θα μπορούσε να τοποθετηθεί σε σταθεροποιημένη τηλεχειριζόμενη πλατφόρμα οπλισμού.
Νέες εταιρείες νέα ελληνικά προίόντα! Η περίπτωση της Hellenic Instruments
Οι ελπίδες για την ελληνική αμυντική βιομηχανία δεν έχει να κάνει μόνο με τις εταιρείες που ήδη υπάρχουν ,όπως η Miltech .Το πιο σημαντικό είναι ότι μέσα σ΄ αυτά τα χρόνια της κρίσης δημιουργούνται νέες εταιρείες που δείχνουν ότι μπορούν να σχεδιάσουν και να παράξουν προϊόντα.Μία απ΄ αυτές τις περιπτώσεις είναι η Hellenic Instruments .Μία νεοφυής εταιρεία υψηλής τεχνολογίας που δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη νέων προϊόντων και εφαρμογών κυρίως για τη διεθνή αγορά. Η ομάδα ανάπτυξης στελεχώνεται από νέους μηχανικούς με εξαιρετικές σπουδές σε Ελληνικά και Ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, γεμάτη από νέες ιδέες για εφαρμογές που θα καλύψουν ανάγκες της επόμενης γενιάς. Οι εγκαταστάσεις βρίσκονται στην βιομηχανική περιοχή του Κορωπίου, και είναι πλήρως εξοπλισμένες με σύγχρονα μηχανήματα, συμπεριλαμβανομένων και εργαλείων ανάπτυξης λογισμικών εφαρμογών.
Ένα από τα προϊόντα που έχει αναπτυχθεί και βρίσκεται στη διαδικασία πιστοποίησης είναι το stabilized Pan Tilt HI-PTU100-DSG  για το οποίο υπάρχει σημαντική παραγγελία από Αμερικανική εταιρεία. Το προϊόν χρησιμοποιεί αισθητήρες τελευταίας τεχνολογίας και ανταγωνίζεται επάξια αντίστοιχα προϊόντα του διεθνούς χώρου. Παράλληλα αναπτύσσονται και νέα προϊόντα που αφορούν κυρίως την ασφάλεια του πολίτη καθώς και σύγχρονα συστήματα μετάδοσης δεδομένων. (http://www.hellenicinstruments.com)
Είναι γεγονός ότι η σημερινή οικονομική κατάσταση της Ελλάδας, καθώς και το περιβάλλον, δεν ευνοούν στην χώρα μας την δημιουργία μονάδων εντάσεως εργασίας λόγω του υψηλού κόστους και του μεγάλου ανταγωνισμού από Κίνα και Ινδία. Σε αντίθεση, προϊόντα έντασης τεχνολογίας αιχμής μπορούν να αναπτυχθούν από ‘Έλληνες μηχανικούς και να διεισδύσουν στο διεθνή χώρο, εκμεταλλευόμενοι το διαδίκτυο και το πνεύμα δημιουργικότητας των Ελλήνων.
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου