HELLENE and CHAOS

22 Φεβ 2018

FN FAL: Ένα μίνι ντοκιμαντέρ για το πιο επιτυχημένο τυφέκιο μάχης στον κόσμο

ΚΕΡΒΕΡΟΣ: ...ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΑΠΟΣΥΡΘΗΚΕ ΠΡΟΔΟΤΙΚΩΣ ΓΙΑ ΝΑ ΜΑΣ ΣΦΑΞΟΥΝ ΕΥΚΟΛΟΤΕΡΑ ΟΙ ΕΧΘΡΟΙ (ΕΔΩ)




Ένα μίνι ντοκιμαντέρ για το πιο επιτυχημένο τυφέκιο μάχης στον κόσμο , το FN FAL.
Το FN FAL, πρόκειται για ένα από τα πιο επιτυχημένα τυφέκια μάχης στον κόσμο. Eίναι ευρέως γνωστό τόσο για την ακρίβεια όσο για την αξιοπιστία του.
Παρακάτω ακολουθεί  μία σύντομη “περιήγηση” στην ιστορία του καθώς και ένα πολύ ενδιαφέρον μίνι ντοκιμαντέρ που εξηγεί γιατί είναι τόσο επιτυχημένο.



Κατασκευή και χρήση

Το τυφέκιο μάχης FN FAL ξεκίνησε τη δεκαετία του 1950 από τη Βέλγικη εταιρία Fabrique Nationale de Herstal (γνωστή ως FN) ως ένα Fusil Automatique Léger (FAL) ή στα Ελληνικά «Ελαφρύ Αυτόματο Τυφέκιο Μάχης». Έχει χρησιμοποιηθεί ως στρατιωτικό τυφέκιο μάχης σε πάνω από 90 χώρες, ανάμεσα τους και η Ελλάδα ενώ ακόμα και σήμερα παραμένει γνωστό για την αντοχή και αξιοπιστία του.
Σύντομη Ιστορία
Το 1946 είχε ολοκληρωθεί το αρχικό σχέδιο του FN FAL χρησιμοποιώντας το τότε τυποποιημένο Γερμανικό διαμέτρημα 7.92×33mm Kurz. Τα τέλη της δεκαετίας του 1950 οι ΗΠΑ (καθώς και οι περισσότερες χώρες του ΝΑΤΟ) ξεκίνησαν διαγωνισμούς για προμήθεια νέων τυφεκίων μάχης. Παρότι το FN FAL δεν κέρδισε στο διαγωνισμό των ΗΠΑ, πολλές χώρες το υιοθέτησαν καθώς με τις μετατροπές που είχαν κάνει οι σχεδιαστές του, Dieudonné Saive και Ernest Vervier, ήταν πλέον αντάξιο όλων των ανταγωνιστών του.
Κάτι που το έκανε ιδιαίτερα ξεχωριστό ήταν ότι είχε χαμηλότερη ανάκρουση στο διαμέτρημα 7.62×51mm NATO από τα αντίστοιχα M14 και EM-2. Ο λόγος για αυτό είναι το εξελιγμένο σύστημα διαχείρησης αερίων που διαθέτει και προσφέρει την δυνατότητα στο χειριστή ακόμα και να αλλάζει τη ταχυβολία του όπλου. Η Ελλάδα πρίν την απόκτηση των Γερμανικών HK G3 (διαβάστε περισσότερα εδώ) και έπειτα από συμφωνία με την FN κατασκεύαζε τυφέκια μάχης FAL και FALO στην Ελληνική Βιομηχανία Όπλων (ΕΒΟ) και στη ΠΥΡΚΑΛ. Αρχικά τα όπλα χρησιμοποιούνταν αποκλειστικά από τις Ειδικές Δυνάμεις ενώ αργότερα (1973-1999) τα απέκτησαν και όλες οι μονάδες του Δ’ Σώματος Στρατού. Σήμερα χρησιμοποιούνται ακόμα από Σώματα Ασφαλείας όπως το Λιμενικό Σώμα και η Ελληνική Αστυνομία.
Τεχνικά Χαρακτηριστικά
Χώρα Προέλευσης : Βέλγιο
Χώρα Κατασκευής : Βέλγιο
Όνομα Μοντέλου : FAL
Τύπος Όπλου : Τυφέκιο Μάχης
Διαμέτρημα : 7.62×51mm NATO
Σχεδιαστής : Dieudonné Saive και Ernest Vervier
Βάρος : 3.9-5.95 κιλά (ανάλογα το μοντέλο)
Μήκος : 74.8/112.5 εκατοστά (ανοικτό/κλειστό κοντάκιο)
Δραστικό Βεληνεκές : 600 μέτρα
Ταχύτητα Εξόδου : 840 μέτρα/δευτερόλεπτο
Ταχυβολία : 700 σφαίρες/λεπτό
Χωρητικότητα : 20 ή 30 σφαίρες
Αξίζει να σημειώσουμε ότι καθώς το FN FAL υιοθετήθηκε από πολλές χώρες υπάρχουν αρκετοί διαφορετικοί τύποι που ωστόσο δεν έχουν πολύ μεγάλες διαφορές.
Το μίνι ντοκιμαντέρ για το όπλο FN FALL


kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου