HELLENE and CHAOS

20 Σεπ 2020

Αντί για κυρώσεις στην Τουρκία πάμε σε διάλογο με την “αποστρατιωτικοποίηση” να παίρνει “σάρκα και οστά” στο Αιγαίο!

Με την Αθήνα να έχει αποδεχτεί όπως δημόσια λένε πλέον και στελέχη του κυβερνώντος κόμματος ότι κυρώσεις στην Τουρκία δεν αναμένονται στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ , όλα δείχνουν ότι οδεύουμε προς μια διαδικασία “ελληνοτουρκικού διαλόγου”, με άγνωστη ατζέντα και απρόβλεπτες για τα εθνικά συμφέροντα εξελίξεις. Στις 25 Σεπτεμβρίου, την ώρα που θα ανακοινώνονται τα συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής , στην Ελλάδα θα βρίσκεται ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μάικ Πομπέο. Η Ουάσινγκτον “σπρώχνει” με κάθε μέσο την “λύση” του “ελληνοτουρκικού διαλόγου” και με την παρουσία του ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα μας το υπενθυμίσει.
Ο Μ.Πομπέο θα επισκεφθεί την Ελλάδα από τις 25-27 Σεπτεμβρίου και όπως λένε οι πληροφορίες θα μιλήσει σε Συνέδριο στη Θεσσαλονίκη και θα επισκεφτεί τη βάση της Σούδας στην Κρήτη.

Ο Μάικ Πομπέο αναμένεται να συναντηθεί στην Κρήτη με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια .
Οι θέσεις των ΗΠΑ για την ελληνο-τουρκική αντιπαράθεση είναι γνωστές και αποτυπώνονται σε μία φράση: “Βρείτε τα”…

Μόνο που αυτή …η προτροπή έχει κόστος μόνο για την Ελλάδα, η οποία σύρεται σ’ ένα διάλογο στη χειρότερη δυνατή συγκυρία. Η ατζέντα που θέλει να επιβάλλει η Τουρκία είναι εξαιρετικά δυσάρεστη και η λογική λέει ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν μπορεί να την δεχτεί. Η Άγκυρα θέτει διαρκώς το θέμα της αποστρατιωτικοποίησης νησιών και ο κ.Πομπέο κατά κάποιο τρόπο έχει υιοθετήσει αυτή την άποψη μιλώντας για την ανάγκη “να μην υπάρχει στρατιωτικό αποτύπωμα στις περιοχές έντασης”. Περίεργη δήλωση…

Ήδη εντός ΝΑΤΟ γίνεται “τεχνικός ελληνοτουρκικός διάλογος”. Είναι απολύτως βέβαιο ότι οι Τούρκοι θέτουν ζητήματα που δημιουργούν περιβάλλον “αποστρατιωτικοποίησης” του Αιγαίου, όπως εκείνοι το εννοούν. Το να ζητάνε να μην υπάρχει προσέγγιση μαχητικών αεροσκαφών και πλοίων θέτοντας και συγκεκριμένες … αποστάσεις που πρέπει να τηρούνται είναι μια μορφή αποστρατιωτικοποίησης που ταιριάζει με τις δηλώσεις Πομπέο.

Το πιο ανησυχητικό είναι ότι για όλα αυτά δεν φαίνεται να υπάρχει στην Αθήνα πρόθεση σθεναρής αντίστασης. Κι αυτό αφορά κυρίως στην κυβέρνηση αλλά όχι μόνο αυτή. Και από την αντιπολίτευση δεν διαπιστώνουμε προς το παρόν να υπάρχει θέληση ανάδειξης αυτών των θεμάτων.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου