HELLENE and CHAOS

12 Μαρ 2013

Ρωσικής σχεδίασης το Κινέζικο Ε/Π WZ-10 ! (VIDEO)

Μία σημαντική αποκάλυψη έγινε κατά τη διάρκεια της έκθεσης ελικοπτέρων HELI-EXPO στο Las Vegas της Νεβάδα και η οποία αφορά το κινεζικό επιθετικό ελικόπτερο WZ-10
που παράγει η Changhe Aircraft.

Σύμφωνα με τον Sergey Mikheev επικεφαλής σχεδιαστή της ρωσικής Kamov, το WZ-10 αποτελεί εξέλιξη μίας ρωσικής σχεδίασης η οποία πωλήθηκε στους Κινέζους.





Σύμφωνα με τον Mikheev, το 1995 η Kamov ανέλαβε σύμβαση από την κινεζική κυβέρνηση για την ανάπτυξη μίας βασικής σχεδίασης για ένα επιθετικό ελικόπτερο συνολικού βάρους στην περιοχή των έξι τόνων. Η όλη διαδικασία κρατήθηκε μυστική και το αποτέλεσμα της ήταν μία σχεδίαση που κωδικοποιήθηκε ως Σχέδιο 941 (Project 941).


Όπως σημείωσε ο Mikheev μιλώντας στην εβδομαδιαία βρετανική επιθεώρηση Flight International, η σχεδίαση 941 δεν είχε καμία εντελώς σχέση με τα επιθετικά ελικόπτερα που ανέπτυσσε η τότε Σοβιετική Ένωση κατά τα μέσα της δεκαετίας του 1990. Η κινεζική κυβέρνηση καθόρισε το επιθυμητό βάρος και τις βασικές επιδόσεις και η σχεδίαση άρχισε από λευκό χαρτί.
 

Μετά την ολοκλήρωση της σχεδίασης αυτή υποβλήθηκε σε δοκιμές για την επαλήθευση των βασικών χαρακτηριστικών της και στη συνέχεια παραδόθηκε στην κινεζική κυβέρνηση για περαιτέρω ανάπτυξη. Όπως μάλιστα σημείωσε με έμφαση ο Mikheev ότι μετά την παράδοση της στις κινεζικές αρχές η Kamov δεν είχε καμία εμπλοκή στις μετέπειτα εξελίξεις.
Κατά τον ίδιο οι Κινέζοι χρησιμοποιώντας τη βασική σχεδίαση ολοκλήρωσαν εκ των ενόντων την ανάπτυξη, την παραγωγή των πρωτοτύπων και την παραγωγή σειράς του WZ-10.
Σύμφωνα με το Flight International ο Mikheev αρνήθηκε να σχολιάσει τις επιδόσεις του WZ-10. «Αυτή είναι μία ερώτηση που θα πρέπει να τεθεί στους Κινέζους», απάντησε. Και συμπλήρωσε με νόημα «εγώ ξέρω τι έχω κάνει»!


defence-point.gr
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου