14 Αυγ 2015

Οικισμός 5.000 ετών στον βυθό της Αργολίδας

Βυθισμένο πρωτοελλαδικό οικισμό έκτασης τουλάχιστον 12 στρεμμάτων έφεραν στο φως οι ερευνητές της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων και της Ελβετικής Αρχαιολογικής Σχολής στον όρμο Κοιλάδας στην Αργολίδα. Σε βάθος από ένα έως τρία μέτρα εντοπίστηκε η θεμελίωση πλήθους κτισμάτων διαφόρων τύπων (ορθογώνια, κυκλικά και αψιδωτά), τμήμα της οχύρωσης και πλακόστρωτα, που πιθανώς αποτελούσαν τους δρόμους του προϊστορικού παραθαλάσσιου οικισμού.

Οικισμός 5.000 ετών στον βυθό της Αργολίδας


Η ομάδα εντόπισε πέρσι μεγάλης έκτασης βυθισμένο οικισμό της 3ης χιλιετίας π.Χ.
Βρίσκεται σε βάθος από ένα έως τρία μέτρα, έχει έκταση τουλάχιστον 12 στρέμματα και ήταν οχυρωμένος και παραθαλάσσιος. Εντοπίζεται η θεμελίωση πληθώρας κτισμάτων όλων των χαρακτηριστικών πρωτοελλαδικών τύπων (ορθογώνια, κυκλικά, αψιδωτά) και πλακόστρωτα (πιθανώς από δρόμους).

Εντοπίστηκε επίσης τμήμα του οχυρωματικού τείχους και τουλάχιστον τρεις υπερμεγέθεις (18Χ10 μ.) πεταλόσχημες θεμελιώσεις προσαρτημένες στη γραμμή του τείχους (πιθανόν μέρος της οχύρωσης, ίσως πύργοι). Η κεραμική που περισυνελέγη από τον χώρο του οικισμού είναι χαρακτηριστική της Πρωτοελλαδικής ΙΙ περιόδου (μέσα 3ης χιλιετίας π.Χ., περίπου 2500 π.Χ.). Βρέθηκαν επίσης πληθώρα λίθινων εργαλείων, λεπίδες οψιανού και άλλα αντικείμενα. Η φετινή ερευνητική περίοδος ξεκίνησε στις 13 Ιουλίου και επικεντρώθηκε στην παραλία Λαμπαγιαννάς.
Η περαιτέρω έρευνα του εκτεταμένου οικισμού, που έρχεται να προστεθεί στο πυκνό δίκτυο παραθαλάσσιων οικισμών της πρώιμης Χαλκοκρατίας στον Αργολικό Κόλπο (λ.χ. Λέρνα, Ασίνη, Σαλάντι κ.ά.), αναμένεται να δώσει πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία για την κατοίκηση, το εμπόριο και τη ναυτιλιακή δραστηριότητα της περιόδου.

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22784&subid=2&pubid=64233267
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου