HELLENE and CHAOS

24 Φεβ 2018

Πενταράς: Μύθος ότι ο στρατός της Τουρκίας είναι ισχυρός


«Μύθο» χαρακτήρισε την άποψη που κυριαρχεί στην κοινή γνώμη ότι ο τουρκικός στρατός είναι πανίσχυρος, ο τέως διοικητής της Κυπριακής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΚΥΠ) και αντιστράτηγος εν αποστρατεία Αντρέας Πενταράς.

Μιλώντας στην εκπομπή «Όλα στο φως» του Ράδιο Πρώτο, ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι η επιχειρησιακή ανικανότητα του τουρκικού στρατού αποδεικνύεται στην πράξη και σε καθημερινό επίπεδο.
Επικαλούμενος το βιβλίο με τίτλο «Ο επιτήδειος ουδέτερος», ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι η Τουρκία είναι η χώρα που δεν πολέμησε σε δύο παγκόσμιους πολέμους, με την πρώτη φορά που έκανε επιχείρηση να είναι στην Κύπρο το 1974, όταν η Εθνική Φρουρά ήταν «διαλυμένη» και με την επιτυχία της επιχείρησης να είναι βέβαια. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η δεύτερη φορά όπου η Τουρκία προχώρησε σε επιχείρηση, είναι η επιχείρηση που διεξάγεται αυτές τις ημέρες στο Αφρίν, όπου χρησιμοποιεί μια στρατιά 120.000 αντρών, για να καταλάβει μια περιοχή την οποία υπερασπίζονται 10.000 πολιτοφύλακες, με φορητό οπλισμό και ελαφρά αντιαρματικά όπλα, χωρίς αεροσκάφη, χωρίς άρματα μάχης και τεθωρακισμένα.


Διαβάστε επίσης: Οι Τούρκοι απείλησαν να βυθίσουν το SAIPEM 12000
«Πάει πάντα στα σίγουρα. Βλέπουμε την ανικανότητα του τουρκικού στρατού. Μέσα σε 10 ημέρες κατόρθωσαν να προχωρήσουν μόνο 3 χιλιόμετρα, όταν ο ρυθμός προέλασης ενός στρατού -και μάλιστα όταν απέναντι έχει κανονικό στρατό- είναι 7-10 χιλιόμετρα την ημέρα», είπε.

Ερωτηθείς σχετικά με την ισχύ του Πολεμικού Ναυτικού της Τουρκίας, το οποίο με πέντε πλοία έχει θέσει υπό ομηρία το πλωτό γεωτρύπανο της ιταλικής εταιρίας ENI στο τεμάχιο «3» της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Πενταράς απάντησε ότι, παρά το γεγονός ότι τεχνολογικά είναι ανεπτυγμένο και σύγχρονο, το ίδιο το ναυτικό δεν έχει δοκιμαστεί και άρα δεν είμαστε σε θέση να κρίνουμε.

«Ως γενικότερη στρατηγική, η Τουρκία χρησιμοποιεί της Ένοπλες Δυνάμεις της εκεί που είναι σίγουρη ότι θα πετύχει. Συνεπώς, ούτε στο Αιγαίο ούτε στην Κύπρο θα τολμήσει ένα θερμό επεισόδιο», σημείωσε, προσθέτοντας ότι για τη δημιουργία θερμού επεισοδίου «χρειάζονται δύο», κάτι που δεν υπάρχει στην συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η Κυπριακή Δημοκρατία διατηρεί χαμηλούς τόνους.

Στην ερώτηση αν η Τουρκία μπορεί να κλιμακώσει τόσο την ένταση, ώστε να φτάσει στο σημείο να βυθίσει ακόμα και πλοίο, ο κ. Πενταράς απάντησε κατηγορηματικά «όχι».

«Δεν θα αποτολμήσουν να ρίξουν ούτε έναν πυροβολισμό», επισήμανε.

Κληθείς να σχολιάσει την ισχύ της κυπριακής διπλωματίας σε αυτές τις δύσκολες ώρες, ο κ. Πενταράς ανέφερε ότι οι συντελεστές ισχύος ενός κράτους είναι τρεις: Η διπλωματία, η οικονομία και η άμυνα.

«Αυτοί οι συντελεστές, πρέπει να συνυπάρχουν και οι τρεις. Εκεί που δεν συνυπάρχουν και οι τρεις, τα αποτελέσματα δεν είναι τα αναμενόμενα. Στην προκειμένη περίπτωση, η διπλωματία της Κύπρου ασκείται χωρίς την αμυντική, αποτρεπτική ισχύ, διότι η Κυπριακή δημοκρατία δεν έχει Πολεμικό Ναυτικό», είπε, προσθέτοντας ότι η Κύπρος δεν έχει ναυτική δύναμη που θα μπορούσε να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σε συνεργασία πάντα με με την Ελλάδα και άλλες φιλικές χώρες.

Όσον αφορά στον κίνδυνο η Κυπριακή Δημοκρατία να συρθεί σε διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό με το πιστόλι στον κρόταφο, υπό το βάρος της κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Πενταράς απάντησε ότι, ως γεγονός, η ενέργεια ιστορικά υπήρξε η κύρια αιτία των περισσότερων πολέμων, κάτι που καθιστά το φυσικό αέριο κέντρο ενδιαφέροντος από τις γύρω δυνάμεις όπως η Τουρκία.


«Η αναζήτηση υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο είναι ένας στρατηγικός στόχος που χρειάζεται βαθιά μελέτη», είπε.


kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου