HELLENE and CHAOS

15 Ιουν 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΑ 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 - Σύννεφα στη σχέση Ερντογάν -Τραμπ: Στα πρόθυρα για νέα κρίση

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑΤΑ  ΑΡΘΡΩΝ
Σύννεφα στη σχέση Ερντογάν -Τραμπ: Στα πρόθυρα για νέα κρίση
“Μπορεί να καυχιέται ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ ότι ο Ταγίπ Ερντογάν είναι φίλος του, αλλά φαίνεται ότι μόνος του τα λέει και μόνος του τα ακούει!
Ο πρόεδρος της Τουρκίας δεν φαίνεται να έχει τα ίδια αισθήματα για τον κ. Τραμπ. Σιγά που θα είχε… Απλά χρησιμοποιεί στον υπερθετικό βαθμό ένα αφελή, όπως αποδεικνύεται, ηγέτη, μόνο που αυτός ο ηγέτης είναι ο Αμερικανός πλανητάρχης, όπως γράφει ο Μιχάλη Ιγνατίου στο Hellas Journal….
Εκτός εάν ο Τζόν Μπόλτον, ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, έχει δίκιο, και απλά -στην περίπτωση της Τουρκίας- ομιλούν τα προσωπικά και επιχειρηματικά συμφέροντα του κ. Τραμπ. Το βιβλίο-“βόμβα” του κ. Μπόλτον θα κυκλοφορήσει στις 23 Ιουνίου και λένε πως έχει πολλές-πολλές αποκαλύψεις. Ο Λευκός Οίκος άσκησε σκληρή λογοκρισία, αλλά δεν αποκλείεται το βιβλίο να κυκλοφορήσει και με τα λογοκριμένα κείμενα…
  • Την ίδια στιγμή, ούτε οι Ρεπουμπλικάνοι γερουσιαστές λαμβάνουν υπόψη τις φανφάρες του κ. Τραμπ. Φαίνεται πως η Τουρκία είναι το κόκκινο πανί στο Κογκρέσο και το μαύρο πρόβατο της Δύσης…………….
Η Επιτροπή, λοιπόν, έγκρινε και έδωσε εξουσιοδότηση στην αμερικανική Πολεμική Αεροπορία να αγοράσει τα τουρκικά F-35.
Πρόκειται για τα μαχητικά για τα οποία κόμπαζε ο Ταγίπ Ερντογάν. Είχαν κατασκευαστεί για την τουρκική πολεμική αεροπορία, πριν τη μεγάλη τουρκο-αμερικανική κρίση, που οδήγησε και σε μίνι εμπάργκο από τις ΗΠΑ, που κλόνισε την τουρκική οικονομία.
Μάλιστα η απόφαση έχει συμπεριληφθεί στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου της επόμενης χρονιάς. Περιλαμβάνεται και η πρόνοια για αγορά άλλων 95 μαχητικών F-35 από την πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ, και εικάζουμε ότι είναι τα υπόλοιπα που είχε πρόθεση να αγοράσει η Τουρκία.
  • Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτό σημαίνει το τέλος της σχέσης της Άγκυρας με το πρόγραμμα των F-35, αν και κάποια λίγα εξαρτήματα κατασκευάζονται ακόμα από τουρκικές εταιρείες. Το συμβόλαιο αυτό εκπνέει στο τέλος του έτους.
Θυμίζω ότι ο λόγος της εκδίωξης της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, ήταν η απόφαση αγοράς και παραλαβής του ρωσικού συστήματος S-400. Ο Ερντογάν αρνείται να ακυρώσει αυτή την αγορά και προτίθεται να αγοράσει ακόμα μία συστοιχία του συστήματος, ενώ στέλνει και αλλοπρόσαλλα μηνύματα στην Ουάσιγκτον.
Αφήνει να εννοηθεί ότι σκέφτεται να κρατήσει στους S-400 στα κουτιά αν η Αμερική του δώσει σε καλή τιμή τους Πάτριοτ. Όμως ψεύδεται. Το ρωσικό σύστημα έχει ήδη εγκατασταθεί και έγιναν οι τελικές δοκιμές εναντίον αμερικανικών μαχητικών F-16.
Θυμίζω ακόμα ότι οι βουλευτές και οι γερουσιαστές και των δύο κομμάτων ζητούν την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία για την αγορά του ρωσικού συστήματος S-400.
Όμως, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ακόμα εναντιώνεται στην τιμωρία της Τουρκίας, κάτι που προκαλεί υποψίες. Και όλων το μυαλό οδηγείται στις αποκαλύψεις του Τζον Μπόλτον: ότι ο Αμερικανός πρόεδρος έχει πολλά συμφέροντα στην ισλαμική Τουρκία. Και αυτό το εκμεταλλεύεται ο Ερντογάν.”
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ προέκυψε νέα υπόθεση Μπράνσον -ήταν ο Αμερικανός πάστορας που φυλάκισε ο Ερντογάν και ο κ. Τραμπ τον εκβίασε για να τον αποφυλακίσει.
Όπως σημειώσαμε χθες, δικαστήριο στην Πόλη καταδίκασε σε φυλάκιση τον Μέτιν Τοπούζ, υπάλληλο του αμερικανικού προξενείου με την κατηγορία της συμμετοχής στο κίνημα του Ιμάμη Γκιουλέν.
Ήδη ο υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο αμφισβήτησε τη δικαστική απόφαση, μίλησε για αβάσιμες κατηγορίες και πρόσθεσε ότι δεν παρουσιάστηκαν αξιόπιστα στοιχεία εναντίον του.
  • Φαίνεται ότι ο Τοπούζ είναι μεγάλο ψάρι, και για τους Αμερικανούς και για τους Τούρκους. Εργάζεται για τις ΗΠΑ τα τελευταία 30 και πλέον χρόνια με αρμοδιότητα θέματα ασφάλειας. Ο Ερντογάν πιστεύει ότι είναι Γκιουλενιστής.
Αυτή η πράξη, είπε ο κ. Πομπέο υπονομεύει τις τουρκοαμερικανικές σχέσεις, υπονομεύει την εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Τουρκίας και είναι κτύπημα στα θεμέλια της σχέσης της Ουάσιγκτον με την Άγκυρα.
Μερικές φορές οι μεγάλες κρίσεις ξεκινούν από ασήμαντα γεγονότα, χωρίς να πιστεύω ότι η φυλάκιση του Τοπούζ δεν είναι σημαντικό ζήτημα.
Από τις δηλώσεις του κ. Πομπέο αντιλαμβάνεται ο καθένας ότι ο φυλακισμένος υπάλληλος των Αμερικανών είναι σπουδαίος σε αυτό που κάνει για τις ΗΠΑ.
Εάν ο κ. Τραμπ «σκοτώθηκε» με τον Ερντογάν για τον Πάστορα, που ήταν επίσης σημαντικός, τι πρέπει να πράξει για να πετύχει την αποφυλάκιση του Τοπούζ.
Παρακολώ αυτή την υπόθεση επειδή νοιώθω πως θα ζήσουμε και πάλι …«μεγάλες στιγμές»!

Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν Κούρδους στο βόρειο Ιράκ (βίντεο)
Mετά την παράνομη κατοχή της μισής Κύπρου, την εισβολή στη Συρία και την παρουσία στρατού στη Λιβύη, η Τουρκία φέρεται αποφασισμένη να «απλώσει τα πλοκάμια» της και στο Ιράκ. Την Κυριακή η Άγκυρα προχώρησε σε εκτεταμένους βομβαρδισμούς σε περιοχές του Βόρειο Ιράκ, παραβιάζοντας κάθε έννοια διεθνούς δικαίου και βέβαια την εδαφική και εναέρια ακεραιότητα της χώρας.

Απόρρητα έγγραφα: Σχέδιο για εισβολή εναντίον της Ελλάδας εκπόνησαν οι Toυρκικές ΕΔ
Αποκαλύψεις-''βόμβα''
Σε αποκαλύψεις που θα προκαλέσουν ''βόμβα'' προχώρησε η ιστοσελίδα του γνωστού εξόριστου Δημοσιογράφου Μποζκούρτ.
Το τελευταίο διάστημα η Άγκυρα προσπαθεί να δημιουργήσει νέα μέτωπα προς τον Ελληνισμό. Η Αθήνα βρίσκεται πάντα σε ετοιμότητα, καθώς ο Ερντογάν είναι απρόβλεπτος, ενώ μην ξεχνάμε, πως όπως αποκάλυψε το Πενταπόσταγμα, κυκλοφορούν σενάρια έντασης στις σχέσεις Ελλάδος-Τουρκίας σύμφωνα με Αμερικανό ειδικό. 

Το σχέδιο της Άγκυρας

Η Τουρκία έχει σχέδιο εισβολής εναντίον της Ελλάδας με το κωδικό όνομα του Τούρκου στρατιωτικού διοικητή του 11ου αιώνα που δρούσε κατά τη Βυζαντινή εποχή, αποκαλύπτουν μυστικά έγγραφα.
Δεν αποτελεί έκπληξη το ότι οι Τούρκοι δημιουργοί χρησιμοποίησαν το όνομα “Τσακάμπεϊ” για την ονομασία της στρατιωτικής δράσης κατά της Ελλάδας. Το συγκεκριμένο όνομα είναι σεβαστό στην Τουρκία, ιδιαίτερα ανάμεσα στους ναυτικούς καθώς ήταν ο άνδρας που οδήγησε την πρώτη τουρκική εκστρατεία στο Αιγαίο. 
Οι δυνάμεις του Τσακάμπεϊ πήραν τον έλεγχο των νησιών στο Αιγαίο όπως της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου και της Ρόδου καθώς και κάποιων περιοχών στις ακτές του Αιγαίου το 1088-91 από την Βυζαντινή Αυτοκρατορία. Κάποιοι στην Τουρκία ακόμη τον αποκαλούν, ¨πατέρα¨ του τουρκικού ναυτικού.
Σύμφωνα με μια παρουσίαση που εκπονήθηκε από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο για επανεξέταση εσωτερικού σχεδιασμού της χώρας, η Τουρκία συνέταξε ένα σχέδιο μυστικής στρατιωτικής επιχείρησης με την ονομασία «TSK Çakabey Harekât Planlama Direktifi».
Το έγγραφο έχει ημερομηνία 13 Ιουνίου 2014, γεγονός που υποδηλώνει ότι πιθανότατα ενημερώθηκε και οριστικοποιήθηκε εκείνη την ημερομηνία μετά από έλεγχο μιας παλαιότερης έκδοσης (του σχεδίου εισβολής) και πιθανότατα εξακολουθεί να είναι ενεργό.
Τα έγγραφα ανακαλύφθηκαν σε φάκελο για μία δικαστική υπόθεση στην τουρκική πρωτεύουσα. Ο εισαγγελέας Serdar Coşkun, πιστός του Προέδρου της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, φαίνεται να ξέχασε να αφαιρέσει τα διαβαθμισμένα έγγραφα προτού τα υποβάλει στο δικαστήριο.
Τα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένου του σχεδίου εισβολής εναντίον της Ελλάδας, βρέθηκαν ότι ανταλλάχθηκαν μεταξύ κορυφαίων διοικητών του Γενικού Επιτελείου καθώς χρησιμοποιούν ένα ασφαλές εσωτερικό σύστημα επικοινωνιών.
Ο Κοσκούν διέταξε τον στρατό να προωθήσει αντίγραφα όλων των μηνυμάτων για τους δύο προηγούμενους μήνες, συμπεριλαμβανομένων των κρυπτογραφημένων, την 1η Αυγούστου 2016.
Τα όσα αποκαλύπτει ο Μποζκούρτ είναι συγκλονιστικά και δείχνει ξεκάθαρα πως η Άγκυρα θεωρεί τον Ελληνισμός ως νούμερο ένα εχθρό.  Τα έγγραφα επιβεβαιώνουν όσα είχε αναφέρει προηγουμένως η Nordic Monitor σχετικά με την Αρμενία. Η κωδική ονομασία «Altay»-σχέδιο στρατιωτικής δράσης κατά της Αρμενίας, περιεχόταν σε έγγραφο το οποίο επίσης ενσωματώθηκε επίσης στο φάκελο της υπόθεσης από τον εισαγγελέα Τζοσκούν.

Κυπριακή Άμυνα και Εθνική Φρουρά: Αναμένονται εξελίξεις
Σε εθνικό επίπεδο, η χρόνια διστακτικότητα που επιδεικνύεται στη δημιουργία μιας σοβαρής αεροναυτικής δύναμης Ακτοφυλακής (με δικινητήρια αεροσκάφη ναυτικής επιτήρησης, περιπολικά ανοικτής θάλασσας με οργανικά ελικόπτερα, χερσαίο σύστημα θαλάσσιας επιτήρησης πέραν του ορίζοντα, και μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΜΕΑ), ή ακόμη και ενός μικρού, αλλά πραγματικού, κυπριακού Πολεμικού Ναυτικού, αποτελούμενου από στολίσκο σύγχρονων πυραυλακάτων (ΤΠΚ), υπό την κάλυψη χερσαίων συστημάτων πυραύλων κατά πλοίων, οδήγησε τελικά στην τουρκική κυριαρχία της κυπριακής ΑΟΖ.
Η υπερεκτίμηση του ρόλου της ΕΕ για την αποτροπή της Άγκυρας και η ψευδαίσθηση της επίδειξης σημαίας στην Κυπριακή ΑΟΖ από ένα άοπλο Περιπολικό Ανοικτής Θαλάσσης (ΠΑΘ) που απέκτησε η Διοίκηση Ναυτικού, αντανακλούν την έλλειψη πραγματικής πολιτικής και στρατιωτικής βούλησης για αντιμετώπιση σημαντικών ζητημάτων, όπως το ενεργειακό πρόγραμμα της Δημοκρατίας, με σοβαρότητα και αποφασιστικότητα. Η πρόσφατη απόκτηση συστημάτων ΜΕΑ από το Ισραήλ και η υπογραφή σύμβασης αναβάθμισης των συστημάτων Εxocet MM-40 Block 2 στο επίπεδο Block 3, με εμβέλεια 180 χλμ., είναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση αλλά οι ενέργειες είναι πλέον ανεπαρκείς και ετεροχρονισμένες.

Ρελάνς Αιγύπτου για ναυτική κυριαρχία: Αγοράζει συστήματα Bastion από τη Ρωσία
"Θωρακίζονται" οι αιγυπτιακές ακτές και οι ενεργειακοί στόχοι
Ο αιγυπτιακός στρατός επιδιώκει να αποκτήσει το ρωσικό αμυντικό σύστημα «Bastion», με σκοπό τη διασφάλιση της επιτυχούς άμυνας/αποτροπής στις ακτές και τα πεδία φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο.
Μια στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο RT Arabic ότι οι συμβάσεις εξοπλισμού μεταξύ της Αιγύπτου και της Ρωσίας του 2015 περιελάμβαναν το σύστημα Bastion, το οποίο έχει μέγιστη εμβέλεια 300 km.
Η πηγή σημείωσε ότι η απόκτηση αυτών των συστημάτων από την Αίγυπτο αποτελεί μια σημαντική κίνηση που εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αναπτυξιακού σχεδίου για το Αιγυπτιακό Ναυτικό που θα περιλαμβάνει πρόσβαση σε σύγχρονα αμυντικά συστήματα για χρήση κατά μήκος των ακτών της χώρας.
Η πηγή συνέχισε: "Το σύστημα Βastion θεωρείται ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά αποτρεπτικά συστήματα στον κόσμο, ειδικά ενόψει της τεράστιας ανάγκης για εξασφάλιση νέων ναυτικών βάσεων και αιγυπτιακών οικονομικών περιοχών στην ανατολική Μεσόγειο απέναντι σε δύο αντιπάλους, όπως ως το Ισραήλ και η Τουρκία".
Πρόσθεσε ότι ένα ενιαίο σύστημα μπορεί να προστατεύσει 600 χιλιόμετρα ακτών και να εξασφαλίσει μια θαλάσσια έκταση 100.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων.
Το ρωσικό πυραυλικό σύστημα επάκτιας άμυνας K-300P Bastion-P μπορεί να κτυπήσει σκάφος επιφανείας σε μια απόσταση άνω των 350 χλμ. πετώντας σε ύψος 14.000 μέτρων και με ταχύτητα 2,5 mach.
Ο πύραυλος φτάνει έως τα 14.000 μέτρα σε ύψος και στη συνέχεια αρχίζει μια μανιώδη κάθοδο έως τα 5 μέτρα πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας λιγο πριν προσβάλλει το στόχο του, κάτι που τον καθιστά πρακτικά μη ανασχέσιμο.

Τα "λάθη" Ελλάδας-Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων
Η Άγκυρα φοβάται πως με τη χρήση των υδρογονανθράκων η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ισχυρή οικονομικά αλλά και αμυντικά
Εάν οι παράνομες έρευνες της Τουρκίας αποδώσουν, θα στερήσουν την Ελλάδα από τη δυνατότητα δημιουργίας νέου σημαντικού ορυκτού πλούτου υδρογονανθράκων (κυρίως φυσικού αερίου) που σύμφωνα με όλες τις εκτιμήσεις θα μπορούσε να είναι της τάξης του $1 τρισεκατομμυρίου ακαθάριστης αξίας σε ορίζοντα 35ετίας.
Αυτό αναφέρει σε συνέντευξή του στον «Φιλελεύθερο» ο Δρ Ηλίας Κονοφάγος, που τονίζει πως αυτός είναι ένας φόβος της Άγκυρας, δηλαδή ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να καταστεί ισχυρή οικονομικά αλλά και αμυντικά.
Ο Δρ Κονοφάγος σημειώνει πως με δεδομένη την τουρκική επιθετικότητα υφαρπαγής θαλάσσιων ερευνητικών περιοχών ορυκτού πλούτου υδρογονανθράκων με παράνομες διαδικασίες Ελληνικής υφαλοκρηπίδας, όλες οι ελεύθερες διαθέσιμες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδος θα έπρεπε να είχαν ήδη παραχωρηθεί σε ξένους επενδυτές κατά προτίμηση Ευρωπαίους. Αυτό, ωστόσο, δεν έγινε, για γραφειοκρατικούς, όπως επισήμανε, λόγους.
Ο Δρ Κονοφάγος από το 2010 σημείωνε ότι η μη δημιουργία διμερούς Ελληνοκυπριακής συμφωνίας κατάρτισης ΑΟΖ μεταξύ των δύο Κρατών θα οδηγούσε σε σημαντικές περιπέτειες. Είχε δε προτείνει και σχετικούς χάρτες. Αυτό, όμως, το ζήτημα ακόμη εκκρεμεί.
- Έχετε αναφέρει πως παρά τα όσα διαδραματίζονται στη θαλάσσια της Κρήτης από την Τουρκία- διά του καθεστώτος της Τρίπολης, οι συμβάσεις επενδύσεων για τα υποθαλάσσια κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κρήτης των εταιρειών ΕxxonMobil, Total και ΕΛΠΕ εξακολουθούν να προχωρούν με αργό ρυθμό στους διαδρόμους της ελληνικής γραφειοκρατίας. Είναι πολιτικοί οι λόγοι;
- Στην Εικ.1 αναφέρονται με πράσινο και μπλε σκούρο χρώμα οι περιοχές που παραχωρήθηκαν σε Εταιρείες για επενδύσεις εξορύξεων. Οι περιοχές 1,2,3,4 & 5 δεν έχουν ακόμη προκηρυχθεί σε διαγωνισμό για υποβολή προσφορών.
Με δεδομένη την Τουρκική επιθετικότητα υφαρπαγής θαλάσσιων ερευνητικών περιοχών ορυκτού πλούτου υδρογονανθράκων με παράνομες διαδικασίες Ελληνικής υφαλοκρηπίδας όλες οι ελεύθερες διαθέσιμες θαλάσσιες περιοχές της Ελλάδος θα έπρεπε να είχαν ήδη παραχωρηθεί σε ξένους επενδυτές κατά προτίμηση Ευρωπαίους.
Αυτό όμως δεν κατέστη δυνατόν για ιδιαίτερους κατά τη γνώμη μας γραφειοκρατικούς λόγους και όχι πολιτικούς λόγους. Συγκεκριμένα ο Ελληνικός Νόμος Υδρογονανθράκων είναι αρκετά ευέλικτος προβλέποντας τη δυνατότητα μέσα σε 8 μήνες από την ημερομηνία της προκήρυξης γεωτεμαχίων ο Αρμόδιος Υπουργός Ενέργειας να μπορεί να καταρτίσει, να διαπραγματευτεί και να επικυρώσει με την υπογραφή του την Σύμβαση Παραχώρησης προς έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων. Στην πράξη αντί να ακολουθηθεί όμως η παραπάνω ευέλικτη διαδικασία του Νόμου Υδρογονανθράκων όλοι οι αρμόδιοι υπουργοί Ενέργειας προτίμησαν -για λόγους «ασφαλείας»- να μην επικυρώνουν με την υπογραφή τους τις σχετικές Συμβάσεις Παραχωρήσεων αλλά καθ΄ υπέρβαση του Νόμου των Υδρογονανθράκων να επικυρώνουν της Συμβάσεις Εξορύξεων μέσω της ψήφισης τους από τη Βουλή των Ελλήνων. Ως εκ τούτου όπως συνέβη και με τις Συμβάσεις της Κρήτης αυτές επικυρώθηκαν από την Ελληνική Κυβέρνηση μετά από τρεισήμισι χρόνια από την προκήρυξη των σχετικών γεωτεμαχίων αντί να επικυρωθούν εντός 8 μηνών!...................

- Το ερώτημα που τίθεται συχνά είναι πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα. Εσείς έχετε απάντηση;

- Η μόνη δυνατή αποτελεσματική απάντηση είναι η δημιουργία ισχυρών συμμαχιών με τρίτες χώρες που έχουν ίδια συμφέροντα με εμάς αυτή την κρίσιμη στιγμή στην Ανατ. Μεσόγειο.
Οι χώρες αυτές θα μπορούσαν μεταξύ άλλων να είναι η Αίγυπτος, το Ισραήλ, η πλευρά Χαφτάρ της Δυτικής Λιβύης, η Γαλλία σε συνδυασμό με την Κύπρο και Ελλάδα. Εκτός από τα παραπάνω θα πρέπει να προβούμε σε διμερείς οριοθετήσεις ΑΟΖ το συντομότερο δυνατόν με την Κύπρο, Αίγυπτο, Ιταλία αλλά και τη Δυτική Λιβύη του Χαφτάρ και να παραχωρήσουμε επί πλέον θαλάσσιες ερευνητικές περιοχές σε μεγάλες πετρελαϊκές εταιρείες τρίτων φιλικών Κρατών προς την Ελλάδα και Κύπρο ώστε μαζί τους να διαθέτουμε κοινά οικονομικά συμφέροντα στην περιοχή!.
- Είναι αναγκαίο να καθορίσουν ΑΟΖ Ελλάδα και Κύπρος;
Από το 2010 είχαμε με δημοσιεύσεις και με συνεντεύξεις μας επισημάνει ότι η μη δημιουργία διμερούς Ελληνοκυπριακής συμφωνίας κατάρτισης ΑΟΖ μεταξύ των δύο Κρατών θα οδηγούσε σε σημαντικές περιπέτειες. Αυτό το αναφέραμε πριν η Τουρκία δημοσιεύσει τις πρώτες παραχωρήσεις θαλάσσιων οικοπέδων το 2011 νότια του Καστελόριζου. Είχαμε δε προτείνει με σχετικούς χάρτες στην Κυπριακή τηλεόραση να αναλάβουν η Ελλάδα και η Κύπρος να προκηρύξουν με χάρτες «Κοινό Ελληνοκυπριακό θαλάσσιο Οικόπεδο» στα θαλάσσια όριά τους της ΑΟΖ Νότια του Καστελόριζου! Είχαμε επίσης επισημάνει ότι το κοινό Ελληνοκυπριακό οικόπεδο θα έπρεπε να συμπεριλάβει το Κυπριακό ελεύθερο οικόπεδο 4 για το οποίο δεν είχε ενδιαφερθεί κανένας επενδυτής διότι όταν προκηρύχτηκε σε διαγωνισμό ήταν πολύ μικρό σε μέγεθος και βρίσκονταν σε μεγάλο θαλάσσιο βάθος και έπρεπε να γίνει πολύ μεγαλύτερο για να γίνει ελκυστικό στους Επενδυτές (Εικ.2).

Just a perfect day… Τούρκοι κατά των Γάλλων, οι Ρώσοι και η Αδελφότητα
Μια όμορφη σε γενικές γραμμές Κυριακή. Ζέστη αλλά με αεράκι, το μυαλό είναι λογικό να “πετάει” στις παραλίες της πανέμορφης χώρας μας, όσοι δεν έχουμε μπορέσει να τις επισκεφθούμε. Και είμαστε πλειοψηφία! Από απέναντι η Τουρκία να έχει τερματίσει τα κοντέρ των προκλήσεων και να συμπεριφέρεται με απίστευτα ακραίο τρόπο, που έχει προκαλέσει κατάπληξη ακόμα και στους πιο φανατικούς της υποστηρικτές. Αυτούς που τη θεωρούν αναπόσπαστο τμήμα της στρατηγικής της Δύσης. Αυτό που τελικά την κατέστησε ανεξέλεγκτη…
Μόλις χθες επιβεβαιώθηκε, οριστικά ότι τα τουρκικά πλοία που συνόδευαν το εμπορικό με σημαία Τανζανίας και μετά βεβαιότητας κουβαλούσε όπλα στη Λιβύη, όντως κινήθηκαν επιθετικά εναντίον πλοίων του ΝΑΤΟ που βρέθηκαν στην περιοχή. Οι πληροφορίες που έχουν κυκλοφορήσει έχουν όμως μεγαλύτερο ενδιαφέρον εάν αποκωδικοποιηθούν στις λεπτομέρειές τους.
Στην περιοχή βρέθηκε ένα ιταλικό και ένα γαλλικό πλοίο. Οι Τούρκοι φέρονται να εγκλώβισαν το γαλλικό. Γιατί αυτή η λεπτομέρεια έχει σημασία; Ας δούμε ξεχωριστά τις περιπτώσεις της Γαλλίας και της Ιταλίας…
Η Γαλλία είναι μέχρι στιγμής ο μεγάλος χαμένος στη Λιβύη. Ο άτυπος συνασπισμός ανάμεσα στην Ιταλία και την Τουρκία, που έχουν εξασφαλίσει και τη σιωπηρή αποδοχή της Μάλτας στην οποία υποσχέθηκαν αναχαίτιση κάθε απόπειρας μεταναστευτικής ροής στη νήσο (βλ. εργαλειποίηση του μεταναστευτικού με άλλον τρόπο και απόδειξη δυνατότητας ελέγχου…) έχει εξοβελίσει τη Γαλλία.
Χώρα ηγέτης στον τομέα της άμυνας στη Γηραιά Ήπειρο, εκπλήσσει με τη στάση της. Κάτοχος πυρηνοκίνητων υποβρυχίων και αεροπλανοφόρου με δεκάδες υπερσύγχρονα μαχητικά, δεν αντιδρά σε αυτές τις προκλήσεις για να προστατεύσει τα συμφέροντά της.
Ο κορονοϊός οδήγησε εσπευσμένα το αεροπλανοφόρο “Ντε Γκολ” στη Γαλλία, ενώ εκκρεμεί -ή εξελίσσεται- έρευνα για τον χειρισμό της πανδημίας από τον κυβερνήτη. Στην περιοχή δρούσε στο πλαίσιο της ΝΑΤΟϊής Sea Guardian μια γαλλική φρεγάτα με αξιοπρεπείς δυνατότητες. Σε κάθε περίπτωση, δεν αντέδρασε στην τουρκική ενέργεια.
Το ιταλικό πλοίο φαίνεται πως δεν στοχοποιήθηκε από τους Τούρκους. Οι ειδικές σχέσεις της Τουρκίας με την Ιταλία στη Λιβύη και την κυβέρνηση της Τρίπολης υπό του Σάρατζ, φαίνεται πως έπαιξε ρόλο. Και δεν ήταν μόνο αυτό. Ιταλός ήταν και ο επικεφαλής της επιχείρησης IRINI στην οποία συμμετείχε η ελληνική φρεγάτα “ΣΠΕΤΣΑΙ”, παρότι δεν υπάρχει προς το παρόν ιταλικό πολεμικό πλοίο.
Ο Ιταλός διοικητής ήταν αυτός που ζήτησε… διακριτική παρακολούθηση και δεν συζητούσε καν την εφαρμογή κανόνων εμπλοκής. Το πλοίο που μετέφερε όπλα στη Λιβύη πέρασε ουσιαστικά ανενόχλητο. Οι δε Ιταλοί δεν φάνηκε να ιδρώνει το αυτί τους με την τουρκική αντισυμμαχική ενέργεια, ούτε με τον ρόλο του διοικητή της IRINI.
Γιατί να τους στοχοποιήσουν οι Τούρκοι; Στην ίδια βάρκα πλέουν όπως όλα δείχνουν… Όσον αφορά την Ισπανία που έχει αυτονόητα ενδιαφέρον για τις εξελίξεις στη Μεσόγειο, κατασκευάζουν αεροπλανοφόρα για τους Τούρκους, άρα επί της ουσίας είναι εξουδετερωμένοι. Τους άκουσε κανείς εξάλλου;
Και κάτι ακόμα… Στοχοποιώντας οι Τούρκοι το γαλλικό πλοίο, θα μπορούσε κανείς να δει και “κλείσιμο του ματιού” στους Ισραηλινούς, καθώς είναι γνωστό ότι οι σχέσεις της Γαλλίας με το Ισραήλ στα θέματα της Μέσης Ανατολής δεν είναι και οι καλύτερες. Αυτό πρέπει να το έχει υπόψη της και να το συνυπολογίζει η ελληνική διπλωματία…
Μια άλλη ενδιαφέρουσα είδηση ήταν η προγραμματισμένη μετάβαση των υπουργός Εξωτερικών και Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Λαβρόφ και Σοϊγκού, στην Κωνσταντινούπολη για να διεξάγουν συζητήσεις για το μέτωπο της Συρίας και αυτό της Λιβύης. Λίγο νωρίτερα πληροφορηθήκαμε ότι για λόγο που διευκρινίζεται, η επίσκεψη ματαιώθηκε.
Το πρωί κυκλοφόρησε συνέντευξη του Ρώσου πρέσβη στην Ελλάδα, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι κατά την άποψη της Ρωσίας το διεθνές δίκαιο προσφέρει λύσεις για τα προβλήματα ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Επί της ουσίας τάχθηκε στο πλευρό της Ελλάδας, ξεκαθαρίζοντας ότι για τη Ρωσία οι νήσοι δικαιούνται θαλασσίων ζωνών, καθώς αυτό αναφέρεται ρητά στο διεθνές δίκαιο της θάλασσας.
Υπάρχει περίπτωση αυτή η ρωσική στάση να έχει παίξει ρόλο στην αναβολή της επίσκεψης Λαβρόφ και Σοϊγκού στην Πόλη; Δεν είναι απίθανο. Μήπως η ρωσική διπλωματία διαπιστώνει σταδιακή στροφή της Τουρκίας προς τις Ηνωμένες Πολιτείες και κινείται ώστε να της αυξήσει το κόστος; Ούτε αυτό μπορεί να αποκλειστεί.

Απόπειρα συντονισμένης απάντησης ΗΠΑ-ΕΕ στο “λιβυκό”… στην Τουρκία
Μετά τη σημαντική παρέμβαση της Γαλλικής Προεδρίας και την αποστολή του μηνύματος στην Άγκυρα, ότι «οι Τούρκοι συμπεριφέρονται με απαράδεκτο τρόπο (στη Λιβύη) εργαλειοποιώντας το ΝΑΤΟ» και «η Γαλλία δεν μπορεί να το επιτρέψει», τα βλέμματα στρέφονται στην τηλεδιάσκεψη του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο με τους Ευρωπαίους ομολόγους του.

Η Τουρκία εξαπολύει την τελική επίθεση για την κατάληψη της Σύρτης - Απειλεί με επέμβαση η Αίγυπτος
Σύμφωνα με όλες τις πληροφορίες οι τουρκικές δυνάμεις, ενισχυμένες με άρματα και ΤΟΜΑ και οι πολιτοφυλακές των τουρκόφιλων της Τρίπολης είναι έτοιμες να εξαπολύσουν νέα επίθεση για την κατάληψη της στρατηγικής αυτής πόλης την στιγμή που η Αίγυπτος υπόσχεται σκληρή απάντηση στο καθεστώς του Σάρατζ για τον βασανισμό Αιγύπτιων πολιτών.
Όπως αναφέρεται η επίθεση είναι θέμα ωρών, κάτι που πιθανά στάθηκε η αιτία για την ξαφνική ακύρωση της επίσκεψης Σ.Λαβρόφ και Σ.Σοϊγκού στην Άγκυρα.
Η Σύρτη δέχθηκε την πρώτη τουρκική επίθεση πριν δύο εβδομάδες, αλλά μετά από σκληρές μάχες δύο ημερών ανακαταλήφθηκε το μέρος της πόλης που είχε πέσει στα χέρια των Τούρκων.

Λιβύη: Μεγάλες δυνάμεις μεταφέρει και ο Χ.Xαφτάρ στην Σύρτη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις και το GNA
Μετά τον GNA της Τρίπολης και ο  «Εθνικός Στρατός της Λιβύης» με επικεφαλής τον Στρατάρχη Χάλιφα Χαφτάρ, μετέφερε σήμερα πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις στην Σύρτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για πιθανή επίθεση από τις τρομοκρατικές πολιτοφυλακές της κυβέρνησης Φαγιέζ αλ Σάρατζ και της Τουρκίας, γράφει αιγυπτιακό δημοσίευμα.
Το κέντρο πολυμέσων του Εθνικού Στρατού της Λιβύης- LNA,  ανέφερε στο Twitter ότι μετακινούνται προς τη Σύρτη, το τάγμα 302- «Κεραυνός» προς τα δυτικά της πόλης.
Δημοσίευσε, μάλιστα, φωτογραφίες που δείχνουν στρατιωτική αυτοκινητοπομπή δεκάδων οχημάτων να μετακινείται προς τη Σύρτη.
Εν τω μεταξύ, το ρωσικό πρακτορείο «TASS» επικαλούμενο στρατιωτική πηγή του LNA, ανέφερε ότι ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης είναι έτοιμος να υπερασπιστεί την πόλη της Σύρτης.
Η πηγή πρόσθεσε: «Αναμένουμε ότι την επόμενη χρονική περίοδο θα έχουμε πολλές εξελίξεις. Είμαστε προετοιμασμένοι για οποιαδήποτε σενάρια για αυτές».

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΖΗΣ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΗΠΑ / ΑΙΓΥΠΤΟΣ / ΚΥΠΡΟΣ / ΛΙΒΥΗ

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ
Ελληνοτουρκικά 15.06.2020 - 08:07  Ενημερώθηκε στις: 15.06.2020 - 08:12
Απόρρητα έγγραφα: Σχέδιο για εισβολή εναντίον της Ελλάδας εκπόνησαν οι Toυρκικές ΕΔ

Κόσμος 12.06.2020 - 23:50
Σύννεφα στη σχέση Ερντογάν -Τραμπ: Στα πρόθυρα για νέα κρίση


https://www.pentapostagma.gr/kosmos/enoples-syrraxeis/6946439_oi-toyrkoi-bombardizoyn-koyrdoys-sto-boreio-irak-binteo
Ένοπλες Συρράξεις 15.06.2020 - 07:10  Ενημερώθηκε στις: 15.06.2020 - 07:10
Οι Τούρκοι βομβαρδίζουν Κούρδους στο βόρειο Ιράκ (βίντεο)

ΗΠΑ
Κόσμος 12.06.2020 - 23:50
Σύννεφα στη σχέση Ερντογάν -Τραμπ: Στα πρόθυρα για νέα κρίση

ΑΙΓΥΠΤΟΣ
Ένοπλες Συρράξεις 14.06.2020 - 13:53  Ενημερώθηκε στις: 14.06.2020 - 13:54
Ρελάνς Αιγύπτου για ναυτική κυριαρχία: Αγοράζει συστήματα Bastion από τη Ρωσία

ΚΥΠΡΟΣ
Ενέργεια 14.06.2020 - 17:02
Τα "λάθη" Ελλάδας-Κύπρου για την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/kypros/6946425_kypriaki-amyna-kai-ethniki-froyra-anamenontai-exelixeis
Κύπρος 14.06.2020 - 22:49
Κυπριακή Άμυνα και Εθνική Φρουρά: Αναμένονται εξελίξεις

ΛΙΒΥΗ


14/06/2020 - 23:52  |  Τελευταία ενημέρωση: 15/06/2020 - 07:35
Λιβύη: Μεγάλες δυνάμεις μεταφέρει και ο Χ.Xαφτάρ στην Σύρτη απέναντι στις τουρκικές δυνάμεις και το GNA

4/06/2020 - 22:11  |  Τελευταία ενημέρωση: 14/06/2020 - 22:51
Η Τουρκία εξαπολύει την τελική επίθεση για την κατάληψη της Σύρτης - Απειλεί με επέμβαση η Αίγυπτος

Απόπειρα συντονισμένης απάντησης ΗΠΑ-ΕΕ στο “λιβυκό”… στην Τουρκία
dpoint | 15/06/2020 05:47


Just a perfect day… Τούρκοι κατά των Γάλλων, οι Ρώσοι και η Αδελφότητα
dpoint | 14/06/2020 16:35

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου