HELLENE and CHAOS

25 Ιουν 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 25 ΙΟΥΝΙΟΥ 2020 - Έχουν πέσει πλέον οι μάσκες!!!

ΣΧΟΛΙΑ ΑΡΘΡΩΝ
Η γενική διαπίστωση είναι πως η ελληνική πολιτική ελίτ έχει συνθηκολογήσει με την Τουρκία στο θέμα της ΑΟΖ και εκχωρεί με κάθε μέσο την εθνική μας κυριαρχία, όπου μπορεί και χωρίς προσχήματα.
Έχουν πέσει πλέον οι μάσκες!!!
Εδώ μιλάμε για ενίσχυση του στόλου με 7 κορβέτες + 4 φρεγάτες και δωρεάν εκσυγχρονισμό των φρεγατών ΜΕΚΟ από τις ΗΠΑ αξίας 250.000.000Ευρώ και η στρατιωτική ηγεσία ονειρεύεται ακόμη φρεγάτες Bel@harra το 2024.
Η εταιρεία ONYX που έχει αγοράσει Ελληνικά ναυπηγεία δήλωσε πρόσφατα , ότι θα είναι σε θέση να ναυπηγεί δύο κορβέτες τον χρόνο.
Τορπίλες;
Aκόμη διαπραγματευόμαστε!!!!
Κάνει λάθος ο Χρ. Ιακώβου, όταν αναφέρεται στην “Η Ελλαδική ατολμία & ο κρίσιμος κρίκος μεταξύ Κύπρου & Καστελλορίζου” και όχι στην προδοσία των Ελλήνων πολιτικών, που δηλώνουν ότι θα πρέπει να συμβιβαστούμε με το  Τουρκολιβυκό μνημόνιο καθορισμού ΑΟΖ και δηλώνουν πρόθυμοι για συζητήσεις με Τουρκία για ΑΟΖ,  με βάσει τον καθορισμό της ΑΟΖ με Ιταλία, δηλαδή με ελάχιστη έως μηδενική επιρροή των νησιών μας, καταργώντας κάθε έννοια του διεθνούς δικαίου της θάλασσας, όπως έγινε βέβαια και με Ιταλία.
Η ΑΟΖ καθιερώθηκε, προκειμένου τα κράτη να προστατεύουν τα αλιεύματα εντός της ΑΟΖ, ενώ εμείς τα χαρίζουμε απλόχερα στην Ιταλία.
Φωτιά και τσεκούρι στους προσκυνημένους!!!
ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΖΗΣ

Στη συνέχεια παρατίθενται συνημμένα άρθρα με αποσπάσματα κειμένων προς ενημέρωση.
ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ
ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ / ΛΙΒΥΗ / ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΙ


22/06/2020 - 10:22  |  Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2020 - 15:31
Αποκάλυψη: Αυτό είναι το άρθρο της ελληνοϊταλικής συμφωνίας για το Ιόνιο που «ακυρώνει» το Δίκαιο της Θάλασσας
“Η Αθήνα πλέον χαράσσει στρατηγική παράδοσης μεγάλων τμημάτων -στην καλύτερη περίπτωση, γιατί στην χειρότερη θα την παραδώσει ολόκληρη- της ελληνικής Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, τουλάχιστον προς την Αίγυπτο, αλλά και προς τη Τουρκία.
Βασίζει, δε, την στρατηγική εθνικής υποχώρησης στο άρθρο 15 της περιβόητης Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (Σύμβαση του Μοντέγκο Μπαίυ).
Που στην ουσία αποτελεί ένα άρθρο που ακυρώνει όλη την Σύμβαση και γράφτηκε ειδικά για αυτό το λόγο: Να μπορεί να παρακαμφθεί όταν χρειαστεί...
Άρθρο 15 Οριοθέτηση της χωρικής θάλασσας μεταξύ κρατών με έναντι κείμενες ή προσκείμενες ακτές
Στην περίπτωση που οι ακτές δύο κρατών κείνται έναντι αλλήλων ή συνορεύουν, κανένα από τα δύο κράτη δεν δικαιούται, ελλείψει αντιθέτου συμφωνίας μεταξύ τους, να εκτείνει την χωρική του θάλασσα πέραν της μέσης γραμμής της οποίας όλα τα σημεία βρίσκονται σε ίση απόσταση από τα εγγύτερα σημεία των γραμμών βάσεως από τις οποίες μετράται το εύρος της χωρικής θάλασσας καθενός από τα δύο κράτη.
Η παραπάνω διάταξη δεν εφαρμόζεται όμως όπου λόγω ιστορικού τίτλου ή άλλων ειδικών περιστάσεων παρίσταται ανάγκη να οριοθετηθούν οι χωρικές θάλασσες των δύο κρατών κατά διαφορετικό τρόπο.
Στην Συμφωνία Ελλάδας-Ιταλίας τι έγινε; Αναγνωρίστηκαν «ιστορικά δικαιώματα» της Ιταλίας στο Ιόνιο για να μειωθεί η επήρεια των νησιών!
Με αυτή την αιτιολογία όπως και με τις «ειδικές περιστάσεις» η Αθήνα θα επιχειρήσει να προβεί σε συμφωνία με την Αίγυπτο και εν τέλει με την Τουρκία στην οποία θα παραδίδει μεγάλο κομμάτι της δικής της κυριαρχίας.
Να θυμίσουμε ότι, όπως ήδη έχει δημοσιεύσει το pronews.gr η Αίγυπτος δεν δέχεται τις νέες ελληνικές προτάσεις σε ότι αναφορά την ΑΟΖ που συνιστούν τα νησιά και συγκεκριμένα τα αρκετά μειωμένα ποσοστά που προτείνει η Ελλάδα για την επήρεια Ρόδου, Καρπάθου, Κρήτης και συμπλέγματος Μεγίστης.
Όπως αναφέρουν απόλυτα έγκυρες πηγές του pronews.gr η Αίγυπτος θέλει ακόμα πιο μειωμένα ποσοστά επήρειας στα ελληνικά νησιά και συγκεκριμένα, σε Κρήτη 30% , Καρπαθο 20%, Ρόδο 1% και σε Καστελόριζο... καθόλου ΑΟΖ. Στην ουσία καμία απόλύτως διαφορά από ότι ζητάει η Τουρκία.
Και υποτίθεται πως Τουρκία και Αίγπυτος έχουν κάκιστες σχέσεις και είναι πολύ πιθανό να έρθουν σε άμεση σύγκρουση σε τρίτο έδαφος, στην Λιβύη. Κι όμως απαιτούν από την Ελλάδα ακριβώς τα ίδια πράγματα.
Το Κάιρο επιμένει ότι η ελληνική ΑΟΖ να φτάνει μέχρι τον 28ο Μεσημβρινό που περνάει εγκάρσια την Ρόδο.”


22/06/2020 - 15:21  |  Τελευταία ενημέρωση: 22/06/2020 - 23:53
Υπ. Ενέργειας Κ.Χατζηδάκης: Είμαστε έτοιμοι για συμφωνία με Τουρκία για μειωμένη επήρεια των ελληνικών νησιών στην ΑΟΖ
“Ο υπουργός Ενέργειας και αντιπρόεδρος της ΝΔ, Κωστής Χατζηδάκης σε ραδιοφωνική εκπομπή δήλωσε σχετικά με τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού ΥΠΕΞ Μ.Τσαβούσογλου για «διάλογο με την Ελλάδα» και πιθανή συμφωνία για τις ΑΟΖ ότι: «Αν η Τουρκία θέλει διάλογο με βάση τις αρχές της συμφωνίας που υπέγραψε η Ελλάδα με την Ιταλία για οριοθέτηση ΑΟΖ, ιδού. Ας κάτσουμε να συζητήσουμε. Αν δεν το κάνει θα δείξει την αναξιοπιστία της».
Αυτή ήταν η δεύτερη φορά μέσα σε λίγες ημέρες που ο Κ.Χατζηδάκης έκανε αυτή τη δήλωση, καθώς την Κυριακή στην εκπομπή του Γιώργου Αυτιά όπου δήλωσε: «Εάν η Τουρκία θέλει μια συμφωνία παρόμοια με εκείνη που έχουμε συνάψει με την Ιταλία, είμαστε εδώ για να την συζητήσουμε»”

24/06/2020 - 17:53  |  Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2020 - 23:17
Ο Α/ΣΕΑ Θ.Ντόκος ξέγραψε και τον Χαφτάρ: «Μετρημένες οι πολιτικές του ημέρες»!
“Σε προβληματικές και ανεδαφικές δηλώσεις προχώρησε ο  αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας, Θάνος Ντόκος μιλώντας στο κεντρικό δελτίο Ειδήσεων του ΣΚΑΪ ξεγράφοντας τον Χαφτάρ λέγοντας πως οι πολιτικές του ημέρες είναι μετρημένες.
Αυτό γιατί όπως είπε η ελληνική κυβέρνηση τάχα, «επένδυσε» σε αυτόν αλλά τώρα φαίνεται να χάνει στο πεδίο της μάχης.
Με τη διαφορά ότι καμία απολύτως «επένδυση» δεν έγινε από την ελληνική κυβέρνηση στον Χαφτάρ.
Αν θέλει ο κ. Ντόκος να δει πως  πραγματικά επενδύουν ας κοιτάξει πως στήριξε  η τουρκική κυβέρνηση στον Σάρατζ. Ανέξοδες επενδύσεις  όπως αυτή της Ελλάδας, χωρίς καμιά ουσιαστική υποστήριξη δεν  λογίζονται ως τέτοιες.
Ακόμη και αυτή η επίσκεψη του Λίβυου στρατηγού στην Ελλάδα, έγινε κατόπιν εορτής και σχεδόν στα «κλεφτά» (τον στρίμωξαν σε κάποιο γραφείο της Βουλής) για να  μην «προκληθεί» η Τουρκία. 
Είπε ο Ντόκος:
«Ο Χάφταρ στον οποίον είχαμε κι εμείς επενδύσει κατά κάποιον τρόπο είχε το πάνω χέρι αλλά τώρα φαίνεται ότι χάνει στο πεδίο των μαχών και ίσως οι πολιτικές του ημέρες να είναι μετρημένες».
Όπως είπε: "Έχει αλλάξει το momoentum της σύγκρουσης. Από εκεί που είχαμε "επενδύσει” και εμείς όταν φαινόταν ότι έχει το πάνω χέρι, πλέον φαίνεται ότι χάνει στο πεδίο των μαχών και ίσως οι πολιτικές του μέρες να είναι μετρημένες.
Από την άλλη, έχουμε μια ομάδα κρατών, που όλο και διευρύνεται και θεωρεί ότι το στρατιωτικό κομμάτι αυτό έφτασε στο τέλος του και δεν μπορεί να γίνει κάτι για αυτό, άρα πρέπει να μπούμε στη διαδικασία δημιουργίας νέας Κυβέρνησης Εθνικής Ενότητας.
Υπάρχει βέβαια και η στάση της Τουρκίας ως προς τις διαπραγματεύσεις, που είναι προβληματική σε κάθε επίπεδο».
Σε ότι αφορά το τουρκο-λιβυκό «λοξό» μνημόνιο διαβάστε εδώ τι είπε.  

Ελληνοτουρκικά 24.06.2020 - 15:39
Χρ. Ιακώβου: Η Ελλαδική ατολμία & ο κρίσιμος κρίκος μεταξύ Κύπρου & Καστελλορίζου
“Ο Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών με ειδίκευση στη Γεωπολιτική και στην ανάλυση συγκρούσεων
Ο Χρήστος Ιακώβου, Διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών με ειδίκευση στη Γεωπολιτική και στην ανάλυση συγκρούσεων στην Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο, μιλώντας στον 98.4 ανέλυσε όλη την Ελλαδική ατολμία από το 1995 , στον καθορισμό θαλασσίων ζωνών και οριοθετήσεων στην Ανατολική Μεσόγειο, που έδωσε χρόνο και χώρο στη Τουρκία , επί της ουσίας να μπλοκάρει όλες τις κινήσεις σε Αιγαίο και  Ανατολική Μεσόγειο, με την απειλή χρήσης ισχύος. Καθοριστικός σταθμός για τον ίδιο η Κρίση των Ιμίων και η επιβολή από τον Αμερικανικό παράγοντα της λογικής της Συμφωνίας της Μαδρίτης, που οδήγησε στο πλαίσιο ενός «άγονου» κατευνασμού την Ελλάδα με την Τουρκία να ανοίγει την βεντάλια όλων των απαιτήσεων της σε βάρος του Ελληνισμού σε Κύπρο και Ελλάδα.
Όπως εξήγησε, το 2011  η Τουρκία προκήρυξε διεθνή διαγωνισμό για υποθαλάσσιες έρευνες σε θαλάσσια οικόπεδα νοτίως της Τουρκίας, μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου, ορισμένα εκ των οποίων ευρίσκονται εντός των Αποκλειστικών Οικονομικών Ζωνών (ΑΟΖ) της Κυπριακής και Ελληνικής Δημοκρατίας. Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, η Τουρκική Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου (ΤΡΑΟ) ισχυρίζεται ότι κατέχει, από το τουρκικό κράτος, άδεια έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογοναθράκων σε 11 οικόπεδα στην Αν. Μεσόγειο. Πιο συγκεκριμένα, παρουσίασε ένα οικόπεδο πλησίον των βορειοδυτικών ακτών της Κύπρου, το οποίο ονομάζει «4321», και καλεί διεθνείς συνεργάτες για να το εξερευνήσουν και να το εκμεταλλευτούν, προσφέροντας μάλιστα το 50% της συνεκμετάλλευσης.
Ο στόχος της τουρκικής τακτικής ήταν ευδιάκριτος. Αφού απέτρεψε την υπογραφή συμφωνίας οριοθέτησης ΑΟΖ, μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος, προχώρησε στο επόμενο βήμα, που είναι η διεθνοποίηση των θαλασσίων διεκδικήσεων στην περιοχή μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου, μέσω της προσπάθειας εμπλοκής διεθνών πετρελαϊκών εταιριών. Έκτοτε η Τουρκία στέλνει διεθνώς το μήνυμα ότι ο χώρος αυτός διεκδικείται από αυτή.
Η απουσία συμφωνίας, μεταξύ Ελλάδος και Κυπριακής Δημοκρατίας, για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης δημιουργεί μία γκρίζα ζώνη και ένα γεωπολιτικό κενό με την Τουρκία να παίζει το δικό της παιχνίδι διεκδικήσεων.
Για την Ελλάδα το πρόβλημα του Αιγαίου περιορίζεται στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας, δηλαδή στο δικαίωμα εκμετάλλευσης του βυθού και του υπεδάφους του στον θαλάσσιο χώρο πέρα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα και η διαδικασία που προτείνει είναι η προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, σε αντίθεση με την Τουρκία η οποία επιδιώκει πολιτική λύση, δηλαδή στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας πέρα από τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τη διμερή διαπραγμάτευση. Το κομβικό σημείο της τουρκικής διεκδίκησης είναι ο ισχυρισμός ότι τα νησιά του Αιγαίου δεν έχουν υφαλοκρηπίδα και ως εκ τούτου η οριοθέτησή της θα πρέπει να γίνει με βάση τη μέση γραμμή από βορρά προς νότο, μεταξύ τουρκικών παραλίων και των παραλίων της ηπειρωτικής Ελλάδος. Σε περίπτωση υιοθέτησης αυτής της λύσης συνεπάγεται ότι τα ελληνικά νησιά του ανατολικού Αιγαίου θα περιβάλλονται από τουρκική υφαλοκρηπίδα με τις όποιες συνέπειες για την ασφάλειά τους. Επιπλέον, τέτοια εξέλιξη δημιουργεί ένα ντόμινο τουρκικών διεκδικήσεων, όπως χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος και αποκλειστική οικονομική ζώνη.
Σε ό,τι αφορά την περιοχή μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου, ο βραχυπρόθεσμος τακτικός στόχος της Τουρκίας είναι να αναγκάσει την Ελλάδα να αναδιπλώνεται για να δείξει τη θέση της για τις συντεταγμένες της υφαλοκρηπίδας. Ο λόγος είναι απλός. Η Τουρκία έχει ήδη οριοθετήσει αυθαίρετα την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη την οποία διεκδικεί μεταξύ Καστελλορίζου και Κύπρου, καθώς επίσης έχει ορίσει επί χάρτου τρεις περιοχές έρευνας για την Τουρκική Εταιρεία Πετρελαίων (ΤΡΑΟ).
Μακροπρόθεσμα, η Άγκυρα επιχειρεί να εξασφαλίσει δύο τακτικά σημεία που θα της επιτρέψουν να προχωρήσει σε υλοποίηση του στρατηγικού της στόχου: α) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης περισσοτέρων της μίας διαφορών στο Αιγαίο, β) την αποδοχή εκ μέρους της Ελλάδας της ύπαρξης γκρίζων ζωνών και συγκατάθεσής της για παραπομπή του ζητήματος στο Διεθνές Δικαστήριο ν’ αποφανθεί για την κυριαρχία σε δεκάδες νησιά και βραχονησίδες που ανήκουν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένου και του Καστελλορίζου.
Χρ. Ιακώβου: Η Ελλαδική ατολμία και ο κρίσιμος κρίκος μεταξύ Κύπρου και Καστελλορίζου”

23/06/2020 - 11:42  |  Τελευταία ενημέρωση: 23/06/2020 - 19:33
Στη χώρα του παραλόγου: Εμφανίστηκε ναυπηγική πρόταση για κορβέτα για το ΠΝ από την ΟΝΕΧ
H εταιρεία ΟΝΕΧ ανακοίνωσε την πρόθεσή της να εμπλακεί σε ένα πιθανό σχέδιο ναυπήγησης ενός σχεδίου κορβέτας προϊόν συνεργασίας ιδιωτικών ναυπηγείων των ΗΠΑ της Ελλάδας, του Ισραήλ και της ίδιας της ONEX που διαχειρίζεται τα ναυπηγεία της Σύρου.
Tην 16η Ιουνίου 2020 υπέγραψε η αμερικανικών συμφερόντων ΟΝΕΧ που διαχειρίζεται τα ναυπηγεία με την Israel Shipyards Ltd.
Σε αυτό το σχέδιο η ONEX έχει δώσει τον τίτλο «Θεμιστοκλής».
Στελέχη της εταιρείας δηλώνουν ότι αφορά όχι μόνο το ΠΝ αλλά και την διεθνή αγορά.
Το ΠΝ δηλώνει ότι αγνοεί το ζήτημα.
Να σημειώσουμε, ότι μέχρι στιγμή το ΠΝ δεν έχει εκφράσει επίσημο ενδιαφέρον για σκάφη κλάσης κορβέτας αλλά έχει μείνει μόνο στις Belharra τα οποία είναι τα μόνα πλοία για τα οποία έχουν γίνει επίσημες ανακοινώσεις.
Ανώτατη πηγή του ΠΝ με την οποία επικοινώνησε το pronews.gr απαντώντας σε σχετικό ερώτημα δήλωσε: «Αυτή τη στιγμή επίσημα, οι μόνες προτάσεις που συζητούμε και για τις οποίες έχει υπογραφεί σχετικό μνημόνιο από την πολιτική ηγεσία είναι αυτή των γαλλικών φρεγατών Belharra. Ούτε γνωρίζουμε κάτι για κάποια κλάση κορβετών με το όνομα "Θεμιστοκλής"»
Ολόκληρη η ανακοίνωσή της είναι η εξής:
«Ο νέος σχεδιασμός της κορβέτας "Θεμιστοκλής" συνδυάζει την τεχνογνωσία της ελληνικής, ισραηλινής και αμερικανικής βιομηχανίας, και την επόμενη γενιά λειτουργικών προδιαγραφών στο μέλλον του ναυτικού πόλεμου. Πρόκειται για ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων με μήκος 72 μέτρα και εκτόπισμα περίπου 800 τόνων. Η κορβέτα Θεμιστοκλής μπορεί επίσης να φτάσει ταχύτητα πάνω από 30kn. Μπορεί να λειτουργήσει ένα μεσαίου μεγέθους θαλάσσιο ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων ειδικών δυνάμεων. Ο "Θεμιστοκλής" περιλαμβάνει τελευταίας τεχνολογίας όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών» επισημαίνεται σε ανακοίνωση της ΟΝΕΧ.
«Για την ONEX Neorion Shipyards και την Israel Shipyards Ltd το όνομα Θεμιστοκλής συμβολίζει τις κοινές αρχές, τον πολιτισμό και τις αξίες των λαών μας, με βάση την ελευθερία, τη δημοκρατία και ισχύς εν τη ενώσει».”

Πολεμικό Ναυτικό 23.06.2020 - 17:36
Ο "Θεμιστοκλής" τρόμαξε τους Τούρκους: Σάλος στα τουρκικά ΜΜΕ για τη νέα κορβέτα του ΠΝ
 Εκτενή ρεπορτάζ από τους Τούρκους για τον "Θεμιστοκλή"
Ο "Θεμιστοκλής" φαίνεται πως τρομάζει τους Τούρκους, καθώς μονοπωλεί στα τουρκικά αμυντικά (και όχι μόνο) ΜΜΕ (ενδεικτικά εδώ και εδώ) η είδηση για την απόκτηση της νέας κορβέτας από το ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.
Τουρκικά ΜΜΕ και σχετικοί λογαριασμοί σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης φιλοξενούν εκτενή ρεπορτάζ για την κορβέτα που πρόκειται να εισέλθει στο οπλοστάσιο του Πολεμικού Ναυτικού, όπως προκύπτει από σχετική συμφωνία με το Ισραήλ.
Οι τουρκικές στρατιωτικές δυνάμεις τα έχουν ήδη βρει "σκούρα" με την ικανότητα του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδας και γνωρίζουν πως η αναβάθμισή του αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για διασφάλιση της ελληνικής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο.
Όπως είχαμε γράψει προ ημερών, η συμφωνία με το Τελ Αβίβ αφορά επτά (7) κορβέτες κλάσης "Θεμιστοκλής", σχεδιασμός που βασίζεται στην ισραηλινή Saar-72 και αποτελεί βασικό συντελεστή της συνολικής ενίσχυσης των σχέσεων Ελλάδας-Ισραήλ.
Η κορβέτα Saar-72 αποτελεί σχεδιαστική εξέλιξη των πυραυλοφόρων σκαφών τύπου Saar (Saar 4, 4.5 και 5). Αναπτύχθηκε με κύριο σκοπό την ικανοποίηση της απαίτησης ναυτικής περιπολίας και επιτήρησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, τόσο του Ισραήλ όσο και άλλων χωρών, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Στη ιστοσελίδα της ελληνοϊσραηλινής σύμπραξης για την κατασκευή της κορβέτας "Θεμιστοκλής" σημειώνεται:
"Ο νέος σχεδιασμός της κορβέτας Θεμιστοκλής φέρνει επιχειρησιακές δυνατότητες της επόμενης γενιάς στο μελλοντικό ναυτικό πόλεμο. Είναι ένα σκάφος πολλαπλών χρήσεων σε μήκος 72 μέτρων και πλήρης μετατόπιση περίπου 800 τόνων.
Η νέα κορβέτα φτάνει επίσης ταχύτητες άνω των 30kn με εκτεταμένη αντοχή. Μπορεί να επιχειρήσει μεσαίου μεγέθους ελικόπτερο, αλλά υποστηρίζει επίσης μοναδικές δυνατότητες ανάπτυξης μονάδων Ειδικών Δυνάμεων.
Η κορβέτα Θεμιστοκλής περιλαμβάνει υπερσύγχρονα όπλα και ηλεκτρονικά συστήματα, που μπορούν να προσαρμοστούν στις ειδικές απαιτήσεις των πελατών".
Τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους η ONEX Neorion Shipyards και η Israel Shipyards προχώρησαν σε σύμβαση για τη συμπαραγωγή πολεμικών πλοίων. Η συμφωνία μεταξύ της ONEX Neorion Shipyards και της Israel Shipyards αποτελεί μια θετική και συμβολική εξέλιξη που αποτελεί μέρος του γενικού πλαισίου για την ενίσχυση της συνεργασίας και της στρατηγικής σχέσης της Ελλάδας με το Ισραήλ, για τη διασφάλιση των κοινών ενεργειακών και στρατηγικών συμφερόντων στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι δύο εταιρείες συνεργάζονται στενά για τη διεθνή ανάπτυξη και προώθηση του Θεμιστοκλή, έχοντας ως κύριους κόμβους παραγωγής την Ελλάδα και το Ισραήλ.
Η ονομασία της κορβέτας επίσης δεν είναι τυχαία, καθώς ο Θεμιστοκλής ήταν Αθηναίος πολιτικός και στρατηγόςπου έλαβε μέρος στη Μάχη του Μαραθώνα και στη Ναυμαχία του Αρτεμισίου, αφήνοντας το στίγμα του ως ο θεμελιωτής της ναυτικής δύναμης της Αθήνας και ως πρόσωπο-"κλειδί" της συντριβής των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας.
Η ελληνικής κυριαρχία στη Μεσόγειο λοιπόν διατηρείται εδώ και χιλιάδες χρόνια και αυτό δεν πρόκειται να το αλλάξουν οι νεο-οθωμανικές φιλοδοξίες του τουρκικού καθεστώτος. 


Πολεμικό Ναυτικό 21.06.2020 - 14:24
Μεγάλη συμφωνία με Ισραήλ-ΗΠΑ για το ΠΝ: 7 κορβέτες "Θεμιστοκλής" & 4 φρεγάτες MMSC
“Το σχέδιο του «ΑΤΛΑΣ 1» για τη Μεσόγειο
Ραγδαίες εξελίξεις έχουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις καθώς τα πρώτα αποτελέσματα του σχεδίου αναβάθμισης του Πολεμικού Ναυτικού παίρνουν "σάρκα και οστά" και προέρχονται από τη συνεχώς αυξανόμενη συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ισραήλ, καθώς και από τις ΗΠΑ.
Σύμφωνα με το δημοσιογράφο Χρήστο Μαζανίτη και τη Realnews, έρχεται μεγάλη συμφωνία της Αθήνας με Ισραήλ και ΗΠΑ, με καθαρό προσανατολισμό κορβέτες και φρεγάτες που θα ενισχύσουν τα υπάρχοντα πλεονεκτήματα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο.
Συγκεκριμένα η συμφωνία αφορά 7 κορβέτες κλάσης "Θεμιστοκλής", σχεδιασμός που βασίζεται στην ισραηλινή Saar-72, ενώ και οι ΗΠΑ προσέφεραν πρόταση ναυπήγησης 4 φρεγατών MMSC, σε συνδυασμό με τη δελεαστική πρόταση πλήρους αναβάθμισης των ΜΕΚΟ, αξίας ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ.
Η κορβέτα Saar-72, κλάση στην οποία βασίζεται η "Θεμιστοκλής, αποτελεί σχεδιαστική εξέλιξη των πυραυλοφόρων σκαφών τύπου Saar (Saar 4, 4.5 και 5). Αναπτύχθηκε με κύριο σκοπό την ικανοποίηση της απαίτησης ναυτικής περιπολίας και επιτήρησης των αποκλειστικών οικονομικών ζωνών, τόσο του Ισραήλ όσο και άλλων χωρών, γεγονός που την καθιστά ιδανική για τις ανάγκες του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού.
Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές φρεγάτες MMSC, έχουν εκτόπισμα 4.000 τόνους και πλήρωμα 110-130 ατόμων. Είναι ελαφρώς μεγαλύτερα σε μήκος και ενσωματώνουν σύστημα κάθετης εκτόξευσης Mk.41 οκτώ κελιών, έκαστο με δυνατότητα ενσωμάτωσης τεσσάρων αντιαεροπορικών βλημάτων ESSM, ενώ μπορούν επίσης να φιλοξενήσουν και βλήματα SM-2, καθώς και βλήματα προσβολής στόχων εδάφους Tomahawk. Επίσης διαθέτουν το νεότερο ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης TRS4D και το σύστημα διαχείρισης μάχης COMBATSS21, το οποίο βασίζεται στο Aegis. Επίσης φέρουν οκταπλό εκτοξευτή βλημάτων Harpoon Block II.

Ενημερώθηκε στις: 24.06.2020 - 23:19
Ηλεκτρονικό σύστημα επιτήρησης χρησιμοποιεί η Ελλάδα για τη θωράκιση των συνόρων
“Σε επιτήρηση 24 ώρες/24ώρο τα θαλάσσια σύνορα μας
Με την απειλή των Τούρκων για μία νέα μαζική απόπειρα παραβίασης των ελληνικών συνόρων από μετανάστες και πρόσφυγες να είναι σε πλήρη ισχύ και τις τουρκικές ακταιωρούς να σπρώχνουν καθημερινά βάρκες με πρόσφυγες και μετανάστες στα ελληνικά χωρικά ύδατα αρχίζει να παίρνει σάρκα και οστά ένα έργο κομβικής σημασίας. Πρόκειται για το εθνικό σύστημα ολοκληρωμένης θαλάσσιας επιτήρησης, το «άγρυπνο» μάτι των θαλάσσιων χωρικών υδάτων της χώρας μας.
Τα θαλάσσια σύνορα της χώρας θα βρίσκονται υπό επιτήρηση 24 ώρες το 24ωρο. Συγκεκριμένα θα εγκατασταθούν 35 σταθμοί αισθητήρων εντός στρατιωτικών εγκαταστάσεων ενώ δύο βαν, πλήρως εξοπλισμένα θα μετακινούνται όπου χρειάζεται για να συμπληρώνουν τις επιχειρησιακές ανάγκες. «Η χώρα μας με αυτό τον τρόπο θωρακίζεται σε πολύ μεγάλο βαθμό, στο θαλάσσιο χώρο της από όλες τις έκνομες ενέργειες σε βάρος της. Παράλληλα υπάρχει διευκόλυνση στη φύλαξη των θαλάσσιων συνόρων μας» λέει στο Open TV ο Νίκος Σπανός, αντιναύαρχος εν αποστρατεία, του Λιμενικού σώματος.
Οι σταθμοί επιτήρησης κυρίως θα βρίσκονται στον «ευαίσθητο» χώρο του ανατολικού Αιγαίου καθώς και στην Κρήτη. Μάλιστα, θα είναι εξοπλισμένοι με ραντάρ, θερμική κάμερα, σταθμό βάσης AIS, και θα υποδεικνύει από που απέπλευσε και ποιος ο προορισμός του κάθε σκάφους. Παράλληλα, θα είναι εξοπλισμένοι με ηλεκτρικές επικοινωνίες και μετάδοση δεδομένων στο κέντρο επιχειρήσεων σε πραγματικό χρόνο.
«Όσο δεν υπάρχει αυτό το σύστημα τόσο περισσότερα έξοδα καταναλώνει το ελληνικό κράτος, είτε από καύσιμα είτε από την κόπωση των ανδρών του λιμενικού οι οποίοι δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό» προσθέτει ο κ. Σπανός.  Το στρατηγείο θα βρίσκεται στο κέντρο επιχειρήσεων του Λιμενικού σώματος, ενώ 50 τουλάχιστον στελέχη θα εκπαιδευτούν ώστε να αποκτήσουν εξειδίκευση πάνω στο σύστημα επιτήρησης.”

Ένοπλες Συρράξεις 24.06.2020 - 20:37 Ενημερώθηκε στις: 24.06.2020 - 20:47
Συντονισμός Γαλλίας-Αιγύπτου στη Λιβύη: Το Παρίσι προωθεί την αιγυπτιακή εισβολή
“Γαλλία-Αίγυπτος σε μια τρομερή συμμαχία κατά του Ερντογάν
Η υποστήριξη του Γάλλου Προέδρου Εμμανουήλ Μακρόν στην πρόθεση των αιγυπτιακών δυνάμεων να προελάσουν ενάντια στην τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, σηματοδοτεί μια σημαντική κλιμάκωση του πολέμου που ξεκίνησε το ΝΑΤΟ το 2011.
Ο πρόεδρος της Αιγύπτου, Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι, απείλησε να παρέμβει στη Λιβύη για να υπερασπιστεί τις δυνάμεις του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ ενάντια στην κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA), ενώ εκ νέου σήμερα ζήτησε την άμεση αποχώρηση των ξένων δυνάμεων από τη Βόρειο Αφρική, τη στιγμή που οι Τούρκοι με δύο C-130 και ένα Α400Μ μετέφεραν επιπλέον ενισχύσεις σε στρατιωτικό υλικό στη GNA, καθώς και μισθοφόρους στη Μισράτα.
«Ο στόχος είναι η αποτροπή και η Αίγυπτος δεν θέλει ούτε έναν Τούρκο στρατιώτη να περάσει τη γραμμή προς την ανατολική Λιβύη», δήλωσε ο Ziad Akl από το Κέντρο Πολιτικών και Στρατηγικών Σπουδών Al-Ahram της Αιγύπτου.
Η γαλλική κυβέρνηση, η οποία μαζί με τη Ρωσία, τα ΗΑΕ και την Αίγυπτο υποστήριξαν το Χαφτάρ στη Λιβύη, παρενέβη αμέσως για να δηλώσει την υποστήριξή της στο Κάιρο σε περίπτωση πολεμικών επιχειρήσεων.
«Αυτός είναι ένας σκληρός δρόμος που απαιτεί από όλους μας να δείξουμε ευθύνη, για να τερματίσουμε την ξένη παρέμβαση και τις μονομερείς ενέργειες από εκείνους που ελπίζουν να κερδίσουν λάφυρα μέσω του πολέμου», είπε ο Μακρόν από την Τυνησία για να το ακούσει ο Ερντογάν.
Ο Μακρόν ενέκρινε τις δηλώσεις του Σίσι για στρατιωτική επέμβαση στη Λιβύη, λέγοντας ότι κατανόησε «την νόμιμη ανησυχία του Προέδρου Σίσι καθώς τα τουρκικά στρατεύματα φτάνουν στα σύνορά του».”

24/06/2020 - 19:11  |  Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2020 - 19:13
Τούρκος αντιπρόεδρος: «Σκίσαμε τους χάρτες στη Μεσόγειο - Γράφουμε ιστορία στην Λιβύη»
“«Έχουμε καταστρέψει τα παιχνίδια που παίζονται και τις παγίδες που στήνονται», υποστήριξε ο, Τούρκος αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι.
«Στη Μεσόγειο σκίσαμε τους χάρτες που σχεδιάστηκαν για να μας φυλακίσουν στην ηπειρωτική χώρα, γράφουμε ιστορία στη Λιβύη», δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος Φουάτ Οκτάι, σε ομιλία του σε εγκαίνια στο Γιόγκατ της Τουρκίας.”

24/06/2020 - 22:44  |  Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2020 - 23:41
Ο Χουλουσί Ακάρ σπεύδει στην Τρίπολη για να συντονίσει την επίθεση στην Σύρτη! - Πως θα αντιδράσει η Αίγυπτος;
Η ηλεκτρονική τουρκική εφημερίδα «T24» αποκάλυψε ότι ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ θα  επισκεφθεί εκτάκτως τη Λιβύη τις επόμενες μέρες, συνοδεύομενος από τον Τούρκο Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Yaşar Güler, καθώς οι δυνάμεις της αποκαλούμενης κυβέρνησης «Εθνικής Συμφωνίας» που υποστηρίζονται από την Άγκυρα και τους ισλαμιστές  μισθοφόρους προετοιμάζονται να εισβάλουν στην πόλη της Σύρτης, γράφει λιβυκό δημοσίευμα.
Η εφημερίδα ανέφερε ότι η Τουρκία έχει φτάσει  σε ένα πολύ κρίσιμο στάδιο στη Λιβύη, διευκρινίζοντας ότι η κατάληψη της Σύρτης αλλά και της βάσης της αλ-Τζούφρα, συνιστούν «ακρογωνιαίους» λίθους της τουρκικής πολιτικής στη χώρα.”


24/06/2020 - 23:40
LNA: Εντοπίστηκε μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων ανοικτά της δυτικής Λιβύης
“Όπως ανακοίνωσε πριν από λίγο ο «Εθνικός Στρατός της Λιβύης» και πιο συγκεκριμένα ο στρατηγός Ahmed Al-Mesmari,, μεγάλος αριθμός τουρκικών πολεμικών πλοίων εντοπίστηκε βόρεια των ακτών της δυτικής Λιβύης.
Δεν έχει αναφερθεί πως σκοπεύει να αντιδράσει ο LNA στηνβ τουρκική αυτή ναυτική παρουσία.”

23/06/2020 - 23:10  |  Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2020 - 23:21
Λιβύη: Η Τουρκία έτοιμη να ρισκάρει σύγκρουση με την Αίγυπτο - «Δεν έχουν ελπίδα χωρίς AIM-120 τα αιγυπτιακά F-16»!
“Χωρίς AMRAAM που πας; Αυτό είναι το «μήνυμα» που στέλνουν τουρκικοί και τουρκόφιλοι λογαριασμοί στο διαδίκτυο.
Οι Τούρκοι αναφέρουν πως η αιγυπτιακή Αεροπορία παρά το γεγονός ότι διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους μαχητικών F-16 στον κόσμο (έχει προμηθευτεί  συνολικά 220 μαχητικά με αρκετά από αυτά από τουρκική γραμμή παραγωγής!), εντούτοις δεν διαθέτει ούτε ένα βλήμα BVR AIM-120 AMRAAM κάτι που όπως αναφέρουν, περιορίζει κατά πολύ τις δυνατότητές τους ή σχεδόν τις μηδενίζει σε αγώνα αεροπορικής υπεροχής πέραν του ορίζοντα.
Η μη προμήθεια των συγκεκριμένων βλημάτων από την EAF οφείλεται στο Ισραήλ, το οποίο είχε θέσει ως όρο στις ΗΠΑ για την πώληση των F-16 την μη αποδέσμευση των βλημάτων .
Έτσι τα αιγυπτιακά F-16 χρησιμοποιούν τους παλαιούς AIM-7P Sparrow, με αμφισβητήσιμο ποσοστό επιτυχίας εξαιτίας της ημιενεργού καθοδήγησης και αυτό κάτω των 70 χλμ.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα A-Sharq Al Awsat  ακόμη και το γειτονικό Σουδάν διαθέτει βλήματα R-77  με 110  χλμ. εμβέλεια και  R-27ET ή ER με 120χλμ. ή 130 χλμ.”

24/06/2020 - 21:07  |  Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2020 - 21:08
Εμπάργκο; - Όχι για την Άγκυρα: Τουρκική αερογέφυρα προς την Λιβύη στέλνει όπλα και εξοπλισμό (φώτο)
“Ποια «ΕΙΡΗΝΗ» και ποιο εμπάργκο; Η Άγκυρα έχει δημιουργήσει αερογέφυρα και στέλνει διαρκώς όπλα και εξοπλισμό στην Λιβύη και στις δυνάμεις της Τρίπολης.
Σύμφωνα με τον ναυτικό παρατηρητή Yoruk Isik, το τουρκικό μεταγωγικό αεροσκάφος με έδρα το Erkilet ταξίδεψε από το Διεθνές Αεροδρόμιο Ατατούρκ προς άγνωστο προορισμό στη Λιβύη.
Το αεροπλάνο, το οποίο πιθανότατα μεταφέρει διάφορα όπλα, ταξιδεύει στο έθνος της Βόρειας Αφρικής εν μέσω μιας αυξανόμενης έντασης για το ποιος θα καταλάβει τη Σύρτη, με τους δύο στρατούς να χρειάζονται όση περισσότερη βοήθεια μπορούν να έχουν πριν τη μεγάλη μάχη.
Στο πλαίσιο αυτό ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης στέλνει πρόσθετες στρατιωτικές ενισχύσεις στη Σύρτη, με τον ανεπίσημο λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης να αναρτά σχετικά μηνύματα.”

25/06/2020 - 00:10
Ρ. Μενέντεζ σε Μ. Πομπέο: «Εξηγείστε μας τι κάνατε με την τουρκική τράπεζα Halkbank»
«Εξηγήσεις» από τον υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο, ζητάει ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Ρόμπερτ Μενέντεζ για τις ενέργειες του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφορικά με την τουρκική τράπεζα, Halkbank.
Ο γερουσιαστής κατηγορεί τον πρόεδρο ότι έχει εργαλοποιήσει την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ με στόχο να αποκομίσει προσωπικό όφελος, λέγοντας ότι βάζει την εξυπηρέτηση των προσωπικών του συμφερόντων πάνω από την εθνική ασφάλεια.
Η επιστολή του επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έρχεται στον απόηχο των καταγγελιών του πρώην συμβούλου εθνικής ασφάλειας του Λευκού Οίκου, Τζον Μπόλτον. Ο γερουσιαστής ζητά από τον υπουργό να τον ενημερώσει για το τι έκανε ως επικεφαλής της διπλωματικής υπηρεσίας για να αντιμετωπίσει ορισμένα από τα βασικά γεγονότα όπως περιγράφονται στο βιβλίο του κ. Μπόλτον.
«Αυτοί οι ισχυρισμοί εγείρουν ερωτήματα σχετικά με το τι έχετε κάνει για να αποτρέψετε τις προσπάθειες του προέδρου να ανατρέψει την αμερικανική εξωτερική πολιτική και την εθνική ασφάλεια για τα προσωπικά του πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα», γράφει ο κ. Μενέντεζ στην επιστολή του προς τον Μάικ Πομπέο.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο Ρόμπερτ Μενέντεζ εστιάζει κυρίως στη στάση του πρόεδρου Τραμπ απέναντι στην Κίνα και την Τουρκία. Ειδικότερα, ο γερουσιαστής τονίζει την υπόθεση της τουρκικής τράπεζας Halkbank, η οποία παραβίασε την αμερικανική νομοθεσία, παρακάμπτοντας το εμπάργκο των ΗΠΑ εναντίον του Ιράν. Στο σημείο αυτό, ο κ. Μενεντέζ καλεί τον υπουργό Εξωτερικών να δώσει εξηγήσεις σχετικά την υπόσχεση του Ντόναλντ Τραμπ προς τον πρόεδρο της Τουρκίας ότι «θα φροντίσει» για την αμερικανική έρευνα. Επιπλέον, ζητά να μάθει πως το Στέιτ Ντιπάρτμεντ αντιμετώπισε το ανεξάρτητο διπλωματικό κανάλι επικοινωνίας που στήθηκε μεταξύ του Τζάρεντ Κούσνερ και του γαμπρού του προέδρου Ερντογάν;
«Η Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας έχει την υποχρέωση να εξετάσει τις επιπτώσεις των δηλώσεων του προέδρου των ΗΠΑ και των εκθέσεων ότι ο κ. Τραμπ έχει συζητήσει, σε πολλές περιπτώσεις, για τους πολιτικούς του αντιπάλους και τις δικές του εκλογικές προοπτικές με ξένους ηγέτες», σημειώνεται χαρακτηριστικά στην επιστολή.
Ο επικεφαλής της δημοκρατικής μειοψηφίας στην Επιτροπή Διεθνών Σχέσεων της Γερουσίας απηύθυνε για μια ακόμα φορά πρόσκληση στον Μάικ Πομπέο για να καταθέσει δημόσια στο Κογκρέσο και να απαντήσει στους ισχυρισμούς του Τζον Μπόλτον. Επιπλέον, παρέθεσε μια σειρά από ερωτήσεις που αφορούν την Κίνα, την Halkbank και την Βενεζουέλα, καλώντας τον Αμερικανό υπουργό να τις απαντήσει μέχρι την 1η Ιουλίου.
Τα ερωτήματα που θέτει ο γερουσιαστής Μενέντεζ στον Μάικ Πομπέο σχετικά με την Halkbank είναι τα εξής:
· Σας ζήτησε ο Πρόεδρος να προβείτε σε ενέργειες σε σχέση με την τουρκική τράπεζα Halkbank ή για οποιαδήποτε συνεχιζόμενη επιβολή του νόμου των ΗΠΑ που περιλαμβάνει την τουρκική τράπεζα; Εάν ναι, τι κάνατε και τι απαντήσατε;
· Στη συνάντησή σας τον Οκτώβριο του 2019 με τον Πρόεδρο Ερντογάν, συζητήθηκε το θέμα της Halkbank; Τι, εάν κάνατε, επικοινωνήσατε τη θέση των ΗΠΑ σε σχέση με τη Halkbank;
Έχετε λάβει κάποια μέτρα για να αντιμετωπίσετε το κανάλι εξωτερικής πολιτικής που ο Τζάρεντ Κούσνερ ίδρυσε με τον Τούρκο υπουργό Οικονομικών, ο οποίος είναι επίσης γαμπρός του Προέδρου Ερντογάν;”
24/06/2020 - 13:48  |  Τελευταία ενημέρωση: 24/06/2020 - 14:19
Γερμανία: Περισσότερο από το 1/3 των αμυντικών εξαγωγών της πάει προς την Τουρκία
“Η γερμανική εφημερίδα Die Welt  σε άρθρο της με τίτλο «Περισσότερο από το ένα τρίτο των γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων πηγαίνει στην Τουρκία» αποκαλύπτει πως και φέτος, η Τουρκία είναι ο μεγαλύτερος αποδέκτης γερμανικών όπλων όπως και πέρυσι.
Ειδικότερα, όπως αναφέρεται, η Τουρκία έλαβε πέρυσι πολεμικά όπλα αξίας 344,6 εκ. ευρώ από τη Γερμανία, δηλαδή περισσότερο από το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών πολεμικών όπλων, σύμφωνα με διαβαθμισμένο έγγραφο του Υπουργείου Οικονομίας που βρίσκεται στη διάθεση του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων.
Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Τουρκία ήταν ο νούμερο ένα αποδέκτης γερμανικών όπλων. Πέρυσι, οι συνολικές εξαγωγές όπλων ανήλθαν σε 823,6 εκ. ευρώ.
Ήδη το 2018, οι εξαγωγές όπλων προς την Τουρκία ύψους 242,8 εκ. ευρώ αποτελούσαν σχεδόν το 1/3 των συνολικών γερμανικών εξαγωγών όπλων (770,8 εκ. ευρώ). Ωστόσο, μετά την εισβολή των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία τον Οκτώβριο του 2019, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επέβαλε μερική απαγόρευση όπλων στην Τουρκία, η οποία ισχύει μόνο για όπλα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν στον πόλεμο της Συρίας. Σύμφωνα με το έγγραφο, τα όπλα που παραδόθηκαν πέρυσι ήταν αποκλειστικά για τον «ναυτικό τομέα».
Οι εξαγωγές όπλων στην Τουρκία είναι ένα αμφιλεγόμενο ζήτημα, όχι μόνο εξαιτίας της εισβολής των τουρκικών στρατευμάτων στη Συρία.
Η Τουρκία συγκαταλέγεται στις χώρες που παρεμβαίνουν στον πόλεμο της Λιβύης μέσω της παράδοσης όπλων, σύμφωνα με τον ΟΗΕ. Εξάλλου, την προηγούμενη εβδομάδα έλαβε χώρα στρατιωτική επιχείρηση στο βόρειο Ιράκ έναντι του PKK, το οποίο η Τουρκία θεωρεί τρομοκρατική οργάνωση. Από την άλλη πλευρά, Γερμανία και Τουρκία, ως μέλη του ΝΑΤΟ, ανήκουν στην ίδια συμμαχία.
Η αντιπολίτευση του Die Linke ζητά ολοκληρωτική παύση των εξαγωγών όπλων προς την Τουρκία, ενώ η Κάτια Κελ, ειδικός των Πρασίνων σε θέματα στρατιωτικών εξοπλισμών αναμένει μεγάλης κλίμακας παραδόσεις όπλων προς την Τουρκία και φέτος. «Καθώς είναι γνωστό ότι έχουν εγκριθεί πολλά υποβρύχια για την Τουρκία στο παρελθόν και η διεκπεραίωση αυτών των συναλλαγών είναι χρονοβόρα, μπορεί να εκτιμήσει κανείς ότι θα υπάρξει μεγάλος αριθμός εξαγωγών όπλων και το 2020», επισήμανε.
Τα πολεμικά όπλα περιλαμβάνουν για παράδειγμα, τεθωρακισμένα άρματα μάχης, πυροβόλα όπλα, πολεμικά πλοία και πολεμικά αεροσκάφη. Αυτά αποτελούν μόνο ένα τμήμα του συνόλου των στρατιωτικών εξοπλιστικών αγαθών, στα οποία περιλαμβάνονται επίσης ασθενοφόρα και εξοπλισμός άρσης ναρκών.”

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου