24 Οκτ 2011

Δικαστική προσφυγή για το χαράτσι στα ακίνητα


Η Κυβέρνηση που στέλνει στον κουβά των αχρήστων την δήθεν στήριξη της ελληνικής οικονομίας μέσω του χαρατσώνου, αποδεικνύει πως το επιβάλλει για να υπάρξουν κέρδη της ΔΕΗ και των ιδιωτικών παροχών ηλεκτρικής ενέργειας…
Ο Σύλλογος «Ελληνες Φορολογούμενοι» κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αίτηση ακύρωσης κατά της υπ΄ αριθ. ΠΟΛ 1211/10-10-2011 (ΦΕΚ 2298/B΄/13-10-2011) απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών για την επιβολή του Έκτακτου Ειδικού Τέλους Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) που θεσπίζεται με τις διατάξεις του άρθρου 53 του Ν. 4021/2011.

Πρόκειται για την πρώτη προσφυγή που κατατίθεται κατά του συγκεκριμένου τέλους. Εκτιμάται ότι, όπως συνέβη και στην περίπτωση της προσφυγής του Συλλόγου κατά του «τέλους επιτηδεύματος» και αυτή η προσφυγή θα θεωρηθεί ως «εξαιρετικής σημασίας και σπουδαιότητας», αφού αφορά το σύνολο του πληθυσμού και ότι θα εισαχθεί ταχύτατα για συζήτηση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας.
Η κατάθεση της προσφυγής έγινε από τον Σύλλογο και από δύο μέλη του. Ως λόγοι ακύρωσης προβάλλονται μία σειρά πραγματικών επιχειρημάτων, τα οποία επιγραμματικά αναφέρονται παρακάτω:


1) Η παράβαση του άρθρου 1 παρ. 3 και άρθρου 26 παρ. 2 του Συντάγματος, αφού ο νόμος αναθέτει σε ιδιωτικές εταιρίες καθήκοντα κρατικής εξουσίας (υπολογισμός και είσπραξη τέλους ακινήτων, βεβαίωση παράβασης για μη πληρωμή και επιβολή διοικητικών κυρώσεων σε ιδιώτες).
2) Η παράβαση της αρχής της νομιμότητας του φόρου (άρθρο 78 παρ. 1 και 4 του Συντάγματος), αφού δυνάμει της συνταγματικής αυτής διάταξης, είναι αντισυνταγματική μια διάταξη που ορίζει ότι η βάση υπολογισμού του φόρου δεν καθορίζεται από τον νόμο όπως αυτός θα εφαρμοστεί από διοικητικές αρχές, αλλά θα καθοριστεί (ή έχει ήδη καθοριστεί) από την ΔΕΗ ή τους εναλλακτικούς προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος.
3) Το Έκτακτο Ειδικό Τέλου Ηλεκτροδοτούμενων Δομημένων Επιφανειών (Ε.Ε.Τ.Η.Δ.Ε.) δεν έχει ανταποδοτικό χαρακτήρα και αποτελεί φόρο κατά την έννοια του άρθρου 78 του Συντάγματος (ΣΤΕ 60/2010, 2462/1999, 1923/2009). Στην προκειμένη περίπτωση το λεγόμενο «Τέλος Ακινήτων» αποτελεί στην ουσία φόρο καθώς απουσιάζουν από αυτό όλα εκείνα τα στοιχεία που χαρακτηρίζουν ένα ανταποδοτικό τέλος.
4) Η παράβαση της αρχής της φοροδοτικής ικανότητας κατά το άρθρο 4 παρ. 5 και 25 παρ. 1 του Συντάγματος, το οποίο ορίζει ότι η φορολογική υποχρέωση πρέπει να είναι ανάλογη της φοροδοτικής ικανότητας του κάθε πολίτη.
5) H παράβαση του άρθρου 17 του Συντάγματος και του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτόκολλου της Ε.Σ.Δ.Α. που κατοχυρώνουν την προστασία του δικαιώματος της ιδιοκτησίας.
6) H παράβαση της αρχής της βεβαιότητας του φόρου, αφού με την διάταξη του άρθρου 53 παρ. 12 του Νόμου δημιουργείται ανασφάλεια ως προς το πρόσωπο του οφειλέτη του φόρου από την εφαρμογή αυτού του μέτρου,.
7) Η προσβολή της ανθρώπινης αξιοπρέπειας κατά το άρθρο 2 παρ. 1 του Συντάγματος, αφού ο προσβαλλόμενος νόμος:
α). Υποβαθμίζει τον φορολογούμενο ιδιοκτήτη, ακόμη και τον άνεργο και τον οικονομικά ασθενέστερο, σε αντικείμενο επίτευξης «εκτάκτων» δημοσιονομικών στόχων για τη μείωση ελλειμμάτων.
β). Η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε άτομα που αδυνατούν να καταβάλλουν τον φόρο τους οδηγεί σε έσχατη εξαθλίωση και θέτει σε κίνδυνο την υγεία και την επιβίωσή τους.
γ). Ασκεί ένα είδος ψυχολογικής βίας και απειλής σε οικονομικά ασθενέστερα άτομα, τέτοια που δεν συνάδει με τα θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα του Συντάγματός μας και τις δημοκρατικές παραδόσεις της χώρας μας.
8) Η παράβαση της αρχής της ελευθερίας των συναλλαγών και της οικονομικής ελευθερίας κατά το άρθρο 5 παρ. 1 και 106 του Συντάγματος σε συνδυασμό με το άρθρο 1 του Πρώτου Πρόσθετου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ.
9) Η αυθαιρεσία της Πολιτείας, η οποία δεν έχει δικαίωμα, με μεταγενέστερη της σύμβασης νομοθετική ρύθμιση, να ακυρώσει μονομερώς τις συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου που έχουν υπογραφεί για την παροχή ηλεκτροδότησης (Ολ. ΑΠ 4/1998, Ολ. ΑΠ 33/2002).
10) Η παράβαση του άρθρου 20 παρ. 1 του Συντάγματος και του άρθρου 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ για το δικαίωμα δικαστικής προστασίας
Ο Σύλλογος, έχει αναρτήσει στο site του, σειρά άρθρων, τα οποία δίνουν οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού του «τέλους ακινήτων» προς τους πολίτες οι οποίοι είτε αδυνατούν, είτε για λόγος συνείδησης δε θα πληρώσουν το τέλος ακινήτων, για το πώς να χειριστούν το ζήτημα μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.
Ο Σύλλογος, δεν παροτρύνει κανένα μέλος του να πληρώσει ή να μην πληρώσει το συγκεκριμένο τέλος. Όμως, παροτρύνει τους πολίτες να γνωρίσουν τα δικαιώματά τους, να ερευνούν τη νομιμότητα των φορολογικών νομοθετημάτων και να συνασπίζονται σε μία οργανωμένη αντίδραση μέσα στα πλαίσια της νομιμότητας.
Όπως συμβαίνει και σε πολλές άλλες χώρες σε όλο το κόσμο με αντίστοιχους συλλόγους, ο Σύλλογος, μέσα στη διάρκεια των επόμενων ετών, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα φορέα κοινωνικού ελέγχου της δημόσιας διοίκησης.


Στοιχεία επικοινωνίας του Συλλόγου:
α) site: www.forologoumenos.gr
β) e-mail: greek.taxpayers@gmail.com ή secretariat@forologoumenos.gr
γ) Τηλέφωνο: 210-3242032
δ) Διεύνθυνση: Μνησικλέους 2 & Μητροπόλεως 43, 10556, Αθήνα
Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με τους κ.κ. Γιάννη Σιάτρα ή Μιχάλη Ζαρογιάννη, στα τηλέφωνα 2103242032 ή στο 6948259545.

trikalanews

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου