Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Αβραμόπουλος φαίνεται ότι κατά την διάρκεια της επίσημης επίσκεψής του στις ΗΠΑ ξεκλείδωσε το αμερικανικό «θησαυροφυλάκιο» όπλων:
Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που είχε με τον αμερικανό υπουργό άμυνας των ΗΠΑ και πρώην διευθυντή της CIA Λιον Πανέτα μίλησε για...
πολιτική συμφωνία στους εξοπλισμούς μεταξύ των δύο χωρών η οποία έχει φτάσει σε σημείο «τεχνικής» επεξεργασίας την οποία θα προσδιορίσει το ΓΕΕΘΑ σε συνεργασία με το αμερικανικό Πεντάγωνο.
Πηγές του defencenet.gr σε συνεργασία με το επιτελείο της «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗΣ» το οποίο ήδη έχει αποκαλύψει την έναρξη του «μίνι» εξοπλιστικού προγράμματος αναφέρουν ότι έχει συμφωνηθεί η προμήθεια τουλάχιστον 400 TOΜΠ, 180 αντιαρματικά ITV, 100 κέντρων διεύθυνσης πυρών και περίπου 250-350 HUMMER συν ο ακριβής προσδιορισμός των 400 αρμάτων M-1A1 ABRAMS, ενώ σε πολύ καλό επίπεδο βρίσκονται και οι συζητήσεις την αναβάθμιση των αεροσκαφών F-16 block 50 και 52+, των P-3 αλλά –και εδώ είναι το σημαντικότερο- προμήθειας μεταχειρισμένων μαχητικών από τα αποθέματα της USAF.
Πάντως ο υπουργός Εθνικής Άμυνας φαίνεται πως παίζει δυνατά το «χαρτί» του αμερικανικού παράγοντα τόσο δυνατά μέχρι… παρεξηγήσεως.
Μετά τη συνάντηση με τον Αμερικανό ομόλογό του Λίον Πανέτα στην Ουάσιγκτον, ο. Δημήτρης Αβραμόπουλος έκανε στην ακόλουθη δήλωση:
"Συναντήθηκα σήμερα με τον Υπουργό Αμύνης των Ηνωμένων Πολιτειών τον κ. Πανέτα και είχαμε μια πολύ εγκάρδια και φιλική συζήτηση για ζητήματα που αφορούν στην αμυντική συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Με την ευκαιρία κάναμε μια ευρύτερη επισκόπηση της κατάστασης στη Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή και ορίσαμε με σαφήνεια το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η συνεργασία μας, τόσο διμερώς όσο και κάτω από την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Μου εξέφρασε τις ευχαριστίες του για τη συνδρομή της Ελλάδος στις επιχειρήσεις που έλαβαν χώρα στη Λιβύη κι εγώ με τη σειρά μου του επεσήμανα ότι το εθνικό αμυντικό σύστημα της χώρας το οποίο παρά την οικονομική κρίση, εξακολουθεί να είναι ένα από τα ισχυρότερα και πλέον αξιόπιστα στην ευρύτερη περιοχή, θα είναι πάντοτε στην υπηρεσία της ειρήνης, της συνεργασίας, της ασφάλειας και της σταθερότητας στην περιοχή μας.
Με την ευκαιρία αναφερθήκαμε και σε άλλα σημαντικά θέματα, όπως είναι το κυπριακό, το σκοπιανό. Εξέθεσα στον κ. Πανέτα την κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί.
Τέλος, επαναβεβαιώσαμε την αμοιβαία θέληση να προωθήσουμε προγράμματα αμυντικής συνεργασίας. Σημειώνω ότι ο κ. Πανέτα εκ μέρους του Πενταγώνου και του Υπουργείου Αμύνης με διαβεβαίωσε για την αμέριστη βοήθεια στις ελληνικές ένοπλες δυνάμεις.
Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη μια άλλη συνάντηση με τον κ. Dempsey, Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ και τον Α/ΓΕΕΘΑ όπου εστιάζουν στις τεχνικές λεπτομέρειες αυτής της πολιτικής συμφωνίας.
Αυτό ήταν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινήθηκε η σημερινή συνάντηση και όπως σας είπα στην αρχή ήταν ιδιαίτερα φιλική και ιδιαίτερα εγκάρδια. Εκείνο που έχει σημασία να επισημάνουμε είναι ότι τα όσα συμβαίνουν αυτόν τον καιρό δεν έχουν αποδυναμώσει σε τίποτα το στρατηγικό ρόλο της Ελλάδος. Και αυτό προκύπτει και από τα όσα συζητήσαμε, αλλά και από το γεγονός ότι με μεγάλες θυσίες του ελληνικού λαού συντηρούμε ένα από τα πιο αξιόμαχα εθνικά αμυντικά συστήματα.
Δημοσιογράφος: Κύριε Υπουργέ συζητήσατε το θέμα της ΑΟΖ και θέματα ενέργειας;
Δ. Αβραμόπουλος: Συζητήσαμε γενικότερα για τη συνεργασία στην ευρύτερη περιοχή, τη συνεργασία Ελλάδος – Ισραήλ, καθώς επίσης αναλύσαμε το νέο γεωπολιτικό και γεωστρατηγικό περιβάλλον, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί, όπου κεντρική θέση βεβαίως έχει η πολιτική μας για την ενέργεια.
Δημοσιογράφος: Άρα συζητήσατε το θέμα της ΑΟΖ
Δ. Αβραμόπουλος: Όχι ακριβώς. Άλλωστε δεν ήταν και δική μας δουλειά σε τελευταία ανάλυση. Αυτό είναι ένα θέμα που χειρίζεται το Υπουργείο Εξωτερικών. Όταν όμως αναφερόμαστε σε συνεργασία ανάμεσα στην Ελλάδα και το Ισραήλ, όταν αναδεικνύουμε τη σημασία του κυπριακού ως ενός εκ των προβλημάτων που πρέπει άμεσα να λυθεί για να διαμορφωθεί ένα περιβάλλον σταθερότητας στην περιοχή, γίνεται αντιληπτό ότι δεν αφήσαμε απ’ έξω και τις συνεργασίες και σε ευρύτερο πεδίο.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου