Ενώ οι Ευρωπαίοι «μπλοκάρουν» ρωσικά πλοία που μεταφέρουν οπλικά συστήματα στη Συρία, η CIA συντονίζει τις παραδόσεις όπλων στους αντιπάλους του Άσαντ.
Πηγή: AFP / East News
Πρώτη ήταν προ εβδομάδων η αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών, Χίλαρι Κλίντον, που ανακοίνωσε ότι καράβι φορτωμένο με επιθετικά ελικόπτερα, προορίζονταν τη Συρία. Αμέσως μετά, το πλοίο «Alaed», που ανήκει στη ρωσική εταιρεία «Femco», διέκοψε τον πλου του προς την Μεσόγειο.
Να σημειωθεί ότι η «Femco» ασφάλισε το φορτίο στη βρετανική εταιρεία Standard Club. Η Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας και έτσι η ασφάλεια ακυρώθηκε. Και ένα ανασφάλιστο πλοίο, δεν μπορεί να δέσει σε κανένα λιμάνι. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να επιστρέψει το «Alaed» στο Μούρμανσκ. Εκεί, άλλαξε τη σημαία του νησιωτικού κράτους της καραϊβικής Κουρασάο με την ρώσικη τρικολόρ και ξεκίνησε το ταξίδι του προς το Βλαδιβοστόκ. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα το είδος του φορτίου (ελικόπτερα) που μετέφερε το πλοίο.
Το σκάφος, προφανώς, ήταν πραγματικά φορτωμένο με ελικόπτερα Mi-25. Ωστόσο, δεν ήταν καινούργια μηχανήματα, όπως βεβαίωναν στο Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, αλλά παλιά, αγορασμένα ακόμα από την εποχή της ΕΣΣΔ ελικόπτερα, τα οποία είχαν σταλεί στη Ρωσία για επισκευαστικές εργασίες και αναβάθμιση.
«Τα ελικόπτερα Mi-25, Mi-17 και Mi-8, με τα οποία είναι εξοπλισμένος ο συριακός στρατός, αγοράστηκαν κυρίως στη δεκαετία του '80, μερικά από αυτά τα έχουν προμηθευτεί ακόμα και από τη δεκαετία του '70», λέει ο διευθυντής του Προγράμματος Συμβατικών Όπλων του Ρώσικου Κέντρου Πολιτικών Μελετών PIR-CENTER, Βαντίμ Κοζιούλιν. Τα ελικόπτερα στέλνονται τακτικά στην Ρωσία, για συντήρηση και επισκευαστικές εργασίες. Αυτή είναι μια φυσιολογική διεθνής πρακτική.
Αντιαεροπορικά και ελικόπτερα.
Δεν υπάρχει τίποτα παράνομο στην επισκευή ελικοπτέρων που έχουν ήδη αγοραστεί. Και δεν θα υπήρχε, ακόμα και αν επρόκειτο για μια καινούργια παραγγελία. Η Ρωσία έχει μπλοκάρει την υιοθέτηση κυρώσεων κατά της Συρίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ και δεν συμμετέχει στις ευρωπαϊκές κυρώσεις. Αυτό, τουλάχιστον θεωρητικά, σημαίνει ότι μπορεί να προμηθεύει τη Δαμασκό με όλων των ειδών τα συμβατικά όπλα. «Το πλοίο, για το οποίο έχουν τόσα πολλά ειπωθεί, πραγματικά μετέφερε αντιαεροπορικά μέσα και τρία ελικόπτερα, τα οποία επισκευάστηκαν στη Ρωσία σύμφωνα με τη σύμβαση που έχουμε από το 2008», είπε σε συνέντευξη του στο Russia Today, ο Ρώσος ΥΠΕΞ Σεργκέι Λαβρόφ.
Να σημειωθεί ότι η «Femco» ασφάλισε το φορτίο στη βρετανική εταιρεία Standard Club. Η Μεγάλη Βρετανία, ωστόσο, συμμετέχει στην επιβολή κυρώσεων κατά της Συρίας και έτσι η ασφάλεια ακυρώθηκε. Και ένα ανασφάλιστο πλοίο, δεν μπορεί να δέσει σε κανένα λιμάνι. Αποτέλεσμα αυτής της κίνησης ήταν να επιστρέψει το «Alaed» στο Μούρμανσκ. Εκεί, άλλαξε τη σημαία του νησιωτικού κράτους της καραϊβικής Κουρασάο με την ρώσικη τρικολόρ και ξεκίνησε το ταξίδι του προς το Βλαδιβοστόκ. Η πλοιοκτήτρια εταιρεία, δεν επιβεβαίωσε ποτέ επίσημα το είδος του φορτίου (ελικόπτερα) που μετέφερε το πλοίο.
Μπλόκα στη Μεσόγειο.
Η ιστορία του «Alaed» δεν είναι η μοναδική. Στα τέλη Μαΐου, σε μια παρόμοια κατάσταση βρέθηκε το ρώσικο σκάφος «Professor Katsman». Το σταμάτησαν στην Κύπρο φορτωμένο με 60 τόνους όπλα και πυρομαχικά. Αλλά στη συνέχεια το άφησαν να φύγει, όταν το πλήρωμα διαβεβαίωσε τις ελεγκτικές αρχές ότι το πλοίο δεν θα πλεύσει προς τη Συρία.
Ωστόσο, σύμφωνα με την οργάνωση Human Rights First, η υπόσχεση αθετήθηκε. Στις 26 Μαΐου, 20 ναυτικά μίλια έξω από το συριακό λιμάνι Ταρτούς, ο καπετάνιος απενεργοποίησε τον πομπό AIS, που επιτρέπει την παρακολούθηση της θέσης του πλοίου και στις 27 Μαΐου ξεφόρτωσε το πολεμικό υλικό στο Ταρτούς.
Ακόμα και αν είναι έτσι η κατάσταση, για την Ρωσία δεν μπορεί να υφίσταται κανένα θέμα. Εκτός από το ηθικό, της προμήθειας όπλων σε μια χώρα σε κατάσταση εμφυλίου πολέμου. Πολύ περισσότερο, όταν η Δύση και τα κράτη του Κόλπου δίνουν αρκετές αφορμές στους Ρώσους διπλωμάτες για να πουν: «Κοίτα ποιός μιλάει ...». Η Ρωσία, τουλάχιστον, εκτελεί επίσημες στρατιωτικές συμβάσεις με τη Δαμασκό, ενώ οι αντίπαλοι του Μπασάρ αλ - Άσαντ προμηθεύονται τα όπλα από μη νόμιμους διαδρόμους.
Όπλα από Κατάρ-Τουρκία.
«Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για την αντιπολίτευση, ακόμα και να της παρέχουμε όπλα με τα οποία να μπορεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της», ανακοίνωσε τον Φεβρουάριο που μας πέρασε, ο πρωθυπουργός του Κατάρ Σεΐχης Χάμαντ Μπεν Τζάσεμ αλ – Τάνι.
Το Μάϊο, ο μόνιμος Αντιπρόσωπος της Συρίας στον ΟΗΕ, Μπασάρ αλ – Τζαφάρι, κατηγόρησε το Κατάρ και τη Σαουδική Αραβία ότι έχουν περάσει πλέον από τα λόγια στην πράξη. Μεγαλύτερη όμως ανησυχία για τη Δαμασκό προκαλεί η Τουρκία, στις νότιες περιοχές της οποίας έχει δημιουργηθεί μια πραγματική «μαύρη αγορά» όπλων.
Οι αντιπολιτευόμενες δυνάμεις περνούν σαν τουρίστες τα σχεδόν ανύπαρκτα σύνορα και αγοράζουν στα τουρκικά εδάφη πυρομαχικά, φορητά όπλα και αντιαρματικά. Τον σύγχρονο οπλισμό τους τον προμηθεύουν οι θεοκρατικές μοναρχίες του Περσικού Κόλπου, που κυριολεκτικά μισούν το αυταρχικό καθεστώς του κοσμικού Άσαντ.
Στο παιχνίδι η CIA.
Πρόσφατο δημοσίευμα στην εφημερίδα The New York Times, με πηγές ανώτερους αξιωματούχους στην Ουάσιγκτον, ανέφερε ότι ο συντονισμός της τροφοδοσίας των αντιπολιτευόμενων δυνάμεων με όπλα και πυρομαχικά στην Τουρκία, γίνεται από ομάδα πρακτόρων της CIA. Νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ διέθεσε 15 εκατομμύρια δολάρια. Αυτά, τυπικώς, θα έπρεπε να πάνε σε αγορά φαρμάκων, μέσα επικοινωνίας και άλλο τεχνικό υλικό στις «πολιτικές ομάδες της αντιπολίτευσης στη Συρία». Ωστόσο, από τότε υπήρχε ανησυχία ότι τα χρήματα τελικώς θα καταλήξουν για αγορές όπλων.
Το γεγονός της προώθησης όπλων στους αντάρτες στη Συρία, επιβεβαίωσε πρόσφατα και ο υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, Λοράν Φαμπιούς. Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας δήλωσε ότι η Γαλλία γνωρίζει, αλλά δεν συμμετέχει σε τέτοιες ενέργειες.
Έτσι σήμερα, το κοινό μυστικό, μπορεί και επίσημα να δημοσιοποιηθεί. Παρά τις διπλωματικές συμφωνίες, όλα τα εμπλεκόμενα μέρη της σύγκρουσης στη Συρία λαμβάνουν στρατιωτικό εξοπλισμό από πηγές στο εξωτερικό.
Σαν επιβεβαίωση της επιδείνωσης της πολεμικής αντιπαράθεσης, οι δυνάμεις αεράμυνας της Συρίας κατέρριψαν ένα τουρκικό μαχητικό F-4 που παραβίασε τον εναέριο χώρο της χώρας. Σε απάντηση, η Κωνσταντινούπολη απείλησε για «αποφασιστικά αντίμετρα» και ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου του ΝΑΤΟ.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου