21 Δεκ 2012

Απορρίφθηκε το ψήφισμα «απόλυτου ελέγχου του internet» που πρότεινε ο Ο.Η.Ε - ΩΣ ΠΟΤΕ;

United Nations Secretary-General Ban Ki-moon speaks during a joint press conference with Palestinian president Mahmud Abbas in the West Bank city of Ramallah on February. Photo: AFP.


Το πρόσφατο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών το οποίο θα παρέδιδε στις κυβερνήσεις ακόμη μεγαλύτερη εξουσία ελέγχου στη χρήση του διαδικτύου και κατ' επέκταση σε όλες τις τηλεπικοινωνίες απορρίφθηκε από τις Η.Π.Α καθώς και από έτερα σημαντικά Δυτικά και Αφρικανικά έθνη. Τα έθνη που απέρριψαν τελικώς το ψήφισμα ανέφεραν ότι δεν μπορούν να υπογράψουν τη συμφωνία στην παρούσα μορφή της,κλείνοντας με αυτόν τον τρόπο τη Συνεδρίαση της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών που πραγματοποιήθηκε στο Dubai.

Οι τελικές προτάσεις οι οποίες παραδόθηκαν έπειτα από δύο εβδομάδες έντονων διαπραγματεύσεων είχαν το εξής περιεχόμενο: οι κυβερνήσεις των χωρών θα αποκτούσαν ακόμη μεγαλύτερο έλεγχο αναφορικά με τις διεθνείς τηλεφωνικές κλήσεις και την κυκλοφορία των δεδομένων, παρεμβαίνοντας εμμέσως πλην σαφώς στη χρήση του διεθνούς δικτύου.

Η απόρριψη του ψηφίσματος είναι μία θετική εξέλιξη καθώς επανακαθορίζει τον ρόλο του internet ως μία διεθνή υπηρεσία στην οποία δεν πρέπει, και δεν μπορούν (ακόμη) να παρέμβουν ευθέως οι κυβερνήσεις..

Όλως περιέργως, οι Η.Π.Α ήταν η πρώτη χώρα που εξέφρασε την αντίθεση της με το προσχέδιο του ψηφίσματος: “Το διαδίκτυο έχει δώσει στον κόσμο αφάνταστα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη τα τελευταία 24χρόνια.. Και όλα αυτά δίχως να ελέγχεται και να ρυθμίζεται από τα Ηνωμένα 'Εθνη..Δεν μπορούμε να υποστηρίξουμε ένα ψήφισμα της Διεθνούς Ένωσης Τηλεπικοινωνιών το οποίο δεν 'συμβιβάζεται' και δεν έχει συνοχή με το μοντέλο πολλαπλής διακυβέρνησης του διαδικτύου..”

Οι χώρες που ακολούθησαν τη στάση των Η.Π.Α και απέρριψαν το ψήφισμα ήταν το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Κόστα Ρίκα, η Δημοκρατία της Τσεχίας, η Δανία, η Αίγυπτος, η Κένυα, η Ολλανδία, η Νέα Ζηλανδία, η Πολωνία, το Κατάρ και η Σουηδία. Κατά αυτόν τον τρόπο το προτεινόμενο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών δεν μπορεί πλέον με κανένα μέσο ή τέχνασμα να εφαρμοστεί, τουλάχιστον στη μορφή που προτάθηκε.

pentapostagma.gr


 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου