Το όνομα Γκούο Γκουανγκτσάνγκ δεν το γνωρίζει κανείς στην Ελλάδα. Και δεν θα είχε κανένα λόγο αν δεν επρόκειτο για τον επιχειρηματία ο οποίος προσφέρει 1 δισ στην ελληνική κυβέρνηση για να πάρει το αεροδρόμιο στο Καστέλλι της Κρήτης, ετοιμάζεται ταυτόχρονα να “χτυπήσει” τον ΟΠΑΠ, φλερτάρει τον Αστέρα” Βουλιαγμένης και για αρχή αγόρασε το 10% της Folli Follie.
H ελληνική κυβέρνηση περίμενε πολλά τόσο από Γερμανούς επενδυτές που καλόβλεπαν την ενέργεια όσο και από Καταριανούς που ήταν έτοιμοι να αγοράσουν ο,τι κινείται, πετάει και και κολυμπάει στην Ελλάδα.
H ελληνική κυβέρνηση περίμενε πολλά τόσο από Γερμανούς επενδυτές που καλόβλεπαν την ενέργεια όσο και από Καταριανούς που ήταν έτοιμοι να αγοράσουν ο,τι κινείται, πετάει και και κολυμπάει στην Ελλάδα.
Οι Γερμανοί προς το παρόν έμειναν στις προθέσεις και στην αγορά δεν υπάρχει κάτι άλλο παρά κάποιες άκαρπες προσπάθειες να αγοράσουν ξενοδοχεία που έχουν γονατίσει. Οι Καταριανοί αποχώρησαν από το Ελληνικό και η επιστολή που έστειλαν φαίνεται ότι περιλαμβάνει ιδιαίτερα σκληρές εκφράσεις για την ελληνική πλευρά. Αυτό ίσως εξηγεί τον λόγο για τον οποίο ο πρωθυπουργός ακύρωσε το ταξίδι του στο Κατάρ. Αντίθετα, Κινέζοι και Ρώσοι πολιορκούν με ζεστό χρήμα την ελληνική κυβέρνηση.
Ο κ. Γκούο Γκουανγτσάνγκ είναι ο πρόεδρος της Fosun, του μεγαλύτερου ιδιωτικού επενδυτικού ομίλου στην Κίνα. Οσο οι άλλοι το σκέπτονται, οι Κινέζοι της Fosun ζητούν επίμονα να κάνουν business στην Ελλάδα. Το γνωρίζουν ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς, ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης και ο αρμόδιος για τις επενδύσεις υφυπουργός κ. Νότης Μηταράκης, αφού έχει πραγματοποιηθεί συνάντηση και με τους τρεις ξεχωριστά.
Υπάρχουν πληροφορίες ότι οι Κινέζοι προσέφεραν 1 δισ δολάρια για να αναλάβουν το αεροδρόμιο στο Καστέλλι χωρίς διαγωνισμό. Όπως αναφέρει ο κ. Μηταράκης, “τους δελεάζει η ιδέα του νέου αεροδρομίου. Η ιδέα είναι να το μετατρέψουν σε πύλη εισόδου για την Ευρώπη. Να γίνει διεθνές αεροδρόμιο όπου θα έρχονται οι επιβάτες από την Κίνα με μεγάλα αεροσκάφη και από εκεί με μικρότερα αεροπλάνα θα πετούν σε 40 διαφορετικούς ευρωπαϊκούς προορισμούς”.
Ωστόσο υπάρχουν περιορισμοί τους οποίους θέτει το Κοινοτικό Δίκαιο και οι κανονισμοί της ΕΕ για την εκχώρηση δημόσιας περιουσίας που περιπλέκουν την υπόθεση, έστω κι αν στο τραπέζι έχει πέσει 1 δισ. Μην ξεχνάμε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μπλόκαρε και απέτρεψε την αξιοποίηση του Ελληνικού μέσω διακρατικής συμφωνίας. Για την κατασκευή και την εκμετάλλευση του αεροδρομίου στο Καστέλλι ενδιαφέρθηκαν και γαλλικά συμφέροντα και γι αυτό η κυβέρνηση το ξεχώρισε από τα πακέτα των αεροδρομίων που θα εκχωρηθούν μέσω ΤΑΙΠΕΔ και θα γίνει ξεχωριστή διαγωνιστική διαδικασία.
Άλλωστε και η COSCO σύμφωνα με δημοσίευμα της China Daily που επικαλείται ως πηγή το Reuters, είναι έτοιμη να προσφέρει 1 δισ ευρώ για αύξηση της συμμετοχής της αλλά και την ανάπτυξη του ΟΛΠ, εφόσον αποκτήσει τον έλεγχο του. Ο κινεζικός κολοσσός προς το παρόν αναμένει της αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις των λιμανιών.
Τη Fosun “ανακάλυψε” και έφερε στην Ελλάδα ο κ. Δημήτρης Κουτσολιούτσος των Folli Follie. είναι ο άνθρωπος τους στην Ελλάδα και δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη ελληνική επένδυση της Fosun ήταν στη Folli Follie, όπου απέκτησαν το 10% αντί 84,5 εκατ. ευρώ. το κινέζικο group ιδρύθηκε το 1992 από τους κυρίους Γκούο Γκουανγκτσιάνγκ, Λιανγκ Ξινγιούν, Γουάνγκ Κουνμπίν και Φαν Γουέι, οι οποίοι ήταν συμφοιτητές στο πανεπιστήμιο Fudan. Πρόκειται για τον μεγαλύτερο ιδιωτικό όμιλο επιχειρήσεων στην Κίνα με ετήσια έσοδα 44 δισ ευρώ. Οι δραστηριότητες τους εκτείνονται σε βιομηχανίες, μεταλλευτικές επιχειρήσεις, ασφαλιστικές εταιρείες, φαρμακοβιομηχανίες κλπ. Έχει κοινή εταιρεία με την αμερικανική Carlyle στον τομέα της διαχείρισης κεφαλαίων, ενώ μεταξύ των διαφόρων συμμετοχών του ομίλου περιλαμβάνεται και το 9,5% του γνωστού Club Med. Η Fosun είναι εισηγμένη στο Χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ και τον όμιλο διευθύνει ο κ. Γκουανγκτσάνγκ από τα κεντρικά γραφεία στη Σαγκάη.
Η Fosun στην Ελλάδα δήλωσε παρούσα και στον διαγωνισμό για τον ΟΠΑΠ. Ο κινεζικός όμιλος φαίνεται ότι θα αποτελέσει έναν ισχυρό πόλο που θα διεκδικήσει με αξιώσεις τον ΟΠΑΠ, καθώς κατά πληροφορίες θα κατέβει από κοινού με την Αtlantis, εταιρεία που ειδικεύεται στις επενδύσεις στα τυχερά παιχνίδια και διαθέτει καζίνο, ξενοδοχεία κλπ σε όλο τον κόσμο. Στο ίδιο σχήμα θα ενταχθεί και ένα private equity, πιθανόν το BC Partners, ενώ από ελληνικής πλευράς λέγεται ότι θα συμμετέχει με μικρό ποσοστό ο κ. Κουτσολιούτσος. Η Fosun φέρεται να διατηρεί διαγωνισμό αξιοποίησης του “Αστέρα” Βουλιαγμένης.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου