26 Φεβ 2013

“Μαύρη Δευτέρα” για το Διαδίκτυο στις ΗΠΑ

New Page 1
Ένα νέο αντι-πειρατικό σύστημα θα χτυπήσει τους χρήστες του Διαδικτύου στις ΗΠΑ την επόμενη εβδομάδα
Από την επόμενη εβδομάδα, οι περισσότεροι χρήστες του Διαδικτύου στις ΗΠΑ θα υπόκεινται σε ένα νέο σύστημα...


επιβολής πνευματικών δικαιωμάτων που θα μπορούσε να τους αναγκάσει (ως τιμωρία) να ολοκληρώσουν κάποια εκπαιδευτικά προγράμματα, και ακόμη και να τους μειώσει τις ταχύτητες σύνδεσής τους στο Διαδίκτυο σε σημείο που να είναι πολύ αργές.

Μάθαμε από μια πηγή με άμεση γνώση του Συστήματος Έγκαιρης Προειδοποίησης Πνευματικών Δικαιωμάτων (Copyright Alert System, CAS), ο οποίος μας ζήτησε να μην τον κατονομάσουμε, μας είπε στην Daily Dot ότι, οι πέντε πάροχοι υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP) που συμμετέχουν, θα ξεκινήσουν το αμφιλεγόμενο πρόγραμμα την Δευτέρα.
Οι ISPs, γίγαντες της βιομηχανίας, η AT&T, η Cablevision, η Comcast, η Time Warner, και η Verizon, θα ξεκινήσουν τις εκδόσεις του CAS στα συστήματα τους, σε διαφορετικές ημέρες καθ’ όλη την διάρκεια της επόμενης εβδομάδας. Η Comcast αναμένεται να είναι η πρώτη, ξεκινώντας αυτή τη Δευτέρα.

Το CAS, σχεδιάστηκε ως μια “εκπαιδευτική” υπηρεσία για την καταπολέμηση της περιστασιακής πειρατείας στις ΗΠΑ, έχει επικριθεί γιατί έχει σχεδιαστεί αποκλειστικά για τα εταιρικά συμφέροντα, εις βάρος του μέσου χρήστη του Διαδικτύου. Αν και δεν απαιτείται από τους ISPs να κόβουν την πρόσβαση στο Διαδίκτυο για τους κατ’ επανάληψη πειρατές, όπως συμβαίνει στη Γαλλία και τη Νέα Ζηλανδία, θα κλιμακώσει την άσκηση των διώξεων και των ποινών για τους ύποπτους χρήστες που κάνουν πειρατεία, αρχίζοντας με το να μειώνεται σημαντικά η ταχύτητα της σύνδεσης τους, μετά από πέντε ή έξι αδικήματα.

Αν και ο διευθύνων σύμβουλος του συστήματος υποσχέθηκε να προσλάβει έναν ανεξάρτητο σύμβουλο για να επιτηρεί το λογισμικό που θα επισημαίνει τους παραβάτες πνευματικών δικαιωμάτων, κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί ακόμη.
Η ημερομηνία έναρξης δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί επίσημα, η πηγή εξέφρασε έκπληξη για το γεγονός ότι η είδηση έχει διατηρηθεί τόσο καλά κρυμμένη από τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά ήδη φημολογείται εδώ και αρκετές εβδομάδες, ότι θα είναι προς το τέλος του Φεβρουαρίου.
ο CAS διαθέτει επίσης ένα κομψό νέο διαφημιστικό βίντεο (διάρκειας 2 λεπτών), όπου μια γυναίκα εξηγεί τη διαδικασία με ένα χαλί από απαλή μουσική τζαζ.



Δεν φαντάζομαι να είχε πειστεί κανείς ότι δε θα επανερχόταν το θέμα του ελέγχου της πρόσβασης στο Διαδίκτυο, με πρόφαση (και πάλι) την “προστασία πνευματικών δικαιωμάτων – copyright” ;
Είδαμε τα τελευταία χρόνια τα προωθούμενα νομοσχέδια COICA, SOPA, PIPA, ACTA (υπάρχουν ορισμένα λίνκ στη σελίδα μας “Τεχνολογία και Διαδίκτυο“) και ευτυχώς οι αντιδράσεις που ξεσήκωσαν στο ευρύ κοινό, ανάγκασαν τις αντίστοιχες βουλές-κυβερνήσεις να τα αποσύρουν (στο βίντεο ο Άαρον Σουόρτζ εξηγεί πώς ξεκίνησε μια τέτοια προσπάθεια). Τις σταμάτησαν, τότε, αλλά προσωρινά μόνο, γιατί… ε, γιατί “είναι πολλά τα λεφτά, Άαρον”.



Aaron Swartz

Άαρον Σουόρτζ – εξηγώντας γιατί ήταν επιτυχής η προσπάθεια ενημέρωσης του κοινού ώστε να αντιδράσει στο επερχόμενο (τότε λεγόταν COICA) νομοσχέδιο. Το COICA αποσύρθηκε και αργότερα προωθήθηκε το SOPA, μετά το PIPA, αργότερα το ACTA…
Τώρα, αυτό το CAS – Copyright Alert System (Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης Πνευματικών Δικαιωμάτων), από όσο καταλαβαίνω εγώ τουλάχιστον, δεν πρόκειται για προτεινόμενο νομοσχέδιο ή νόμο · είναι συμφωνία μεταξύ ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες παρέχουν υπηρεσίες σύνδεσης στο διαδίκτυο (στις ΗΠΑ, εν προκειμένω).
Και μπορεί, αρχικά, απλά να ενημερώνουν με αυτόματα μηνύματα ότι ο “υπολογιστής σου” κατεβάζει παράνομο υλικό (χωρίς άδεια copyright πχ από εταιρείες της Μουσικής Βιομηχανίας), στη συνέχεια να σε αναγκάζει να περνάς από κάποια “ενημερωτικά/εκπαιδευτικά στάδια” (ίσως βίντεο προς ενημέρωση και συνέτιση;;) και να βεβαιώνεις ότι κατάλαβες τι εννοούν (άρα θα έχουν την “ρητή” σου απάντηση ότι ξέρεις ότι κάνεις “παρανομία”;;) και έπειτα, αν το συνεχίσεις, να σου μειώνουν την ταχύτητα με την οποία συνδέεται ο υπολογιστής σου στο διαδίκτυο (να σέρνεται, που λέμε, αλλά πολύ!) και στο τέλος, αν το κάνεις πχ πάνω από 6 φορές (Six Strikes, το έλεγαν παλιότερα)… να μη σου κόβουν τη σύνδεση (δεν το δηλώνουν σαν τελικό βήμα, τουλάχιστον – άλλωστε πάντα έχει δικαίωμα ο πάροχος να τερματίσει τη “συνεργασία” μαζί σου). Αυτό όμως, δε σημαίνει ότι δε θα μπορούσαν στη συνέχεια οι εταιρείες, που έχουν το copyright του υλικού που χρησιμοποίησες, να σου κάνουν μήνυση…

Και το επίσης ενδιαφέρον είναι ότι, θεωρούν υπεύθυνο (και άρα εκεί θα γίνει η πιθανή μήνυση) αυτόν στο όνομα του οποίου εκδίδεται ο λογαριασμός για τη σύνδεση. Αυτό σημαίνει ότι προσπαθούν να φοβίσουν και όσους συμμερίζονται την ιδέα της ελεύθερης-απρόσκοπτης πρόσβασης στο διαδίκτυο (Open Wireless Movement) και όσους είναι πρόθυμοι να έχουν, για παράδειγμα, “ανοιχτή” τη δική τους σύνδεση ώστε να μπορούν να τη χρησιμοποιήσουν όσοι βρίσκονται σε κοντινό μέρος (γείτονες-περαστικοί), έχοντες σκοπό να υπάρχει όσο το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη σε περισσότερες περιοχές (τεχνικοί λόγοι) αλλά και για ανθρώπους που ίσως δεν έχουν τα χρήματα για να διατηρούν μια τέτοια σύνδεση (κοινωνικοί λόγοι).
Η κάθε μάχη ενάντια σε τέτοιες προωθούμενες κινήσεις, οι οποίες βλάπτουν την ελεύθερη-ανοιχτή πρόσβαση στο διαδίκτυο και έχουν απώτερο σκοπό τη λογοκρισία ή τον έλεγχο της πληροφορίας ή/και το κέρδος υπέρ ορισμένων μεγάλων εταιρειών, είναι “συνεχής”, καθώς, όπως αποδεικνύεται στην πράξη, επανέρχονται για να εξυπηρετήσουν τα ίδια συμφέροντα περιορίζοντας τα δικαιώματα των απλών πολιτών, χρησιμοποιώντας “νέες” ιδέες, βαφτισμένες/καμουφλαρισμένες με άλλα ονόματα… και πάντα για το “καλό μας”.
Μερικά από τα σχετικά Βίντεο στις αντίστοιχες αναρτήσεις που θα βρείτε στη σελίδα του Παραλληλογράφου: Τεχνολογία και Διαδίκτυο

“I’m an old man, but I remember how it used to be…” – SOPA can ban’ya


Protect IP Act – PIPA

ACTA

Aaron Swartz

http://www.katohika.gr/2013/02/mauri-deutera-gia-to-diadiktio.html
kerberos-hellas
-->

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου