26 Μαΐ 2013

Σουηδική αστυνομία: Πρωτοφανή μέτρα και περίπολα πολιτών

ΣΟΥΗΔΙΑ, ΒΡΕΤΑΝΙΑ: ΚΑΤΑΡΡΕΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΤΥΠΑ ΤΟΥ… ΠΟΛΥΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ


Σε ευθεία έκκληση στους Σουηδούς να τραβούν βίντεο και να φωτογραφίζουν άτομα που βλέπουν να προβαίνουν σε πράξεις βίας, προχώρησε προς τους πολίτες η σουηδική αστυνομία, που αγωνίζεται χωρίς επιτυχία να καταστείλει τις σοβαρές ταραχές που μαίνονται για διάστημα μεγαλύτερο της μιας εβδομάδας στην πρωτεύουσα Στοκχόλμη.


Η δήλωση έχει τόσο αποτρεπτικό χαρακτήρα – στόχευση όσο και ουσιαστικό, φροντίζοντας από τώρα για την επόμενη ημέρα όταν και το σουηδικό κράτος θα κληθεί, αφού συνέλθει, να αξιολογήσει την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί και να λάβει σκληρά μέτρα, αφού φαίνεται ότι τέτοια φαινόμενα θα ταλαιπωρούν πλέον και τις θεωρούμενες ως πλέον προοδευτικές, ανοιχτές και ανεκτικές κοινωνίες.



Στην προσπάθεια που καταβάλλεται για τον έλεγχο της κατάστασης συμμετέχουν πλέον αστυνομικοί που ήρθαν και από άλλες μεγάλες πόλεις της Σουηδίας, όπως το Γκέτεμπορκ και το Μάλμοε. Ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι ότι ζητήθηκε από τους πολίτες να προχωρήσουν σεαυτοοργάνωση σε επίπεδο γειτονιάς και να στήσουν τις δικές τους περιπόλους, σε μια προσπάθεια να αποτραπούν οι χωρίς διακρίσεις εμπρησμοί αυτοκινήτων και άλλων χώρων, όπως σχολείων, ενός αστυνομικού τμήματος, ακόμα και κέντρο τέχνης με ζωή τριών αιώνων…

Το απίστευτο είναι ότι μετά από τόσες μέρες ταραχών έχουν σημειωθεί μόλις 29 συλλήψεις εκ των οποίων οι περισσότεροι έχουν αφεθεί ελεύθεροι αφού είναι κάτω των 16 ετών! Μόλις τελειώσει το «πανηγύρι» είναι βέβαιο ότι η συζήτηση που θα ανοίξει στη σουηδική κοινωνία θα είναι πολύ μεγάλη και οι αναθεωρήσεις ίσως να είναι δραστικές για τα σουηδικά δεδομένα.

Ωστόσο, το πρόβλημα έχει προφανείς κοινωνικές ρίζες, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μεγάλο μέρος των κατοίκων σε δυο συνοικίες που σταδιακά μετατρέπονται σε γκέτο στη Στοκχόλμη, παρότι διατηρούνται ακόμα σε πολύ καλή κατάσταση, διαφωνούν και διαδηλώνουν με οργή εναντίον των επεισοδίων και των βανδαλισμών.
 
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου