27 Οκτ 2015

Σε 6 χρόνια θα ειναι έτοιμο το »ελικοπτεροφόρο» της Τουρκίας


»Έπεσαν οι υπογραφές» στην Κωνσταντινούπολη για την κατακύρωση του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου της Τουρκίας τύπου LPD (»Αποβατικό Δεξαμενόπλοιο» ή αμφίβιο επιθετικό )…
που φιλοδοξεί να παρέχει υπηρεσίες μείζονος πλωτής στρατιωτικής βάσης με αρκετά ελικόπτερα.
Υπογράφηκε στην Ιστάνμπουλ η σύμβαση για την κατάταξη του Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής σε κλάση, του μεγαλύτερου πολεμικού πλοίου της Τουρκίας το διαγωνισμό του οποίου κήρυξε το Υφυπουργείο Αμυντικής Βιομηχανίας.


Στην τελετή που έγινε τις προάλλες συμμετείχαν ο Διευθύνων Σύμβουλος των Ναυπηγείων Σεντέφ Α.Ε.(SEDEF ) κ. Μετίν Καλκαβάν, η οποία θα ναυπηγήσει το πλοίο, ο πρόεδρος του εθνικού νηογνώμονα Türk Loydu που ανέλαβε την κατάταξη του »Αποβατικού Φορέα Δεξαμενής» κ. Τζεμ Μελίκογλου, αξιωματούχοι και άλλοι προσκεκλημένοι.
Ο κ. Μετίν Καλκαβάν στις δηλώσεις που έκανε πριν από την τελετή είπε ότι το εν λόγω σκάφος θα είναι το μεγαλύτερο πολεμικό πλοίο του τουρκικού Στόλου, ότι υπέγραψαν σύμβαση με την Türk Loydu για την κατάταξη του πλοίου σε κλάση και ότι η ναυπήγηση θα ολοκληρωθεί σε 6 χρόνια.
Ο διευθύνων σύμβουλος των Ναυπηγείων Σεντέφ Α.Ε. ανέφερε ότι το πλοίο θα είναι εξοπλισμένο με πολύ προηγμένη τεχνολογία, πως έχει την ικανότητα να μεταφέρει 14 αεροσκάφη, 20 ελικόπτερα, αποβατικά πλοία και άρματα μάχης.

Το πλοίο έχει χωρητικότητα 1.400 κλινών και έχει την ικανότητα να φιλοξενήσει 5.000 άτομα σε περιπτώσεις καταστροφών από φυσικά φαινόμενα όπως σεισμοί.
«Θα είμαστε η 10η χώρα στον κόσμο που χρησιμοποιεί αυτά τα πλοία. Συνεπώς πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο θα ανεβάσει τις Ναυτικές Δυνάμεις στην σούπερ λίγκα», ειπε.
Ηδη από πέρυσι η Εκτελεστική Επιτροπή Αμυντικής Βιομηχανίας (SSIK) της Τουρκίας όταν επικεφαλής ήταν ο ίδιος ο τοτε Πρωθυπουργός Ερντογάν, είχε κανει την επιλογή της για ποια από τις 3 τουρκικές εταιρείες θα αναλάβει την κατασκευή του μεγαλύτερου πλοίου των ναυτικών δυνάμεων της Τουρκίας , το ονομαζόμενο και »αεροπλανοφόρο».
Το ναυπηγείο Σεντέφ ενήργησε στην προσφορά του ως εκπρόσωπος της ισπανικής ναυπηγικής εταιρείας Navantia με ένα σχέδιο βάσει του ισπανικού Juan Carlos I, το οποίο προηγουμένως κατασκευάστηκε για το Ισπανικό Πολεμικό Ναυτικό..
Οι τρεις εταιρείες που διεκδικούσαν την κατασκευή του είναι:
-Η RMK Marine, ιδιοκτησίας του ομίλου Κοτς, του μεγαλύτερου ομίλου επιχειρήσεων στην Τουρκία και από τους μεγαλύτερους της Ευρώπης·
-Τα ναυπηγεία Ντεζάν, ιδιοκτησίας του Τζενγκίζ Καπτάνογλου, προέδρου του Επιμελητηρίου Θαλάσσιου Εμπορίου·
-Τα ναυπηγεία Σεντέφ που ανήκουν στον πρόεδρο της Εκτελεστικής Επιτροπής του Ναυτιλιακού Επιμελητηρίου Μετίν Καλκαβάν.
Ο πανίσχυρος Όμιλος Κοτς παρά το φιλόδοξο σχέδιό του, είχε της μικρότερες πιθανότητες λόγω της κόντρας που είχε με τον Ερντογάν. Ο Όμιλος Κοτς παράγει το 9% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος της Τουρκίας, εκτελεί το 10% των συνολικών τουρκικών εξαγωγών και συνεισφέρει το 9% των φόρων.

Σύμφωνα με παλιότερα δημοσιεύματα (Οnalert κ.α.) το μεγάλο αυτό πλοίο της Τουρκίας- με το οποίο θέλει να ενισχύσει τη ναυτική ισχύ της και να ανταποκριθεί στον ρόλο της διεθνούς δύναμης που θέλει να διαδραματίσει- αναμένεται να εξοπλιστεί με συστήματα που του επιτρέπουν να πλέει διαρκώς επί 30 ημέρες σε απόσταση 1.700 ναυτικών μιλίων. Τα συστήματα που θα υποστηρίξουν τους χώρους όπου θα βρίσκονται τα αεροσκάφη καθώς και τη μετακίνησή τους θα είναι συμβατά με τα μαχητικά αεροσκάφη JSF (Joint Strike Fighter) τα οποία απονηώνονται και προσνηώνονται καθέτως.Σύμφωνα με κάποιες παλιότερες πληροφορίες, η Αγκυρα θα προχωρήσει μελλοντικά και στην αγορά τέτοιων αεροσκαφών.- »κλασσικά» JSF έχει ήδη παραγγείλει
kranosgr.blogspot.com

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου