1 Οκτ 2015

Ξεδιπλώνεται η Ρωσική «καταιγίδα» στη Συρία (Video)

Russian Airstrikes 30 SEPT 2015-1 

Σε συνέχεια της προηγούμενης αναφοράς μας, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας η δραστηριότητα των αεροπορικών δυνάμεων στη Συρία που φέρεται να ξεκίνησε «επίσημα» χθες περιλάμβανε 20 εξόδους αεροσκαφών με πτήσεις αναγνώρισης και προσβολής 20 στόχων: «αρχηγείων και διαφόρων άλλων υποδομών του ISIS, αποθηκών καυσίμων και πυρομαχικών κ.ά.»
Οι περιοχές των στόχων δεν αναφέρθηκαν επακριβώς, αλλά πολλαπλές πηγές επιβεβαιώνουν ότι επρόκειτο για δυο τοποθεσίες στα δυτικά των επαρχιών Ιντλίμπ, Χομς και Χάμα, που οριοθετούν τις περιοχές που βρίσκονται κάτω από κυβερνητικό έλεγχο με τις ζώνες ανατολικότερά τους να βρίσκονται υπό έλεγχο αντικυβερνητικών δυνάμεων, του ISIS, άλλων δυνάμεων τζιχαντιστών και «φατριών» της Αλ Κάιντα (σε μια διάταξη που είναι πολύ δύσκολο να αποφανθεί κανείς για το που ακριβώς βρίσκεται η κάθε παράταξη, ειδικά στα σημεία επαφής με τις κυβερνητικές δυνάμεις.




Από την πλευρά τους ΗΠΑ και Γαλλία κατηγόρησαν την Ρωσία ότι οι επιθέσεις δεν αφορούσαν δυνάμεις του ISIS και τζιχαντιστές αλλά αντικυβερνητικούς αντάρτες που μάχονται τις δυνάμεις του προέδρου Άσαντ. Παρόλα αυτά υπάρχουν και δηλώσεις από αξιωματούχους ΗΠΑ και Ρωσίας για «συντονισμό των επιχειρήσεων».
Το παραπάνω επίσημο βίντεο δόθηκε από το ρωσικού υπουργείο Άμυνας και απεικονίζει κάποιες από τις προσβολές μέσα από εικόνα είτε ατρακτιδίου στόχευσης (Su-24;) είτε UAV (των οποίων η παρουσία έχει επίσης επιβεβαιωθεί στη Συρία). Σε μια πρώτη τουλάχιστον ανάγνωση οι προσβολές εναντίον των στόχων που καταδεικνύονται δεν φαίνονται ιδιαίτερα επιτυχημένες με αστοχία δεκάδων μέτρων. Αναφορές που προέρχονται όμως από αντικυβερνητικές δυνάμεις μιλούν –σε μια τουλάχιστον περίπτωση- για βομβαρδισμό σε ημιαστικές περιοχές με δεκάδες νεκρούς και τραυματίες.
Σε μια άλλη παράλληλη εξέλιξη υπάρχουν αναφορές από πολλές αξιόπιστες πηγές ότι η Μόσχα δημιουργεί με ταχύτατους ρυθμούς μια δεύτερη μεγάλη βάση στην Ταρτούς, που είναι το αλλο μεγάλο λιμάνι στην συριακή ακτή νότια της Λαττάκειας. Η συριακή αυτή πόλη δεν έχει αεροδρόμιο αλλά το λιμάνι της μπορεί να αποτελέσει ορμητήριο χερσαίων δυνάμεων εάν η Μόσχα κλιμακώσει την εμπλοκή της προς αυτή την κατεύθυνση.

https://ptisidiastima.wordpress.com/2015/10/01/russianstormsyria/

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου