Γράφει ο Γιώργος Τσιμπούκης για το viadiplomacy.gr
Ένα ακόμη βήμα πιο κοντά στην ανάπτυξη ενός πυροβόλου laser στερεάς μορφής υψηλής ενέργειας (Solid State High Energy Laser) πραγματοποίησαν οι Τούρκοι επιστήμονες του ιδρύματος ερευνών TUBITAK με την επιτυχημένη δοκιμή του πρώτου πρωτοτύπου πριν από μερικές εβδομάδες στα εργαστήρια του ιδρύματος.
Πρόκειται για ένα φιλόδοξο πρόγραμμα του τουρκικού ερευνητικού ιδρύματος, το οποίο υλοποιείται μέσω της “Γραμματείας Χρηματοδότησης Προγραμμάτων Ακαδημαϊκής Έρευνας” (ARDEB ‐ Academic Research Funding Programs Directorate) τμήμα της οποίας είναι η “Ομάδα Υποστήριξης έρευνας για ζητήματα Άμυνας και Ασφάλειας” (SAVTAG – Defense and Security Technologies), σε συνεργασία με την κρατική εταιρεία ηλεκτρο-οπτικών Aselsan και το πανεπιστήμιο Bilkent στην Άγκυρα.
Το πρόγραμμα με την κωδική ονομασία YGLSS, ανακοινώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση τον Μάιο του 2013, ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2013 και ο αρχικός προϋπολογισμός του φτάνει τα 43 εκατ. ευρώ, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες το ποσό αυτό θα φτάσει τα 396 εκατ. ευρώ.
Το χρονοδιάγραμμα της ανάπτυξης του οπλικού συστήματος είναι 6 χρόνια εκ των οποίων τα 4 χρόνια αφορούν την σχεδίαση και ανάπτυξη του πρωτοτύπου, χρησιμοποιώντας όμως ένα πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας, το οποίο θα αγοραστεί από το εξωτερικό και το οποίο θα ολοκληρωθεί στο τουρκικό οπλικό σύστημα.
Κατά την διάρκεια της πρώτης φάσης θα κατασκευαστούν δύο πρωτότυπα με τον πρώτο ήδη να πραγματοποιεί τις αρχικές δοκιμές. Τα υπόλοιπα 2 χρόνια θα αξιοποιηθούν για την ανάπτυξη του πυροβόλου laser από την εγχώρια βιομηχανία και ερευνητικά ιδρύματα και φυσικά την ολοκλήρωση του στο οπλικό σύστημα. Οι επόμενες δοκιμές των δύο πρωτοτύπων θα πραγματοποιηθούν στο πεδίο δοκιμών στην περιοχή Σίλα (Sile) στη Μαύρη θάλασσα. Στόχος είναι το 2019 η Τουρκία να διαθέτει έστω και σε αρχική έκδοση ένα πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας. Το πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας πρόκειται να χρησιμοποιηθεί πρωτίστως από το τουρκικό Ναυτικό το οποίο ενδιαφέρεται να το εγκαταστήσει στα νέα καταδρομικά τύπου TF-2000 για την αναχαιτίσει πυραύλων επιφανείας-επιφανείας, αέρος επιφανείας, θαλάσσιους και εναέριους στόχους.
Το ολοκληρωμένο αντιπυραυλικό/αντιαεροπορικό σύστημα (Close In Weapons System-CIWS) που θα εγκατασταθεί στα νέο πλοία θα περιλαμβάνει συγκρότημα αισθητήρων, Σύστημα Ελέγχου Πυρός και πλατφόρμα επί της οποίας θα τοποθετηθεί το πυροβόλο, επιτρέποντας στο σύστημα να εντοπίσει, παρακολουθήσει εγκλωβίσει και εξουδετερώσει το στόχο. Το πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας μπορεί να χρησιμοποιηθεί επίσης για την εξουδετέρωση πυραύλων cruise, εχθρικών UAV, εχθρικά οχήματα και βλημάτων όλμου. Το σύστημα μπορεί να τοποθετηθεί εκτός από πολεμικά πλοία και σε οχήματα για χρήση από χερσαίες δυνάμεις.
Οι δοκιμές που πρόκειται να πραγματοποιηθούν περιλαμβάνουν τον έλεγχο των δυνατοτήτων του πυροβόλου να καταστρέφει στόχους ακόμα και αυτούς που βρίσκονται σε κίνηση, τη σταθεροποίηση του πυροβόλου όταν αυτό είναι τοποθετημένο σε κινούμενη πλατφόρμα, τη δυνατότητα σταθεροποίησης της εκπομπής της δέσμης, τον έλεγχο της απόδοσης του συστήματος εντοπισμού και εγκλωβισμού των στόχων, και την απόδοση του συστήματος όταν η πλατφόρμα στην οποία βρίσκεται το πυροβόλο κινείται στους τρεις άξονες. Σύμφωνα με την ανακοίνωση των Τούρκων επιστημόνων του ερευνητικού ιδρύματος η δοκιμή ήταν επιτυχημένη και το πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας κατάφερε να καταστρέψει το στόχο. Οι δοκιμές πραγματοποιήθηκαν στα εργαστήρια του TUBITAK και μάλιστα το σύστημα δοκιμάστηκε ακόμα και όταν βρισκόταν εν κινήσει.
Σύμφωνα με τους Τούρκους η απόδοση του συστήματος δεν επηρεάστηκε από το γεγονός ότι κινείτο. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα αποτελεί ακόμη μια απόδειξη των φιλοδοξιών της Τουρκίας του Ερντογάν αφού αξίζει να σημειωθεί ότι ανάλογη τεχνολογία διαθέτουν μόνο οι ΗΠΑ, το Ισραήλ, η Ρωσία, η Γερμανία και η Κίνα. Όπως αναφέρθηκε ο πρώτος χρήστης του συστήματος θα είναι το τουρκικό Ναυτικό, το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το πυροβόλο κατά στόχων επιφανείας και εναέριες απειλές.
Το τουρκικό Ναυτικό ακολουθεί το παράδειγμα του Αμερικανικού το οποίο το 2014 δοκίμασε με επιτυχία επί του πλοίου USS Ponce το πυροβόλο laser υψηλής ενέργειας που ανέπτυξε το οποίο ονομάζεται LaWS. Τα πλεονεκτήματα των πυροβόλων laser υψηλής ενέργειας είναι το χαμηλό κόστος χρήσης τους ανά στόχο, η μεγάλη αποτελεσματικότητα τους, η δυνατότητα προσαρμογής του πλήγματος ανάλογα με το στόχο, η μεγάλη ακρίβεια του και η δυνατότητα χρήσης του κατά πολλαπλών διαφορετικού είδους στόχων.
Αν και το πρόγραμμα χαρακτηρίζεται ως υψηλού τεχνολογικού κινδύνου, αποδεικνύει το επίπεδο στο οποίο η τουρκική πολεμική βιομηχανία έχει φτάσει σήμερα καθώς και την βούληση της τουρκικής πολιτικής ηγεσίας να τολμήσει να υλοποιήσει πολυδάπανα προγράμματα με μεγάλο ρίσκο.
Πηγή
kerberos-hellas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου