19 Μαΐ 2016

Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ ΜΙΛΑΕΙ ΓΙΑ ΠΑΡΑΒΙΑΣΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ (!!!) ΤΗΣ ΜΕΙΟΝΟΤΗΤΑΣ ΣΤΗ ΘΡΑΚΗ ΚΑΙ Ο ΟΔΟΣΤΡΩΤΗΡΑΣ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ ΣΠΕΥΔΕΙ ΝΑ ΤΟΝ ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙ....

ΧΤΥΠΟΥΝ «ΚΟΚΚΙΝΟ» ΟΙ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ ΤΟΥ FIR ΑΘΗΝΩΝ ΑΠΟ ΤΑ ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΑΕΡΟΣΚΑΦΗ – «ΒΡΩΜΙΚΑ» ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΩΝ ΤΟΥΡΚΩΝ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΗ ΜΟΥΣΟΥΛΜΑΝΙΚΗ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ

Ισορροπίες λεπτού πάγου διαμορφώνονται στις σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, πέντε μόλις ημέρες πριν από την κρίσιμη συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στις 23 Μαΐου στην Κωνσταντινούπολη, με την Άγκυρα να συνεχίζει αφενός το επικίνδυνο παιχνίδι της ανοικτής πρόκλησης στο Αιγαίο, αφετέρου να εγείρει εκ νέου ζήτημα «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.
Είναι ηλίου φαεινότερο πως το τελευταίο διάστημα οι διμερείς σχέσεις διέρχονται μια βαθύτατη κρίση, ιδίως από τη στιγμή που η προσφυγική κρίση έφτασε στο απόγειό της και εν συνεχεία με την παρουσία της ναυτικής δύναμης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.


Η προγραμματισμένη συνάντηση των κ.κ. Τσίπρα και Ερντογάν γίνεται σε ιδιαίτερα βαρύ κλίμα, αφού μέσα σε ένα 48ωρο έχουν σημειωθεί πάνω από 80 παραβιάσεις του εθνικού εναερίου χώρου της Ελλάδας από τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη, με τα περισσότερα επεισόδια να διαδραματίζονται στην περιοχή περιμετρικά των Οινουσσών.

Ζητούν μειονοτικά σχολεία και αποκαλούν «τουρκική μειονότητα» τους μουσουλμάνους της Θράκης!

Την ίδια στιγμή, «λάδι στη φωτιά» της ελληνοτουρκικής κρίσης έρχεται να ρίξει έγγραφο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο είδε χθες, Τετάρτη (18/05/2016) το φως της δημοσιότητας και εγείρει ξανά θέμα «τουρκικής μειονότητας» στη Δυτική Θράκη.
Το τουρκικό ΥΠΕΞ ισχυρίζεται πως η ελληνική κυβέρνηση αρνείται να αναγνωρίσει του εκλεγμένους μουφτήδες στην περιοχή και την εγκαλεί πως εσκεμμένα δεν ιδρύει μειονοτικά σχολεία, γιατί θέλει να παρεμβαίνει διαρκώς στις θρησκευτικές πεποιθήσεις της μειονότητας.
Και, για να προχωρήσει κι ένα βήμα παραπέρα, η Άγκυρα έρχεται, μέσω του ιδίου εγγράφου, να υποστηρίξει πως η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει ισότιμα τους ανθρώπους που απαρτίζουν τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη.

Η απάντηση του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών απέναντι στο «βρώμικο» παιχνίδι που επιχειρούν να ξανανοίξουν οι Τούρκοι αναφορικά με το ζήτημα της Δυτικής Θράκης ήρθε διά στόματος του εκπροσώπου Ευστράτιου Ευθυμίου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι «η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη έχει όλα τα δικαιώματα και λειτουργεί και αναπτύσσεται χωρίς προβλήματα και εμπόδια».
Παράλληλα, ο ίδιος κατηγόρησε την Τουρκία, επισημαίνοντας πως «εμπρηστικές πρωτοβουλίες και δηλώσεις που αποσκοπούν στο να δημιουργήσουν κλίμα αναστάτωσης και αβεβαιότητας προφανώς δεν βοηθούν κανέναν, ούτε βεβαίως το ακροατήριο στο οποίο απευθύνονται».

Σε τεντωμένο σχοινί

Ακόμη μία απόδειξη που φέρνει στο προσκήνιο την εμμονή των Τούρκων να προκληθεί ένα νέο «θερμό» επεισόδιο που θα πλήξει τις ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι και το ζήτημα που προέκυψε με τη δήθεν κατάρριψη τουρκικού μαχητικού αεροσκάφους F-16 από ελληνικό μαχητικό Mirage 2000 στις 8 Οκτωβρίου 1996 πάνω από το Αιγαίο.

Δείτε το βίντεο:

Η Τουρκία ζητούσε μέσω δικαστικής συνδρομής να επιτραπεί στους συγγενείς του κυβερνήτη του μαχητικού να κινήσουν διαδικασία αποζημίωσης από τον Έλληνα πιλότο, τον οποίο θεωρούν υπεύθυνο για την πτώση του πολεμικού αεροσκάφους. Το αίτημα της Εισαγγελίας της Άγκυρας διαβιβάστηκε στο αρμόδιο Τμήμα Εκδόσεων και Δικαστικών Συνδρομών της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών.

Ο επικεφαλής του Τμήματος, εισαγγελέας Εφετών, Παναγιώτης Μπρακουμάτσος, κίνησε αμέσως την προβλεπόμενη από τον νόμο διαδικασία, προκειμένου η υπόθεση να γνωστοποιηθεί στο υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο κλήθηκε να απαντήσει με κριτήριο τις διεθνείς σχέσεις της χώρας, αν η ικανοποίηση ή μη του αιτήματος των τουρκικών Αρχών θα ασκήσει επιρροή στις σχέσεις της Ελλάδας με τρίτες χώρες.

Με βάση την απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών, συνεδρίασε το Συμβούλιο Εφετών, το οποίο τάχθηκε υπέρ της απόρριψης του αιτήματος δικαστικής συνδρομής και το κλείσιμο του σχετικού φακέλου.


Ανησυχία από τον αρχηγό ΓΕΑ: Κίνδυνος για ατύχημα με τουρκικά μαχητικά
Οι διαρκείς εμπλοκές πάνω από το Αιγαίο το τελευταίο διάστημα προκαλούν βαθύ προβληματισμό και έντονη ανησυχία στην ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του αρχηγού ΓΕΑ, αντιπτέραρχου Χρήστου Βαΐτση, ότι οι επικίνδυνες προκλήσεις των Τούρκων πάνω από τα ελληνικά νησιά που ενέχουν σοβαρούς κινδύνους, μιας και τα τουρκικά μαχητικά εισέρχονται οπλισμένα στον ελληνικό εναέριο χώρο.
«Δεν νομίζω ότι υπήρξε μορφή απειλής ότι θα χρησιμοποιήσουμε όπλα εάν μπαίνουν μέσα. Το ατύχημα έγκειται στο ότι σε ένα τόσο μικρό εναέριο χώρο για τα δεδομένα των αεροπορικών επιχειρήσεων, βρίσκονται πάρα πολλά αεροπλάνα μαζί. Συνήθως αυτοί μπαίνουν με έξι έως οκτώ αεροσκάφη και άλλα δύο τα δικά μας δέκα, κάνοντας εμπλοκές και διαφόρους ελιγμούς. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να συμβεί κάποιο αεροπορικό ατύχημα, όπως μπορεί να συμβεί όχι μόνο στις εμπλοκές στο Αιγαίο, αλλά και στην καθημερινή εκπαίδευση όλων των αεροποριών του κόσμου. Αυτό νομίζω ότι είναι πάντα ένας κίνδυνος, πολύ δε περισσότερο όταν δεν γνωρίζεις. Στην εκπαίδευση γνωρίζουμε, έχουμε συγκεκριμένους κανόνες εμπλοκής, έχουμε συγκεκριμένα επίπεδα πτήσεως για κάθε ένα σχηματισμό. Όταν όμως εμείς δεν γνωρίζουμε πώς θα κινηθούν τα τουρκικά αεροσκάφη φυσικά είναι πολύ πιο επικίνδυνο να εμπλέκεσαι μαζί τους και η πιθανότητα για τη δημιουργία ενός ατυχήματος είναι πάντα υπαρκτή», υπογραμμίζει ο αρχηγός ΓΕΑ.

Οι ανησυχίες του κ. Βαΐτση δεν είναι αδικαιολόγητες και σίγουρα δεν μπορούν να περνούν απαρατήρητες από τις ηγεσίες των Υπουργείων Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών. Άλλωστε, και ο ίδιος ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς παραδέχθηκε σε συνέντευξή του στην «Καθημερινή» (15/05/2016) ότι «αν δεν προσέξει κανείς, μπορεί να προκύψει θερμό επεισόδιο ακόμα και από λάθος».

Τι θα γίνει με το έγγραφο-αίσχος των Τούρκων για τις ΑΟΖ Ελλάδας-Κύπρου;
Παράλληλα, εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει η παραμικρή τοποθέτηση από ελληνικής πλευράς στο θέμα που δημοσίευσε την περασμένη Κυριακή (15/05/2016) το Newsbomb.gr, με το ξεδιάντροπο έγγραφο του Τούρκου αντιπροσώπου του ΟΗΕ, βάσει του οποίου επιχειρείται η αναίρεση στοιχειωδών κυριαρχικών δικαιωμάτων τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου στην ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.
Στο έγγραφο αυτό, η Άγκυρα κατονομάζει ως τουρκική την κυπριακή υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ δυτικά της Κύπρου και όλη την ελληνική υφαλοκρηπίδα νότια του Καστελόριζου και ανατολικά της Κρήτης.

Μάλλον είναι καιρός η ελληνική κυβέρνηση να αφήσει λίγο κατά μέρος την πολιτική κατευνασμού. Ο κ. Τσίπρας οφείλει να δώσει μια απάντηση στον κ. Ερντογάν απέναντι σε αυτό το ιδιαίτερα επικίνδυνο παιχνίδι που ενορχηστρώνει η Άγκυρα, με φόντο το Αιγαίο και τη Θράκη.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου