17 Ιουλ 2016

ΑΣΤΑΘΜΗΤΟΣ, ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ, ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΙ «ΑΝΩΜΑΛΗ» ΣΥΝΕΧΕΙΑ!




Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Όταν ένας ηγέτης μιας σημαντικής χώρας όπως η Τουρκία, που παίζει καθοριστικό ρόλο στις εξελίξεις σε μια από τις πιο ευαίσθητες περιοχές του πλανήτη δρα σαν ο καλύτερος χαμελαίων και από την μια στιγμή στην άλλη είναι ικανός να πάρει στροφή 180 μοιρών, τότε όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς και το κυριότερο κανείς δεν μπορεί να του έχει εμπιστοσύνη.

Το πραξικόπημα-οπερέτα που δεν είχε και λίγες απώλειες καθώς τουλάχιστον...
5 στρατηγοί και δεκάδες αξιωματικοί έχουν συληφθεί ενώ ακόμα μετρούν τους νεκρούς και σε κάποια σημεία συνεχίζεται η σύγκρουση, είναι ένα μικρό δείγμα της ανεξέλεγκτης κατάστασης σε αυτή την χώρα που ο ηγέτης της, Ταγίπ Ερντογάν, διακατέχεται από εξουσιαστική μανία και από πρωτοφανή πολιτικό αμοραλισμό.
Το ότι έχει ένα μεγάλο λαϊκό έρισμα σε μια χώρα όπως η Τουρκία που οφείλεται στην εντυπωσιακή οικονομική ανάκαμψη, αυτό μπορεί από την μια στιγμή στην άλλη να ανατραπεί καθώς από εδώ και πέρα η οικονομία της Τουρκίας θα περάσει πολύ δύσκολες στιγμές.

Αλλά εκείνο που είναι το πιο σημαντικό, είναι οι γεωπολιτικές ισορροπίες που ο Ερντογάν τις παίζει στα «ζάρια» και αυτό δεν μπορούν να του το εγκρίνουν όλοι οι άλλοι «παίκτες» γι’ αυτό και κρίνεται αφερέγγυος.
Το να καταρρίπτεις ένα ρωσικό αεροσκάφος γιατί για λίγα δευτερόλεπτα παραβίασε τον εναέριο χώρο σου και μετά από λίγους μήνες να δηλώνεις πως δίνεις την μεγάλη βάση του Ιντζιρλίκ στους Ρώσους, είναι ένα χαρακτηριστικό δείγμα ενός πρωτοφανούς πολιτικού αμοραλισμού που προκαλεί την εύγλωττη δυσπιστία σε όλες τις κινήσει του Ερντογάν.
Όσον αφορά την χώρα μας, όλα αυτά ισχύουν και με το παραπάνω καθώς η απρόβλεπτη Τουρκία μπορεί ανά πάσα στιγμή να εκραγεί και να προκαλέσει «σεισμικές» δονήσεις σε όλο το Αιγαίο. Η εποχή των ευχολογίων για την ενταξιακή πορεία της που εξαρτάται από εμάς, αποτελεί μακρινό παραμύθι για ηλιθίους.

Τώρα το πώς θα εξελιχτεί η κατάσταση από εδώ και πέρα, θα κριθεί από πολλούς παράγοντες και ο κυριότερος είναι οι εξελίξεις στην Συρία και κυρίως το κουρδικό.
Από εδώ και πέρα θα έχουμε πολλά να πούμε!

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος nikosxeiladakis.gr

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου