27 Δεκ 2016

Σκηνές από κρίση Ιμίων στην Κω!

Προσάραξη Τουρκικού πλοίου στη Κω





Το Τουρκικό φορτηγό πλοίο ALCATRAS προσάραξε σήμερα το πρωί έξω από την Κω, στη περιοχή Αμόγλωσσα.

Στη περιοχή πνέουν άνεμοι ισχύος 6 με 7 μποφόρ. Ο Τούρκος καπετάνιος εξαρχής ζήτησε βοήθεια από την Τουρκική Ακτοφυλακή, πλήν όμως δεν του έχει επιτραπεί. Σημειώνεται ότι το τουρκικό σκάφος δεν δέχτηκε την βοήθεια ελληνικού ρυμουλκού με το πρόσχημα ότι...
έχει υποστεί βαθύ ρήγμα και σε περίπτωση που το ξεκολλήσουν από το σημείο υπάρχει κίνδυνος να βυθιστεί όταν βρεθεί στα ανοικτά. Να τονιστεί βέβαια ότι πάγια τακτική των τουρκικών πλοίων όταν βρεθούν σε ανάλογη κατάσταση εκτάκτου ανάγκης αρνούνται την βοήθεια κάθε διασωστικού πλην τουρκικού προφασιζόμενοι κάθε δυνατή δικαιολογία σε οποιαδήποτε περίπτωση και αν βρίσκονται. 

Δύτης αποπειράθηκε να καταδυθεί στο φορτηγό πλοίο ALCATRAS ώστε να δει τυχόν ρήγμα και να εκτιμήσει τον κίνδυνο εισροής υδάτων. Δεν τα κατάφερε λόγω καιρικών συνθηκών. Στο ίδιο σημείο είχε προσαράξει και η τουρκική φρεγάτα F-240 Yavuz το καλοκαίρι του 1996. Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να λάβει χώρα εκ νέου επιχείρηση αποκόλλησης από τα αβαθή ύδατα. 

Το σημερινό σκηνικό της προσάραξης θύμησε τα γεγονότα της κρίσης των Ιμίων. Στις 25 Δεκεμβρίου 1995 το τουρκικό φορτηγό πλοίο Φιγκέν Ακάτ προσάραξε σε αβαθή ύδατα κοντά στην Μικρή Ίμια (Ανατολική) και εξέπεμψε σήμα κινδύνου. Το λιμεναρχείο Καλύμνου –το πλησιέστερο στην περιοχή– διέθεσε ρυμουλκό για να αποκολλήσει το τουρκικό πλοίο, αλλά ο πλοίαρχος αρνήθηκε, υποστηρίζοντας ότι βρισκόταν σε τουρκική περιοχή και άρα οι τουρκικές αρχές είχαν την αρμοδιότητα να του προσφέρουν βοήθεια. Στις 26 Δεκεμβρίου το λιμεναρχείο ενημέρωσε την αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο μέσω του γραμματέα της ελληνικής πρεσβείας στην Άγκυρα Γιάννη Παπαμελετίου, ειδοποίησε τον γραμματέα της Διεύθυνσης Ελληνικών Υποθέσεων του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσινάρ Εγκίν ότι, αν δεν παρέμβαινε ρυμουλκό, το τουρκικό πλοίο θα κινδύνευε.

Στις 27 Δεκεμβρίου το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ενημερώνει την ελληνική πρεσβεία ότι, ανεξαρτήτως του ποιος θα ανελάμβανε τη διάσωση του πλοίου, υπήρχε γενικότερα θέμα με τα Ίμια. Τελικά, στις 28 Δεκεμβρίου δύο ελληνικά ρυμουλκά αποκόλλησαν το τουρκικό φορτηγό και το οδήγησαν στο λιμάνι Κιουλούκ της Τουρκίας. Η συνέχεια είναι γνωστή με τα τραγικά γεγονότα της κρίσης των Ιμίων. 

πηγη
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου