6 Ιαν 2017

OH-58D, τι (δεν) ξέρουν οι Τούρκοι«Πήρε φωτιά» τις τελευταίες ημέρες το «ελληνοτουρκικό Διαδίκτυο» με το διαβόητο θέμα των 70 OH-58D και την πιθανή εκχώρησή τους ως EDA (Excess Defence Articles) από τις ΗΠΑ στον Ελληνικό Στρατό , παλαιό και γνωστό βέβαια ζήτημα.
Και πολλοί διαβάζοντάς τα (για παράδειγμα εδώ και μεταφρασμένο για να.. ψάχνετε  εδώ) αναρωτιούνται τι ξέρουν οι Τούρκοι και… πότε έρχονται τα OH-58D να… κάνουμε χώρο στις βάσεις της ΑΣ.
Αυτό που συμβαίνει βέβαια είναι ότι οι Τούρκοι ανακάλυψαν όψιμα και με καθυστέρηση ενός χρόνου το θέμα (κάποιος πήρε χαμπάρι την λίστα της DSCA) και επειδή και στην γείτονα υπάρχουν άφθονα Pravda.net και Hoax.news το ζήτημα πήρε διαστάσεις, και να οι αναλύσεις, και να οι πραγματείες…
Υπάρχει όμως πράγματι κάτι νέο;
Η απάντηση είναι μάλλον όχι και οι γείτονες απλώς τα έμαθαν ετεροχρονισμένα.
Από την άλλη οι πληροφορίες μας λένε ότι στην πρόσφατη επικαιροποίηση των αναγκών του ΓΕΣ η παραχώρηση των OH-58D και του συναφούς υλικού εξακολουθεί να έχει προτεραιότητα και παραμένει πολύ υψηλά στον σχετικό κατάλογο. Οι πηγές μας όμως λένε ότι απουσιάζει (ακόμη) το κονδύλιο που είναι απαραίτητο για την αξιοποίηση των ελικοπτέρων που ήταν και το μεγάλο «αγκάθι» και αυτό που προκάλεσε τις αρνητικές γνωματεύσεις από το Τεχνικό. Η «λύση» που μεθοδεύεται φαίνεται να είναι η χρηματοδότηση «εκ των ενόντων» δηλαδή από κονδύλια λειτουργικών δαπανών για κάποιες από τις απαιτήσεις και η μετάθεση των υπόλοιπων για… αργότερα.  Επιδιώκεται δηλαδή η απόκτηση των ελικοπτέρων το συντομότερο δυνατόν (τουλάχιστον των μισών με –σχεδόν- hot transfer και η δημιουργία αποθέματος ανταλλακτικών μέσω του προσπορισμού των υπολοίπων) και μετά βλέπουμε. Έτσι δεν αποκλείονται σύντομα εξελίξεις καθώς τα τελευταία ελικόπτερα αφήνουν τις μονάδες του US Army και ήδη άλλες χώρες (Κροατία, Τυνησία επιφελούνται).
Για τι θέμα (για το οποίο διατηρούμε εύλογες επιφυλάξεις) θα έχουμε σύντομα αρθρογραφία.

http://www.ptisidiastima.com/oh58d-tiden-xeroun-oi-toyrkoi/
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου