3 Μαρ 2017

ASN-301: το κινέζικο αντίγραφο του Ισραηλινού Harpy


Κατά την διάρκεια της διεθνούς Αμυντικής Έκθεσης IDEX 2017 που πραγματοποιήθηκε στο Άμπου Ντάμπι, παρουσιάστηκε, το κινέζικο κινητό σύστημα καταστολής συστημάτων ραντάρ ASN-301.

Το σύστημα παρουσιάστηκε με την μορφή στατικού μοντέλου στην IDEX και φέρεται σε φορτηγό μεσαίου μεγέθους μέσα σε 6 κάνιστρα αποθήκευσης. Όμως το σύστημα ASN-301 έχει ήδη κάνει την δημόσια εμφάνιση του σε παρουσιάσεις του κινέζικου στρατού:



Θεωρείται ότι είναι ένα  αντίγραφο - με την κλασική μέθοδο της αντίστροφης μηχανικής -  του Ισραηλινού παθητικού συστήματος καταστολής συστημάτων ραντάρ Harpy (φωτο) που αγοράστηκε από την Κίνα, στη δεκαετία του 1990 και φερόταν σε όχημα με 18 αεροχήματα.



Το σύστημα ASN-301 παρακολουθεί τις συχνότητες  εχθρικών ραντάρ-στόχων στην περιοχή των 2-16 GHz, σε μια ακτίνα αναζήτησης 25 χιλιομέτρων. Στην μνήμη του αεροχήματος μπορούν να έχουν περαστεί μέχρι και οκτώ γνωστοί στόχοι- ραντάρ οι οποίοι και θα πληγούν με μια πολεμική κεφαλή 7.000 χιλιάδων θραυσμάτων -  ενεργοποιούμενης με πυροσωλήνα προσέγγισης λέιζερ - τα οποία έχουν καταστροφική ακτίνα δράσης σε 20 (τουλάχιστον) μέτρα.

Το σύστημα ASN-301 αν και έχει το ίδιο βάρος (135 kg) με το Harpy, είναι λίγο μικρότερο (2,5 m) από την ισραηλινή εκδοχή του (2,7 m), και έχει διάρκεια πτήσης τεσσάρων ωρών. Έχει μια υψηλότερη τελική ταχύτητα (220 χλμ/ώρα έναντι 185 χλμ/ώρα του Harpy ), αλλά έχει σημαντικά μικρότερη εμβέλεια (288 km έναντι 500 km του Harpy ).

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου