23 Απρ 2017

Ο Καμμένος καλοβλέπει τα Μ-2 Bradley των ΗΠΑ


▼ Πωλούνται στον αιγυπτιακό Στρατό τα ρωσικά TOMA ΒΜΡ-1.
▼Ο Στρατός Ξηράς χρειάζεται περί τα 300- 400 ΤΟΜΑ για να απομακρύνει πλήρως τα Μ-113 από τις μονάδες πρώτης γραμμής του Δ΄Σ.Σ.

Τα μοναδικά ΤΟΜΑ που διαθέτει ο ΕΣ, τα BMP-1, αποφάσισε να τα πουλήσει στην Αίγυπτο για... άγνωστους λόγους. Πιο συγκεκριμένα, ο αιγυπτιακός Στρατός αποφάσισε την προμήθεια 101 ΤΟΜΑ BMP-1 προς 3,5 εκατ. ευρώ, ενώ στο πλαίσιο της αγο­ράς δωρίζει 92 ακόμη BMP.

Η αιτιολογία για την πώληση των BMP-1 είναι ότι τα... οχήματα βρίσκονται σε αχρηστία στον ΕΣ, όχι όμως και για τον αιγυπτιακό Στρατό ο οποίος -κατά παράδοξο τρόπο- επιθυμεί την προμήθεια «άχρηστων» οχημάτων μάχης. Φυσικά, τα αχρηστεμένα ΒΜΡ-1 θα μπορούσαν κάλλιστα να επανέλθουν σε επιχειρησιακή κατάσταση, αφού η ΕΛΒΟ θα το κάνει αυτό για τους Αιγύπτιους σε 72 από τα 92 οχήματα που δωρίζονται.

Φυσικά, ουδέποτε εξετάστηκε κάποιο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των οχημάτων από ελληνική εταιρεία ή από κάποια ξένη, ενώ είναι περιττό να προστεθεί πως δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Τουλάχιστον προς ώρας.
Αυτό γιατί, από ό,τι φαίνεται, η προμήθεια οχημά­των τύπου ΤΟΜΑ Μ-2 Bradley από τα πλεονάσματα του αμερικανικού Στρατού βρίσκεται πολύ κοντά.

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες, οι ΗΠΑ προκρίνουν την πώληση των οχημάτων αυτών στον ΕΣ, στο πλαίσιο των αναβαθμισμένων αμυντικών σχέσεων των δύο χωρών, και είναι ένα θέμα που συζή­τησε ο Έλληνας υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμ­μένος κατά τη διάρκεια του πρόσφατου ταξιδιού του στις ΗΠΑ.

Ο ΕΣ ζητά περί τα 300 με 400 οχήματα, για να απομακρύνει πλήρως τα Μ-113 από τις μονάδες πρώτης γραμμής του Δ' ΣΣ.


kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου