2 Απρ 2017

Ο νέος Ουκρανικός κινητήρας 6TD-3 πιθανότατη επιλογή για το Τουρκικό άρμα Altay



Οι εξελίξεις σχετίζονται με την υπογραφή μνημονίου κατανόησης (MoU) πριν 2 εβδομάδες μεταξύ Τουρκίας και Ουκρανίας για τον εξοπλισμό του Altay με ουκρανικής κατασκευής κινητήρα Diezel. Aυτή η εξέλιξη είναι απότοκος της ακυρωθείσας συμφωνίας μεταξύ της Τουρκικής Υπογραμματείας Αμυντικών Βιομηχανιών (SSM) και της τουρκικής εταιρείας Tumosan που είχε αρχικά αναλάβει, να σχεδιάσει, να αναπτύξει και να κατασκευάσει μια μηχανή diesel για το νέο άρμα μάχης Altay, μέσω μεταφορά τεχνογνωσίας από την...
Αυστριακή εταιρεία AVL. Η συμφωνία έπαψε να έχει νόημα ύπαρξης από την στιγμή που η Αυστριακή Κυβέρνηση αρνήθηκε να επιτρέψει την μεταφορά τεχνογνωσίας από την AVL στην Tumosan, εντάσσοντας την Τουρκία σε εμπάργκο μεταφοράς κρίσιμης τεχνολογίας.

Η Ουκρανική πλευρά αν και βρίσκεται σε αναμονή για παροχή συγκεκριμένων πληροφοριών για τις τουρκικές  προδιαγραφές ισχύος του κινητήρα, θεωρεί ότι ο νέος ντίζελ κινητήρας 6TD-3 (φωτο) ισχύος 1500 hp θα είναι η καταλληλότερη επιλογή για τις τουρκικές ανάγκες.


Η επικείμενη Ουκρανο-Τουρκική συνεργασία πρέπει να συσχετιστεί και με την υφιστάμενη συνεργασία στον τομέα των κινητήρων, μεταξύ της Ουκρανίας και του Πακιστάν, ενός παραδοσιακού στρατηγικού εταίρου της Τουρκίας:

  • Η Ουκρανία τον Νοέμβριο του 2016, είχε υπογράψει συμφωνία αξίας 600 εκ.$ με την Ουκρανική εταιρεία Kharkiv Morozov Machine Building (KMDB) για την παραγωγή 200 κινητήρων 6TD-2  ισχύος 1.200 hp που θα χρησιμοποιηθούν για την αναβάθμιση των Πακιστανικών αρμάτων al-Khalid και al-Khalid 1.

  • Το 2017, κατά την διάρκεια της Διεθνούς Αμυντικής Έκθεσης IDEX 2017, το Πακιστάν υπογράφει νέο Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) με την Ουκρανία, για την κατασκευή, τροποποίηση, ανακατασκευή και αναβάθμιση των αρμάτων του Πακιστάν. Θεωρείται ότι η νέα συμφωνία αφορά την μεταφορά τεχνολογίας για την θωράκιση και τον πύργο του νέου άρματος al-Khalid 2 και τον εξοπλισμό του με τον νέο ντίζελ κινητήρας 6TD-3 ισχύος 1500 hp.


Oι παραπάνω εξελίξεις καταδεικνύουν μια στρατηγική σχέση στο τρίπτυχο Ουκρανίας - Τουρκίας - Πακιστάν με αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες για όλα τα μέρη.

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου