7 Μαΐ 2017

Σερβία: παρουσίαση του συστήματος ALAS πριν την παρέλαση της 9ης Μαΐου... και η πιθανότητα υποψηφιότητας του για τις δυνάμεις της ΑΣΔΕΝ (βίντεο)


Η Σερβική αμυντική βιομηχανία δεν σταματά να μας εκπλήσσει - ευχάριστα φυσικά - και να μας υπενθυμίζει ότι η επιμονή, η σοβαρή δουλειά, η αξιοποίηση του επιστημονικού και τεχνολογικού δυναμικού της χώρας, δεν θα αργήσει να φέρει τα θετικά αποτελέσματα.

Έτσι η Σερβική EDePro αναμένεται να αποκαλύψει το νέο καθοδηγούμενοι σύστημα πυραύλων ALAS, κατά τη διάρκεια της παρέλασης της 9 Μαΐου, στο πλαίσιο της της Ημέρας των Ενόπλων Δυνάμεων της Σερβίας και της Ημέρα της Νίκης.

Το ALAS (Advanced Light System επίθεση) είναι ένα σύστημα κατευθυνόμενων βλημάτων μεγάλου βεληνεκούς  που κατευθύνεται με καλώδιο οπτικής ίνας για αμφίδρομη μετάδοση πληροφοριών.Το σύστημα ALAS αναπτύχθηκε κυρίως για αποστολές κατά τεθωρακισμένων οχημάτων, οχυρώσεων, θέσεων διοίκησης, χαμηλές πτήσεις ελικοπτέρων, παράκτιων πλοίων, βιομηχανικών εγκαταστάσεων και γεφυρών.
Μπορεί να αναπτυχθεί από κατάλληλη πλατφόρμα συμπεριλαμβανομένων ελικοπτέρων, τεθωρακισμένων οχημάτων, μικρά σκάφη και μονάδες πεζικού. Το σύστημα καθοδήγησης βασίζεται στην χρήση βίντεο / υπέρυθρης τεχνολογίας, με το βλήμα ALAS να πετά σε χαμηλό ύψος και με πλεονέκτημα την μικρή θερμική και ηλεκτρομαγνητική υπογραφή. Σε αυτό βοηθά και η χρήση turbofan κινητήρα αντί turbojet. Η εμβέλεια του είναι 5-15 χιλιόμετρα.

Η έκδοση  ALAS-C που αναπτύχθηκε με χρηματοδότηση από τα Hνωμένα Αραβικά Εμιράτα, έχει μεγαλύτερο βεληνεκές που φτάνει τα 25 χιλιόμετρα και έχει επιπρόσθετο μηχανισμό καθοδήγησης GPS/INS. θεωρείται σαν ιδανική επιλογή για προσβολή εχθρικών πολεμικών μονάδων από παράκτιες συστοιχίες, που θα κάνουν πρόσκτηση στόχων μέσω παθητικών ηλεκτρο-οπτικών συστημάτων.

Φυσικά για ακόμη φορά πολλοί από τους αναγνώστες μας θα ήθελαν συνειρμικά την προσθήκη ενός τέτοιου συστήματος με της δυνάμεις της AΣΔΕΝ ,στα νησιά του Αν.Αιγαίου. Όμως η πραγματικότητα είναι αδίστακτη και δεν πρέπει να ξεχνάμε τις εγγενείς παθογένειες που μας έφεραν σε αυτήν την κατάντια, σε ότι αφορά τουλάχιστον την Εθνική Αμυντική Βιομηχανία. Το συγκεκριμένο οπλικό σύστημα δηλαδή, δεν θα μπορούσε ΠΟΤΕ να αποτελέσει ένα υποψήφιο σύστημα για αγορά ή συμπαραγωγή από την χώρα μας. Γιατί άραγε;

Οι λόγοι είναι απλοί:
Είναι κατά πάσα πιθανότατα φθηνότερο από Δυτικά ανταγωνιστικά συστήματα (πχ. Spike )...
Ισχνή έως μηδενική, εμπορική αντιπροσώπευση και προωθητική πολιτική από την εταιρεία στην χώρα μας...
Οι αρμόδιες επιτροπές αξιολόγησης θα ζητούσαν την χρήση του από ΝΑΤΟΙΚΟΥΣ ΧΡΗΣΤΕΣ ως απαράβατο όρο... την συμμόρφωση του με δεκάδες ΝΑΤΟϊκά Συστήματα Ποιότητας... προδιαγραφές διάτρησης θωράκισης που θα ισοδυναμούσαν με την διάτρηση θωρηκτών της Κλάσης Αϊόβα και φυσικά, φορολογικά και ποινικά πιστοποιητικά ακόμα και για τον μικρότερο υποκατασκευαστή - συνεργάτη της Σερβικής Εταιρείας...



πηγη

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου