26 Μαρ 2018

Πρώτες δοκιμές πυροδότησης για τους τουρκικούς πυραύλους αέρος-αέρος GÖKDOĞAN (ΑΙΜ-9X) και BOZDOGAN (ΑΙΜ-120D), μάλλον δεν είναι «μακέτα»…



Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο Ανατολή (Anadolu), δοκιμάστηκαν οι τουρκικοί πύραυλοι αέρος-αέρος GÖKDOĞAN (αντίστοιχος του ΑΙΜ-9) και BOZDOGAN (αντίστοιχος του ΑΙΜ-120). Σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, οι πύραυλοι πυροδοτήθηκαν στο πεδίο βολής Σινώπης, και πέτυχαν τους στόχους τους.

Οι δοκιμές των νέων πυραύλων σηματοδοτούν την επιτάχυνση του εν λόγω προγράμματος, καθώς δεν αναμενόταν τόσο γρήγορα εξέλιξη των προγράμματος κατασκευής των πυραύλων από το Τουρκικό Επιστημονική και Τεχνολογικό Συμβούλιο Έρευνας (TUBITAK) και το Ινστιτούτο Βιομηχανικής Έρευνας και Ανάπτυξης (SAGE). Σημειώνουμε πως οι πύραυλοι είχαν αποκαλυφθεί στην IDEF 2017, και είχαν κάνει αίσθηση διεθνώς, καθώς λίγες χώρες έχουν τέτοια ικανότητα, ενώ υπερδυνάμεις όπως η Ινδία προσπαθούν χρόνια να τελειοποιήσουν δικούς τους πυραύλους αέρος-αέρος όπως ο Astra.
Αν φυσικά αληθεύει η είδηση, σημαίνει πως οι Τούρκοι έχουν κάνει άλματα στον συγκεκριμένο τομέα, και σε λίγο καιρό θα έχουν πυραύλους απευθείας ανταγωνιστικούς των AIM-9X και AIM-120D. Ο BOZDOGAN θυμίζει σημαντικά τον AIM-120D, και φαίνεται πως έχει σχεδιαστεί να χωράει στις αποθήκες οπλισμού των F-35. O GÖKDOĞAN θεωρείται πως μπορεί να συνδυαστεί με σκοπευτικό επί κράνους. Και τα δυο όπλα θα εξοπλίσουν το στόλο των F-16C/D της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας, τα F-35A, αλλά και τα TF-X στο μέλλον.
πηγη

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου