1 Απρ 2020

Εγκατάσταση συστημάτων 5G: Ελλοχεύουν κίνδυνοι για την ανθρώπινη υγεία;


Του Πέτρου Ζωγράφου*
Παρότι βρισκόμαστε στο μέσον της κρίσης, που δημιουργεί η διάδοση του περίφημου κορωνοϊού COVID-19 και της συναφούς πανδημίας, δεν πρέπει να βάζουμε στην άκρη και να μην επισημαίνουμε άλλους κινδύνους για την υγεία μας που μπορεί να μην φαίνονται τόσο άμεσοι, αλλά μπορεί να αποδειχθούν το ίδιο και πιθανόν περισσότερο επίφοβοι για την ανθρωπότητα.
Τέτοιοι πιθανοί κίνδυνοι είναι και αυτοί, που απορρέουν από την σκοπούμενη στο άμεσο μέλλον ευρεία χρήση του συστήματος κινητής τηλεφωνίας 5G.

Με βάση τη γνωσιολογία σχετικά με τις επιδράσεις των ακτινοβολιών, αλλά και την αδυναμία τεκμηρίωσης των ποικίλων λειτουργικών  και βιολογικών επιπτώσεων, η σύγχρονη επιστήμη μπορεί να στηρίξει την ανάπτυξη κατάλληλων  μέτρων  προσωπικής προστασίας, που στοχεύουν στην ποικιλότροπη ελαχιστοποίηση της έκθεσης στις ακτινοβολίες.
Οι πρακτικές εφαρμογές της συνετής αποφυγής της επίδρασης των ακτινοβολιών μπορεί να αναλυθεί σε δύο τύπους μέτρων ασφαλείας :1) να επιδιώκεται η μικρότερη δυνατή διάρκεια έκθεσης στις ακτινοβολίες και 2) Να τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας (όπως π.χ. αυξημένες αποστάσεις από κάθε πηγή ακτινοβολίας), σε διεθνές και σε κρατικό επίπεδο, για την διαχείριση των περιβαλλοντικών και βιολογικών επιπτώσεων.
Τα παραπάνω μέτρα ασφαλείας πρέπει να μελετώνται και να εφαρμόζονται και για την αδειοδότηση ή τον έλεγχο σε εγκαταστάσεις ακτινοβολιών υπερυψηλών συχνοτήτων, όπως του συστήματος κινητής τηλεφωνίας 5G που θα αναλύσουμε παρακάτω, γιατί  πρέπει να αποδεικνύεται πάντα, ότι το κοινωνικό όφελος από τη συγκεκριμένη εγκατάσταση και την χρήση του συστήματος 5G και η χρήση της ακτινοβολίας σε αυτές τις υπέρ υψηλές συχνότητες είναι μεγαλύτερο από τους συνεπαγόμενους κινδύνους.
Πρέπει να γνωρίζουμε,ότι στο τμήμα ακτινοβολίας ραδιοσυχνοτήτων (RF) του ηλεκτρομαγνητικού φάσματος, όσο υψηλότερη είναι η συχνότητα, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η ακτινοβολία για τους ζωντανούς οργανισμούς, όπως αναφέρει και ο KevinMottus της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Εγκεφάλου. Όσο μεγαλύτερη (υψηλότερη) είναι η συχνότητα, τόσο μικρότερο είναι το μήκος κύματος και αυτό σημαίνει, ότι περισσότερα κύματα χτυπούν το σώμα μας στο ίδιο χρονικό διάστημα. 
Για παράδειγμα, ένας φούρνος μικροκυμάτων θερμαίνει το φαγητό σας χρησιμοποιώντας τη συχνότητα 2,45 GHz. 
Η ακτινοβολία του συστήματος 5G είναι μια μορφή υψηλής συχνότητας ακτινοβολίας μικροκυμάτων.Τα μέχρι τώρα χρησιμοποιούμενα συστήματα κινητής τηλεφωνίας (δηλαδή τα προηγούμενα του 5G συστήματα) εξέπεμπαν στις συχνότητες 1 έως 6 GHz.Το σύστημα 5G όμως εκπέμπει σε"εξαιρετικά υψηλές συχνότητες".
 Η νέα τεχνολογία που αναπτύσσεται με χαρακτηριστικό 5G, περιγράφηκε κυρίως ως χρήση ραδιοσυχνοτήτων μεταξύ 24 GHz και 100 GHz. Τον τελευταίο καιρό ακούω όμως, ότι μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και στα 300 GHz,που είναι η κορυφή της περιοχής συχνοτήτων μικροκυμάτων. Κατά συνέπεια, οι πύργοι (κεραίες) κυψελών του συστήματος 5G θα μπορούν να εκπέμπουν συχνότητες έως και 300 GHz, αφού στο σύστημα 5G αναμένεται οι συχνότητες να κυμαίνονται από περίπου 24 GHz έως περίπου 300 GHz. 
ΟΙ ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΤΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ 5G ΑΠΟ ΤΟ 4G ΕΙΝΑΙ OI ΕΞΗΣ :
4G = Ρυθμός δεδομένων 1Gbps. Καθυστέρηση (ελάχιστο χρόνο χρόνο γύρου) 10MS. Μέγιστη συνάθροιση φορέα 5.
Μεταφορικό εύρος φορέα 20ΜΗΖ. Συχνότητα κάτω από 6GHZ.
5G = Ρυθμός δεδομένων > 20Gbps. Καθυστέρηση (ελάχιστο χρόνο χρόνο γύρου) 1MS. Μέγιστη συνάθροιση φορέα 16. Μεταφορικό εύρος φορέα 20ΜΗΖ έως > 1GHZ. Συχνότητα έως 100GHZ.
Μια σημαντική αλλαγή στον σχεδιασμό του δικτύου 5G είναι η συστοιχία κεραιών. Η ιδέα είναι να υπάρχουν περισσότερες κεραίες, που εξυπηρετούν λιγότερους πελάτες. Η εγκατάσταση περισσότερων κεραιών ανά πύργο κυψέλης, σε συνδυασμό με την υψηλότερη κυτταρική πυκνότητα, βοηθά εξαιρετικά στη βελτίωση του ασύρματου εύρους ζώνης. 
Ενώ η αρχική ανάπτυξη 5G θα χρησιμοποιεί υπάρχοντες πύργους κυψελών, οι αποκλειστικές υποδομές δικτύων 5G θα έχουν ένα μαζικά αυξημένο αριθμό στοιχείων κεραίας ανά πύργο, δηλαδή πολύ περισσότερες κεραίες.
Η ακτινοβολία RF διαχέεται με την απόσταση, που σημαίνει ότι όταν η ακτινοβολία RF βρίσκεται πιο κοντά στα φυσικά μας σώματα είναι πιο σημαντική από το επίπεδο ισχύος (ή την ισχύ) της ακτινοβολίας. Με άλλα λόγια, μια έκθεση χαμηλής ενέργειας δίπλα σε κάποιον, είναι πιο επικίνδυνη από μια πιο ισχυρή έκθεση από μακριά του ίδιου ατόμου. Επίσης, όσο μεγαλύτερος είναι ο χρόνος έκθεσης, τόσο πιο επικίνδυνη είναι η έκθεση στην ακτινοβολία. Με το σύστημα 5G  θα έχουμε πολύ περισσότερες πηγές επικίνδυνης ακτινοβολίας γύρω μας και πιο κοντά σε εμάς και μάλιστα με πιο ισχυρές και συνεχείς εκπομπές. 
Υπάρχουν κυριολεκτικά εκατοντάδες επιστημονικές μελέτες που συνδέουν την Ακτινοβολία RF με προβλήματα υγείας, όπως ο καρκίνος, η βλάβη του DNA (ειδικά σε βρέφη και έμβρυα) και η ανδρική υπογονιμότητα. 
Παραθέτω συνδέσμους και πολλές από αυτές τις μελέτες στη σελίδα επιστημονικών μελετών internationaljournalofoncology.
Επίσης, το 2011 ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  ανέφερε την ακτινοβολία ραδιοσυχνοτήτων (RF) ως πιθανή καρκινογόνο.
Όλοι ξέρουν ότι είμαι υπέρμαχος της προόδου και εξέλιξης της επιστήμης προς όφελος της ανθρωπότητας.
Δεν πρέπει όμως να λησμονούμε, ότι οποιαδήποτε επιστημονική εξέλιξη πρέπει να συνοδεύεται απαραίτητα από την πρόβλεψη και την λήψη ουσιαστικών και συγκεκριμένων μέτρων ασφαλείας με σκοπό την προφύλαξη της υγείας και της ζωής των συνανθρώπων μας και την προστασία του περιβάλλοντος του πλανήτη μας. 
Η αρχή της προφύλαξης αναφέρεται και στο άρθρο 191 της συνθήκης για την λειτουργία της  Ευρωπαϊκής  Ένωσης και χρέος  της είναι να διασφαλίσει υψηλό επίπεδο προστασίας  του περιβάλλοντος,καθώς και κάθε είδους προστασίας της Ζωής μέσω προληπτικής λήψης  αποφάσεων σε περιπτώσεις κινδύνου.
Άραγε, στην πράξη συμβαίνει αυτό ή θυσιάζουμε ζωή και υγεία (δηλαδή τα πάντα) στο βωμό της απληστίας και των οικονομικών συμφερόντων ;
*Ο Πέτρος Ζωγράφος είναι ηλεκτρολόγος - ηλεκτρονικός με πολύχρονη εμπειρία στην μελέτη,
κατασκευή και εγκατάσταση οιασδήποτε μορφής πομπών και δεκτών-ληπτών ραδιοσημάτων και
ραδιοτηλεοπτικών σταθμών. Έχει 4 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας για πρωτότυπες εφευρέσεις, ενώ
διαθέτει τίτλους μετεκπαίδευσης από τα Πανεπιστήμια του Χάρβαρντ του Τόκιο, καθώς και από το Ρωσικό Ομοσπονδιακό Πανεπιστήμιο των Ουραλίων.

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου