24 Δεκ 2020

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ ΠΕΜΠΤΗ 24 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2020





ΣΧΟΛΙΑ ΑΘΡΩΝ ΚΑΙ ΤΥΠΟΥ

Ακολουθεί απόσπασμα του άρθρου Εκνευρισμός στην Γαλλία: Ερασιτεχνικοί χειρισμοί από την ελληνική πλευρά στη υπόθεση των Rafale” (https://www.pentapostagma.gr), με σχόλια επί του άρθρου στο τέλος.

Aπίστευτο μπέρδεμα

“Συνεχίζονται οι παλινωδίες στα εξοπλιστικά, ενώ οι μέχρι τώρα κινήσεις της ελληνικής πλευράς  έδειχναν ότι όλα κινούνται στην σωστή κατεύθυνση, κάποιοι δείχνουν πως θέλουν να πάνε πίσω την αγορά της εικοσαετίας!

Γιατί το λέμε αυτό; Μία «ολιγωρία» όπως την χαρακτηρίζουν κύκλοι του «Ελληνικού Πενταγώνου», εκθέτει όχι μόνο την ηγεσία του υπουργείου αλλά και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

«Σας ανακοινώνω ότι  τις επόμενες ημέρες υπογράφουμε τη συμφωνία  για την παραλαβή 18 Rafale», βάζοντας στην τελική ευθεία το θέμα απόκτησης των νέων μαχητικών της Πολεμικής μας Αεροπορίας.

Το παρασκήνιο

Όμως, ενώ από το ΓΕΕΘΑ και το υπουργείο Εθνικής Άμυνας έτρεξαν όλες τις διαδικασίες με ταχύτητα φωτός με τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να έχει συγκροτήσει «ομάδα κρούσης» ειδικά για τον σκοπό αυτό, να τρέξει δηλαδή τα εξοπλιστικά προγράμματα που κολλούσαν σε γραφειοκρατικές διαδικασίες, φαίνεται ότι ορισμένοι τορπίλισαν την διαδικασία.

Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες, στην ΓΔΑΕΕ ορισμένοι κύκλοι πίστεψαν ότι μπορούσε να ακολουθηθεί διαφορετική διαδρομή από την ενδεδειγμένη με αποτέλεσμα να εκθέσουν την κυβέρνηση απέναντι στην σύμμαχο Γαλλία!

Στελέχη της ΓΔΑΕΕ παρέσυραν το υπουργείο με την άποψη ότι "δεν χρειάζεται η Σύμβαση για τα Rafale να περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο για έλεγχο" και αρκούσε "να πάει από την Βουλή, με την κύρωση του σχετικού νόμου". Κάτι το οποίο έγινε αντιληπτό από τον ίδιο τον υπουργό Επικρατείας, Γιώργο Γεραπετρίτη, ο οποίος και έβαλε μπλόκο στην «κακή συνεννόηση πριν αυτή εξελιχθεί σε φιάσκο», σύμφωνα με το enikos.gr.

Αυτός είναι και ο λόγος που την Δευτέρα, στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ δεν παρουσίασαν το πρόγραμμα των Rafale.

Πληροφορίες από γαλλικές πηγές κάνουν λόγο για εκνευρισμό από κύκλους της γαλλικής κυβέρνησης εξαιτίας του «ερασιτεχνισμού» που εκπέμπει ο χειρισμός της υπόθεσης από την ελληνική πλευρά. Κι αυτό γιατί όπως αναφέρουν «δόθηκε μάχη με τον χρόνο και ασκήθηκε υπέρμετρη πίεση προς την πολεμική αεροπορία της Γαλλίας για να βρεθούν τα 12 μεταχειρισμένα Rafale». 

Ελπίζουμε βέβαια να μην υπάρχουν πιέσεις από τις ΗΠΑ. Σίγουρα στην Ουάσινγκτον υπάρχει δυσφορία για την επιλογή των Γαλλικών μαχητικών.

Μην ξεχνάμε δε, όπως σας ανέφερε το Πενταπόσταγμααπότομη ''προσγείωση'' είχαμε στο ζήτημα των F-35. Ενώ η Ελλάδα ήθελε εσπευσμένα παράδοση των μαχητικών, οι ΗΠΑ εξακολουθούν να θέλουν να καθυστερήσει το εν λόγω θέμα.  

Επί της ουσίας οι ΗΠΑ δεν δύναται να εξυπηρετήσουν το αίτημα που αναφέρθηκε στην ελληνική επιστολής εκδήλωσης ενδιαφέροντος για άμεση και ταχεία απόκτηση μαχητικών F-35 για τη ΠΑ. Οι Αμερικανοί για δικούς τους λόγους δεν φέρονται να είναι διατιθέμενοι να δώσουν άμεσα F-35 και συγκεκριμένα μεταχειρισμένα μαχητικά στη ΠΑ παρά το γεγονός ότι ζητήθηκε από πλευράς ΠΑ!

Πρόκειται όμως όντως για “απίστευτο μπέρδεμα” και “ερασιτεχνισμοί” της Ελληνικής κυβέρνησης, όπως αναφέρουν πληροφορίες από γαλλικές πηγές;

Συμβαίνει κάτι άλλο;

Υπενθυμίζουμε στους αναγνώστες το ανάλογο “μπέρδεμα” από το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο απέρριψε την εισήγηση επείγουσας αγοράς ανταλλακτικών για τα πολεμικά αεροσκάφη Mirage 2000-5 της Πολεμικής μας αεροπορίας, το οποίο με διάφορα προσκόμματα την απέρριψε, ενώ η χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα πολέμου με την Τουρκία, με τα αεροσκάφη Mirage 2000-5 να είναι όλα καθηλωμένα, λόγω έλλειψης ανταλλακτικών, έως σήμερα.  

Η επίφαση άγνοιας της ακολουθητέας διαδικασίας, ήτοι ότι δεν γνώριζαν πως δεν δύναται να παρακαμφθεί ο έλεγχος από το ΕΣ, είναι παραπλανητική και εκ του πονηρού.

Επομένως η ως άνω δικαιολογία δεν πείθει!

Προφανώς κάποιοι κύκλοι εντός και εκτός Ελλάδας δεν ήθελαν την εν λόγω συμφωνία.

Ας αναλύσουμε όμως ποιος ωφελείτε από την σκόπιμη καθυστέρηση της υπογραφής της αμυντικής συμφωνίας για τα 18 Rafale με την Γαλλία και ποιες οι άμεσε συνέπειες για την χώρα μας.

Πρώτον

Η Τουρκία καραδοκεί έτοιμη να προκαλέσει θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο ή και πολεμική σύρραξη, πριν από τις 20 Ιανουαρίου, εκμεταλλευόμενοι το κενό εξουσίας, λόγω των Αμερικανικών Εκλογών.

Η δε περίπτωση επανεκλογής του Ντ.Τράμπ, προφανώς και δεν ευνοεί πλέον την Τουρκία η οποία έχει αποθρασυνθεί και προωθεί πάση θυσία και ανεξαρτήτως των συνεπειών και για την ίδια την “Γαλάζια Πατρίδα”, τις έρευνες του ORUC REISE εντός την ελληνικής υφαλοκρηπίδας κοντά στο Καστελόριζο, περικυκλώνοντας το με NAVTEX ασκήσεων με πραγματικά πυρά, αλλά και σχεδόν όλη την περιοχή του Αν. Αιγαίου.

Επομένως η καθυστέρηση ωφελεί σαφώς την Τουρκία.

Δεύτερον

Η ρήτρα αμυντικής συνδρομής θα ισχύσει μετά την υπογραφή της οποιασδήποτε συμφωνία και επομένως και πάλι μένουμε μόνοι μας απέναντι στην τουρκική απειλή.

To ποιος ωφελείται νομίζω ότι είναι πασιφανές!

Τρίτον

Η καθυστέρηση υπογραφή της αμυντικής συμφωνίας με την Γαλλία θα καθυστερήσει και τα όπλα τα οποία συνοδεύουν τα Rafale, ενώ τα ίδια όπλα θα μπορούσαν να φέρουν και τα Mirage 20000-5 ή και τα F16, μερικά εκ των οποίων θα μπορούσαν να διατεθούν νωρίτερα από την έλευση των Rafale.

Επομένως, ωφελούμενη ξανά είναι μόνον η Τουρκία.

Τέταρτον

Ανησυχία φαίνεται πως προκαλεί στην Τουρκία, ή μάλλον "νευρικό κλovισμό" η επικείμενη αγορά των 18 πολεμικών αεροσκαφών Rafale  από την Ελλάδα, με αποτέλεσμα την δημιουργία ενός ένα Γερμανο-τουρκικού «μετώπου»  για τα ελληνικά Rafale που έρχονται.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός, ότι τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης αφιερώνουν πολύ χρόνο για το θέμα, με ιδιαίτερη έμφαση στους πυραύλους “METEOR” και “SCALP” που φέρουν ως οπλισμό τα γαλλικά μαχητικά.

Μήπως τελικά η καθυστέρηση να οφείλεται σε προσπάθεια της Γερμανίας να ακυρώσει μέσω των μνημονικών νόμων την ενίσχυση της Ελληνικής Αεροπορίας με τα 18 Γαλλικά Rαfale, όπως αποτόλμησαν ανεπιτυχώς αναφορικά με την εκσυγχρονισμό αναβάθμισης των Ελληνικών F16 από την εταιρεία LM των ΗΠΑ.

Πέμπτον

Ο χρόνος είναι υπερπολύτιμος και κάθε καθυστέρηση της αμυντικής θωράκισης των Ελληνικών ΕΔ είναι εις βάρος μας, δεδομένου της απόλυτης αμυντικής απραξίας των τελευταίων δεκαπέντε ετών!

Το ίδιο ισχύει και για τις τορπίλες των σύγχρονων Ελληνικών υποβρυχίων Τ214, η αγορά των οποίων καθυστέρησε άνω της δεκαετίας, ενώ μετά την παραγγελία αγοράς των, αρνείται πεισματικά η Γερμανία να τις παραδώσει νωρίτερα, ήτοι μιλάμε για παράδοση μετά από περίπου δύο χρόνια, δηλαδή όταν παραλάβει η Τουρκία τα έξι σύγχρονα γερμανικά υποβρύχια ΤΝ214 με σύγχρονες τορπίλες και αντίμετρα, τα οποία θα ανατρέψουν την έστω προσωρινή υπεροχή των ελληνικών υποβρυχίων στο Αιγαίο, τα οποία όμως σημειωτέων δεν διαθέτουν σύγχρονες τορπίλες, ανατρέποντας πλήρως στο άμεσο μέλλον και πιθανόν μη αναστρέψιμα την ναυτική ισορροπία δυνάμεων στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας - Τουρκίας, δεδομένης της τουρκικής ναυτικής υπεροπλίας ποσοτικά αλλά και ποιοτικά μέχρι την έλευση των νέων ελληνικών φρεγατών άμυνας περιοχής στο 2024;

Η υποκρισία της Γερμανίας ζει και βασιλεύει, με τον Γερμανό ΥΠΕΞ  κ. Χάικο Μάας να δηλώνει στο Γερμανικό Κοινοβούλιο, ότι είναι “ Στρατηγικό λάθος το εμπάργκο στην Τουρκία”, αναφερόμενος στην παράδοση στην Τουρκία των έξι υπερσύγχρονων Γερμανικών υποβρυχίων  ΤΝ214.

“Η Γερμανία έχει εργασθεί σκληρά στη διάρκεια των περασμένων μηνών για να διευκολύνει έναν διάλογο ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την Τουρκία», δήλωσε ο Χάικο Μάας πριν συνεδριάσει με τους ευρωπαίους ομολόγους του.

«Όμως υπήρξαν υπερβολικά πολλές προκλήσεις, και οι εντάσεις ανάμεσα στην Τουρκία, την Κύπρο και την Ελλάδα εμπόδισαν οποιεσδήποτε απ' ευθείας συνομιλίες», πρόσθεσε. «Γι' αυτό τον λόγο, θα μιλήσουμε για τις συνέπειες που θα πρέπει να συναγάγουμε -ενόψει επίσης της συνόδου κορυφής της ΕΕ αυτή την εβδομάδα», πρόσθεσε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών.”

Μέχρι την έλευση των 18 Rafale με τα όπλα τους, τα οποία είναι και το κρίσιμο θέμα, πιθανόν και να έχουν συντελεστεί εις βάρος μας, τετελεσμένα υπέρ Τουρκίας στο Αν. Αιγαίο και όχι μόνον, με την σιωπηρή ανοχή του  ΝΑΤΟ, της ΕΕ, του ανθελληνικού άξονα Γερμανίας – Ιταλίας - Ισπανίας και πιθανόν ίσως και των ΗΠΑ μετά τις εκλογές, εάν επικρατήσει τελικά ο Biden ως νέος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

ΚΑΛΑ ΚΡΑΣΙΑ!

 

ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΜΠΑΖΗΣ  

 

ΣΥΝΗΜΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/oplika-systimata/6981093_ekneyrismos-stin-gallia-erasitehnikoi-heirismoi-apo-tin

Οπλικά συστήματα 23.12.2020 - 10:11

Ενημερώθηκε στις: 23.12.2020 - 12:03

Εκνευρισμός στην Γαλλία: Ερασιτεχνικοί χειρισμοί από την ελληνική πλευρά στη υπόθεση των Rafale

 

https://www.youtube.com/watch?v=_PaMZ32hnsg&feature=emb_logo

#RAFALE #ΠΟΛΕΜΙΚΗΑΕΡΟΠΟΡΙΑ #ΓΑΛΛΙΑ

Εκνευρισμός στην Γαλλία: Ερασιτεχνικοί χειρισμοί από την ελληνική πλευρά στη υπόθεση των Rafale

23 Δεκ 2020

 

https://www.pentapostagma.gr/ethnika-themata/6981054_germanotoyrkiko-metopo-gia-ta-ellinika-rafale-poy-erhontai

Εθνικά θέματα 22.12.2020 - 22:34

Γερμανοτουρκικό «μέτωπο» για τα ελληνικά Rafale που έρχονται

 

 

https://www.iefimerida.gr/kosmos/haiko-maas-ee-tha-syzitisei-metra-kata-tis-agkyras

ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΞ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗΣ ΕΝΩΣΗΣ

Χάικο Μάας: Η ΕΕ θα συζητήσει μέτρα κατά της Αγκυρας

ΚΟΣΜΟΣ

07|12|2020 | 11:20


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου