Ο δημοσιογράφος Κώστας Βαξεβάνης, κρίθηκε αθώος από το αυτόφωρο δικαστήριο για την κατηγορία της παραβίασης προσωπικών δεδομένων.
Η κατηγορία σε βάρος του αφορούσε στη δημοσίευση 2.059 ονομάτων καταθετών που φέρονται ότι να αποτελούν τη σύνθεση της περιβόητης λίστας, στο περιοδικό HotDoc το οποίο εκδίδει.
Η απόφαση του δικαστηρίου,έγινε δεκτή με χειροκροτήματα και η ακροαματική διαδικάσια καλύφθηκε δημοσιογραφικά και απο πολλά ΜΜΕ.
Νωρίτερα, ο εισαγγελέας της έδρας είχε προτείνει την ενοχή του δημοσιογράφου λέγοντας: « Διαπόμπευσε και διέσυρε υπολήψεις ατόμων, χωρίς να έχει κριθεί η ενοχή τους.
Τους παρέδωσε στη χλεύη μίας κοινωνίας που ζητάει αίμα.
Ο Βαξεβάνης προσέφερε το αίμα και μετέτρεψε τη χώρα σε Κολοσσαίο.
Αρον-άρον σταύρωσον αυτούς.
Είναι λύση η ανθρωποφαγία και ο κανιβαλισμός;».
Η μαραθώνια δίκη του δημοσιογράφου στο αυτόφωρο δικαστήριο είχε όμως και πολιτικές διαστάσεις – στον απόηχο μάλιστα της διαβίβασης της δικογραφίας για τη λίστα Λαγκάρντ στη Βουλή προκειμένου να αναζητηθούν ευθύνες των πρώην υπουργών Οικονομίας κ.κ. Ευάγγελου Βενιζέλου και Γιώργου Παπακωνσταντίνου.
Οι μάρτυρες
Στο δικαστήριο κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης του δημοσιογράφου, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (ΔΟΔ), Τζιμ Μπουμέλα, ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ, Δημήτρης Τρίμης, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου αλλά και η τραγουδίστρια Δήμητρα Γαλάνη.
Στην κατάθεση του ο πρόεδρος της ΔΟΔ χαρακτήρισε αδιανόητο να κάθεται στο εδώλιο ο δημοσιογράφος που δημοσίευσε τη λίστα, τη στιγμή που ούτε και τα πρόσωπα που εμπεριέχονται σε αυτήν ενοχλήθηκαν.
«Αν κάποιος είχε ενοχληθεί θα ήταν εδώ ως μάρτυρας κατηγορίας» είπε ο κ. Μπουμέλα σημειώνοντας είναι καθήκον του δημοσιογράφου να αναζητά την αλήθεια. Μάλιστα, ο ίδιος αναφέρθηκε στην περίπτωση του βρετανικού κοινοβουλίου, το οποίο πριν μερικά χρόνια με δικά του έξοδα έδωσε προς δημοσίευση σε δημοσιογράφους στοιχεία που αφορούσαν σε μέλη του.
Ο πρόεδρος της ΕΣΗΕΑ ανέφερε πως καθήκον του δημοσιογράφου είναι να υπηρετεί την αλήθεια.
«Ο πολιτικός κόσμος και η Δικαιοσύνη θα έπρεπε να χειροκροτήσουν αυτή την ενέργεια, δεν αποτελεί προσωπικό δεδομένο αν εγώ τηρώ τραπεζικό λογαριασμό», είπε ο κ. Τρίμης και επισήμανε πως το 2005 η ΕΣΗΕΑ είχε δώσει στη δημοσιότητα λίστα με ονόματα δημοσιογράφων που απασχολούνταν στο δημόσιο. «Εσείς δεν θα έπρεπε να γνωρίζετε ποιοι δημοσιογράφοι εργάζονται στο δημόσιο» είπε ο κ. Τρίμης απευθυνόμενος προς την πρόεδρο του δικαστηρίου.
Εισαγγελέας:
Τα πρόσωπα αυτά που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν διαπομπεύθηκαν;
Δ. Τρίμης: Γιατί έκαναν κανένα έγκλημα; Τι να φοβηθούν αν τα χρήματα τους είναι νόμιμα. Δεν έκανε κανένας αγωγή.
Μακάρι να έκανε ο κάθε δημοσιογράφος τη δουλειά του με αυτό τον τρόπο. Θα έπρεπε δηλαδή να την κρατήσει για λογαριασμό του τη λίστα, όπως κατηγορείται ότι έκανε ο πολιτικός κόσμος;
Στην κατάθεσή της η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Ζωή Κωνσταντοπούλου, αναφέρθηκε στην διερεύνηση της υπόθεσης της χαμένης λίστας Λαγκαρντ από τη Βουλή, υποστηρίζοντας ότι υπήρξε μια συντονισμένη προσπάθεια συγκάλυψης του συγκεκριμένου αρχείου.
Η κ. Κωνσταντοπούλου κατέθεσε ότι ο κατηγορούμενος δημοσιογράφος έχει πράξει το καθήκον του με τη δημοσίευση της λίστας. «Αντί όμως ο εισαγγελέας να πει στον κ. Βαξεβάνη έλα εδώ να μου δώσεις τα στοιχεία, είπε συλλάβετέ τον με την εξευτελιστική διαδικασία του αυτοφώρου», είπε η βουλευτής.
Τα μυστικά κονδύλια του ΥΠΕΞ
Αίσθηση, όμως, προκάλεσαν στο δικαστήριο οι αιχμές που άφησε η ίδια σε βάρος του κ. Παπακωνσταντίνου, απαντώντας σε σχετική ερώτηση που της έθεσε ο συνήγορος υπεράσπισης κ. Οικονομόπουλος.
Δικηγόρος: Παίζει να έχει αγοράσει τη λίστα ο Παπακωσταντίνου και να λέει ότι την έχει πάρει. Να υπάρχει απάτη δηλαδή;
Ζ. Κωνσταντοπούλου: Υπάρχει ένα δημοσίευμα που μιλάει για διαπραγμάτευση των ελληνικών αρχών έναντι 7,5 εκατ. ευρώ για την απόκτηση της λίστας. Εξάλλου, ο Εβρέ Φαλτισανί την είχε πουλήσει στις γαλλικές αρχές.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε ακόμη στις απόρρητες δαπάνες του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο διακυβέρνησης της χώρας από τον Γ. Παπανδρέου, όποτε και σημειώθηκε όπως είπε υπέρβαση στον κωδικό των απορρήτων δαπανών ύψους 100 εκατ. ευρώ.
Απαντώντας δε σε άλλη ερώτηση συνηγόρων υπεράσπισης, η κ. Κωνσταντοπούλου ανέφερε πως «υπάρχει σοβαρή πιθανότητα τα ονόματα αυτά (σ.σ. που περιλαμβάνονται στους καταθέτες στην Ελβετία) να έχουν διαγραφεί να έχουν προστεθεί και να έχουν γίνει αντικείμενο εκβιασμών».
Στην κατάθεσή της η τραγουδίστρια κ. Δήμητρα Γαλάνη ανέφερε πως « Κώστας Βαξεβάνης μου εξασφάλισε την έντιμη ενημέρωση μου».
Η κ. Γαλάνη τόνισε πως «σαφώς έπρεπε ο δημοσιογράφος να δημοσιοποιήσει τη λίστα καθώς πρόκειται για θέμα που ταλανίζει τον ελληνικό λαό».
Η ίδια αναφέρθηκε και στην αναφορά του ονόματος της στην λίστα με τους ονόματα καλλιτεχνών που «φοροδιαφεύγουν» στην εφημερίδα «Τα Νεα».
«Έχουν ανακατέψει το όνομά μου σε μια άλλη λίστα αλλά δεν στράφηκαν κατά της εφημερίδας» είπε η κ. Γαλάνη
«Δεν παραβιάστηκαν τα προσωπικά μας δεδομένα»
Με την έναρξη της δίκης οι δικηγόροι του δημοσιογράφου Χάρης Οικονομόπουλος, Βασίλης Καπερνάρος και Νίκος Κωνσταντόπουλος, κατέθεσαν στο δικαστήριο γραπτή δήλωση του δικηγόρου Φραγκίσκου Ραγκούση, το όνομα του οποίου αναφέρεται στην περιβόητη λίστα αλλά και του επιχειρηματία Αθανάσιου Μαρτίνου στην ηλεκτρονική έκδοση της Daily Telegraph.
Και οι δυο δηλώνουν ότι δεν παραβιάστηκαν τα προσωπικά τους δεδομένα με τη δημοσίευση των ονομάτων τους καθώς δεν έχουν να κρύψουν τίποτα.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
Related Posts : ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου