Αν και η ΤΑΙ ήταν μάλλον φειδωλή σε απαντήσεις σχετικά με το πρόγραμμα του τουρκικού «εθνικού μαχητικού» στη διάρκεια της πρόσφατης IDEF, όπου οι εξελίξεις την στιγμή αυτή είναι λίγες ή μη ανακοινώσιμες, το περίπτερό της κοσμούσαν οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε (πηγή AW&ST) και αφορούν διαφορετικές απόψεις που θα μπορούσε να έχει το αεροσκάφος αυτό.
Από της φωτογραφίες είναι προφανές ότι σε αυτή την φάση υπάρχουν διάφορες προσεγγίσεις, για μονοκινητήριες και δικινητήριες (βαρύτερες) σχεδιαστικές προσεγγίσεις, με και χωρίς πτερύγια κάναρντ.
Πάντως σχετικά με το παρελθόν, ή τουλάχιστον την εποχή που η ΤΑΙ «μιλούσε» με την ΚΑΙ για συνεργασία φαίνεται ότι οι τουρκικές φιλοδοξίες… αναβαθμίστηκαν και τώρα προσδιορίζονται στη σχεδίαση και κατασκευή ενός «μαχητικού πέμπτης γενιάς με πλήρεις δυνατότητες στελθ» (και όχι semi-stealth όπως το νοτιοκορεατικό KF-X). Τα στελέχη μάλιστα της ΤΑΙ υποστήριζαν ότι ο απώτερος σκοπός πίσω από αυτή την πολύ πιο δύσκολη και δαπανηρότερη επιλογή είναι η πρόθεση πωλήσεων στην διεθνή αγορά εκεί όπου η ΗΠΑ αλλά και η Ρωσία δεν θα πωλούν F-35 και T-50, αν και βέβαια υπάρχει πάντα ο «αστάθμητος παράγοντας» Κίνα αλλά και η Νότια Κορέα και ίσως άλλες χώρες που θα εμπλακούν σε τέτοιες σχεδιάσεις. Για το θέμα πάντως αυτό θα επανέλθουμε.
ATR 72-600 τα τουρκικά ΑΝΦΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες από την IDEF, υπογράφηκε στις 8 Μαΐου συμφωνία ανάμεσα στην Alenia Aermacchi και το τουρκικό υφυπουργείο εξοπλισμών και πολεμικής βιομηχανίας SSM που τροποποιεί την αρχική σύμβαση για την προμήθεια 10 αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας ATR 72 για λογαριασμό του τουρκικού ναυτικού που είχε υπογραφεί αρχικά το 2005.
Σύμφωνα με αυτές, η νέα σύμβαση προβλέπει πλέον οκτώ ATR 72-600 και όχι -500, που αντικατέστησαν τα δεύτερα σε παραγωγή, δυο από τα οποία θα έχουν διαμόρφωση μεταφορικών και θα χρησιμοποιούνται για εκπαίδευση, αλλά χωρίς επιχειρησιακό εξοπλισμό MP/ASW, ενώ τα άλλα έξι θα είναι πλήρως επιχειρησιακά ΑΝΦΣ. Μια άλλη εκδοχή που δεν μπορούμε να επιβεβαιώσουμε αυτή τη στιγμή είναι ότι τα δυο «εκπαιδευτικά» είναι ATR 72-500 που ολοκληρώνονται και θα παραδοθούν στο τουρκικό ναυτικό μέσα στο Καλοκαίρι, ενώ τα έξι επιχειρησιακά είναι ATR 72-600, το πρώτο από τα οποία τροποποιείται στην ΤΑΙ.
kerberos-hellas
αιγυπτιακό συμβόλαιο ANKA τον Ιούνιο
Συνάντηση στα πλαίσια της IDEF 2013 είχαν ο Τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν και ο υπουργός Άμυνας της Αιγύπτου Abdul Fattah Khalil Al-Sisi, όπου και εξέτασαν την περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων και της στρατηγικής συνεργασίας των δυο χωρών στον τομέα της Άμυνας.
Ανάμεσα σε αυτά που συμφωνήθηκαν ήταν η διάθεση πίστωσης ποσού 250 εκατομμυρίων δολαρίων από την τουρκική τράπεζα υποστήριξης εξαγωγών Eximbank που θα επιτρέψουν στο Κάιρο να χρηματοδοτήσει διάφορα εξοπλιστικά προγράμματα, συμπεριλαμβανομένης και της αγοράς του UAV MALE ΑΝΚΑ (για να μην έχουν απορίες κάποιοι γιατί ανθεί η τουρκική πολεμική βιομηχανία) με το σχετικό συμβόλαιο να υπογράφεται σε λίγες εβδομάδες.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το αιγυπτιακό ενδιαφέρον εστιάζεται στην αγορά 10 UAV αρχικά, αν και οι ανάγκες είναι μεγαλύτερες, ενώ θα κατασκευάζει απάρτια και θα λάβει μέρος στην περαιτέρω εξέλιξη του λογισμικού. Επιπλέον το Κάιρο έχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον για την εξοπλισμένη έκδοση του τουρκικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους, ενώ η Ιορδανία αναφέρεται ότι θα είναι ο επόμενος πελάτης του ΑΝΚΑ.
http://ptisidiastima.wordpress.com/
http://ptisidiastima.wordpress.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου