18 Σεπ 2013

Το «μικρό Ναυτικό» της Τουρκίας... η Ακτοφυλακή !

Η τουρκική ακτοφυλακή, γνωστή και ως Τουρκική Διοίκηση Ακτών διαθέτει συνολικά 52 σκάφη και πλοία διαφόρων τύπων και αποτελεί το αντίπαλο δέος του Λιμενικού Σώματος (ΛΣ). Καθημερινά εμπλέκεται και αυτή σε δεκάδες περιστατικά αμφισβήτησης της εθνικής μας κυριαρχίας είτε με παραβιάσεις των χωρικών υδάτων
είτε υπό την μορφή συγκεκαλυμμένων επιχειρήσεων όπως προώθησης λαθρομεταναστών (υπάρχουν δεκάδες φωτογραφίες και βίντεο που το φανερώνουν).
Γράφει ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΗΤΑΣ
Στο πλαίσιο των μεγαλεπήβολων εξοπλιστικών προγραμμάτων που προωθεί η Τουρκία, η Τουρκική Ακτοφυλακή προωθεί και αυτή τα δικά της εξοπλιστικά προγράμματα με σκοπό την ανάδειξη της σε ένα μικρό ναυτικό. Σύμφωνα με το οργανόγραμμα της συγκροτείται σε τέσσερις υφιστάμενες διοικήσεις:

>Διοίκηση Περιοχής Μαύρης Θάλασσας με έδρα την Σαμψούντα. >Διοίκηση Περιοχής Μαρμαρά και Στενών με έδρα την Κωσταντινούπολη. >Διοίκηση Περιοχής Θάλασσας Αιγαίου με έδρα την Σμύρνη. >Διοίκηση Περιοχής Μεσογείου Θαλάσσης με έδρα την Μερσίνα.
Η Τουρκική Ακτοφυλακή βασίζεται σε ένα εκτενές δίκτυο που περιλαμβάνει 65 λιμάνια και βάσεις στα οποία σταθμεύουν τα 160 πλωτά που διαθέτει (περιλαμβανομένων και των ελαστικών λεμβών), τα 14 Ε/Π AB-412 και τα 3 Α/Φ CN-235. Τα θαλάσσια μέσα της Τουρκικής Ακτοφυλακής είναι τα κάτωθι:
>14 μονάδες επιφανείας ανοιχτής θαλάσσης εκτοπίσματος 156 έως 195 τόνων κλάσης Sinifi. >17 πλοία εκτοπίσματος 90 τόνων. >8 είναι κλάσης ΚW 15 εκτοπίσματος 70 τόνων. >4 κλάσης Kaan 33 εκτοπίσματος 120 τόνων ενώ ναυπηγούνται άλλα 9. >9 σκάφη κλάσης Kaan 29 εκτοπίσματος 95 τόνων. >1 σκάφος Kaan 20 εκτοπίσματος 21 τόνων. >18 σκάφη (καταδιωκτικά- ειδικών επιχειρήσεων) Kaan 15 εκτοπίσματος 18,7 τόνων. >4 σκάφη κλάσης Sar 35 εκτοπίσματος 210 τόνων. >14 σκάφη κλάσης SE 80 εκτοπίσματος 195 τόνων. >2 σκάφη κλάσης Sac Picket εκτοπίσματος 29 τόνων. >48 ελαστικές λέμβοι.
Τα επόμενα χρόνια η Τουρκική Ακτοφυλακή θα εντάξει στην δύναμη της 4 πλοία έρευνας και διάσωσης ανοιχτής θάλασσας εκτοπίσματος 1700 τόνων, ήδη έχουν παραδοθεί τα 2 πρώτα και αναμένονται τα υπόλοιπα. Αναφορικά, με τα εναέρια μέσα και τις προσεχείς εξελίξεις, σημειώνεται πως τον επόμενο καιρό η Τουρκική Ακτοφυλακή σκοπεύει να προμηθευτεί επιπλέον 9 Α/Φ CASA CN-235 με εξοπλισμό μάχης το σύστημα AMASCOS.

Συνοψίζοντας, η Τουρκική Ακτοφυλακή σκοπεύει και αυτή να αναδειχθεί σε περιφερειακή δύναμη της Ανατολικής Μεσογείου, ικανή να αναλαμβάνει κάθε τύπου αποστολή έρευνας και διάσωσης σε Αιγαίου και Ανατολική Μεσόγειο, να εκτελεί αποστολές ανορθόδοξου πολέμου και τέλος να είναι ικανή να θωρακίσει τα παράλια από τυχόν ελληνικές απόπειρες διείσδυσης. Να σημειώσουμε, πως το προσωπικό της Τουρκικής Ακτοφυλακής ανέρχεται σε 4000 άτομα, όταν το ελληνικό Λιμενικό Σώμα διαθέτει περί τους 7.500 άνδρες και γυναίκες.
defence-point.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου