Τι κοινό έχουν ο πατέρας της Αστρονομίας, ο πολυμαθέστερος Έλληνας και ο πιο πολυνίκης αθλητής στην αρχαιότητα;
Γράφει οΚατσαράς Ν. Αλέξανδρος
φιλόλογος
Τι κοινό έχουν ο πατέρας της Αστρονομίας,ο πολυμαθέστερος Έλληνας και ο πιο πολυνίκης αθλητής στην αρχαιότητα;Ηταν Ρόδιοι!
Τληπόλεμος( τλήμων + πόλεμος = ο υπομονετικός, ο ανεκτικός στον πόλεμο): Λίγο πριν τον Τρωικό πόλεμο, ο Τληπόλεμος, ο γιος του Ηρακλή, σκότωσε τον Λικύμνιο, το νόθο αδελφό της γιαγιάς του Αλκμήνης ,και έλαβε χρησμό να φύγει από το Άργος. Ακολουθούμενος από αρκετούς άλλους Aργείους κατέφθασε στη Ρόδο, όπου έγινε βασιλιάς ολόκληρου του νησιού. Μετά την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη, ο Τληπόλεμος μετείχε στον πόλεμο ως ένας από τους μνηστήρες της στο πλευρό των Αχαιών. Τελικά, βρέθηκε αντιμέτωπος σε μάχη με τον Σαρπηδόνα, τον οποίο τραυμάτισε ενώ ο ίδιος δέχτηκε ένα θανάσιμο πλήγμα . Σύμφωνα με μία παράδοση, οι Ρόδιοι, αποχωρώντας από την Τροία, μετέφεραν τα οστά του Τληπολέμου στη Ρόδο, διότι δεν ήθελαν να επιστρέψουν στην πατρίδα χωρίς το βασιλιά τους.
Διαγόρας: (Δίας + αγορά (αγορεύω) =αυτός που αγορεύει με τη δύναμη του Δία ή δια+αγορεύω=δηλώνω δημοσίως). Ένας από τους διασημότερους πυγμάχους της αρχαιότητας .Ήταν επίσης περιοδιονίκης δηλαδή νικητής και των τεσσάρων πανελλήνιων αγώνων. Στην Ολυμπία το 448 π.χ όταν οι γιοί του στέφθηκαν Ολυμπιονίκες ανέβασαν τον πατέρα τους στους ώμους τους και τον περιέφεραν στο στάδιο. Και τότε, μέσα από το πλήθος των 36.000 φιλάθλων, πετάγεται ένας Σπαρτιάτης και φωνάζει:”ΚΑΤΘΑΝΕ ΔΙΑΓΟΡΑ, ΚΑΤΘΑΝΕ ΔΙΑΓΟΡΑ, ΟΥΚ ΕΣ ΟΛΥΜΠΟΝ ΑΝΑΒΗΣΗ.” που σημαίνει: “Πέθανε Διαγόρα, δεν πρόκειται ανέβεις στον Όλυμπο .” Τότε ο Διαγόρας άφησε την τελευταία του πνοή γεμάτος ευτυχία...
Καλλιπάτειρα: (καλλίων+πατήρ=αυτή που έχει ένδοξο πατέρα). Κόρη του Ολυμπιονίκη Διαγόρα , ήταν η πρώτη γυναίκα της αρχαιότητας που μπήκε μέσα σε αθλητικό χώρο και παρακολούθησε τους αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι κανονισμοί απαγόρευαν την είσοδο και την παρακολούθηση των γυμνικών αγώνων στις γυναίκες, αλλιώς τιμωρούνταν σε θάνατο με κατακρήμνιση από όρος Τυπαίο. Η Καλλιπάτειρα, θέλοντας να θαυμάσει το γιο της Πεισίροδο που αγωνιζόταν στην πάλη, αποφάσισε να μεταμφιεστεί σε γυμναστή και μπήκε για να παρακολουθήσει τον αγώνα. Προδόθηκε όμως από τον ενθουσιασμό για τη νίκη του γιού της. Ωστόσο, δεν της επιβλήθηκε η θανατική ποινή, καθώς προερχόταν από οικογένεια Ολυμπιονικών (πατέρας, σύζυγος, 3 αδέλφια, γιος και ανιψιός).
Δαμάγητος: (δάμος, δήμος+άγω: αυτός που οδηγεί το λαό): πρωτότοκος γιος του Διαγόρα , νικητής στο αγώνισμα του παγκρατίου στα 452 π.χ στην Ολυμπιάδα του 448 π.χ.
Ακουσίλαος(ακούω+λαός:αυτός που τον γνώριζε ο λαός,ο φημισμένος):ολυμπιονίκης το 448 π.χ στην πυγμαχία.
Δωριέας: (από τους Δωριείς): Ο Δωριεύς ο Ρόδιος ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης από τη Ρόδο, ο οποίος στέφθηκε 3 φορές ολυμπιονίκης στο άθλημα του παγκρατίου στους 87ους, 88ους και 89ους ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Αναφέρεται πως υπήρξε επίσης περιοδονίκης με 4 νίκες στους αγώνες των Πύθιων, 8 στους Ίσθμιους αγώνες, και 7 στα αγωνίσματα των Νεμέων. Υποστήριζε την Σπάρτη στον Πελοποννησιακό πόλεμο και ναυμάχησε εναντίον του Αθηναϊκού στόλου με δικά του πλοία, πιάστηκε όμως όμηρος και οδηγήθηκε στην Αθήνα. Όταν τον αντίκρισαν στην εκκλησία του δήμου οι Αθηναίοι ένιωσαν τόσο δέος και θαυμασμό που τον απελευθέρωσαν χωρίς να τον πειράξουν.
Ευκλής(εύ + κλέος = αυτός που έχει καλή φήμη,ο δοξασμένος): εγγονός του Διαγόρα και ολυμπιονίκης στην Πυγμαχία το 404 π.Χ.
Πεισίροδος: εγγονός του Διαγόρα ολυμπιονίκης στην πυγμαχία το 404 π.χ.
Αριστομένης( άριστον + μένος = πάθος για το άριστο ,το τέλειο): Ένας από τους 9 Ολυμπιονίκες, οι οποίοι είχαν επιτύχει την ίδια ημέρα να νικήσουν τόσο στην πάλη, όσο και το παγκράτιο. Αυτοί θεωρούντο ισάξιοι του Ηρακλή. Την επιτυχία του σημείωσε το 156 π.Χ.
Κλεόβουλος o Ρόδιος ή Λίνδιος (κλέος + βουλεύομαι = ο πολύ επινοητικός): ήταν τύραννος της Λίνδου και ένας από τους επτά σοφούς του αρχαίου κόσμου . Σε αυτόν αποδίδονται γνωμικά όπως το «μέτρον άριστον» και «ηδονής κράτει» .
Ιππάρχος ο Ρόδιος( ίππος + άρχω= εκείνος που ηγείται των αλόγων): αστρονόμος, γεωγράφος, χαρτογράφος και μαθηματικός, θεωρούμενος από αρκετούς ως ο «πατέρας της Αστρονομίας». Θεωρείται ο εφευρέτης του Αστρολάβου, (όργανο με τη βοήθεια του οποίου μέτρησε τις συντεταγμένες των αστέρων). Τελειοποίησε τη Διόπτρα,(όργανο που του επέτρεψε την εκτίμηση της φαινόμενης διαμέτρου Ηλίου και Σελήνης, την απόσταση και το πραγματικό μέγεθός τους). Επίσης τελειοποίησε παλαιότερα όργανα όπως ήταν ο Γνώμων, το Ηλιοτρόπιο ή «Σκιάθηρον», το Ηλιωρολόγιο, το Καθετίον, την Κλεψύδρα, τους “Κρίκους”, τη Στερεά σφαίρα και το Υδρολόγιο.
Λεωνίδας ο Ρόδιος (λέων+ίδας=ο απόγονος του λιονταριού): ήταν διάσημος ολυμπιονίκης δρομέας, που έζησε τον 2ο π.Χ. αιώνα. Διακρίθηκε αγωνιζόμενος σε τρία αθλήματα του δρόμου: το στάδιο, το δίαυλο και τον οπλίτη δρόμο και αναδείχτηκε τριαστής, αφού κατάφερε να τερματίσει πρώτος και στα τρία αθλήματα την ίδια ημέρα. Αναφέρεται ως ο επιφανέστερος δρομέας , διότι νίκησε και στα τρία αθλήματα, όχι σε μια αλλά σε τέσσερις διαδοχικές διοργανώσεις των Ολυμπίων ·πιο συγκεκριμένα στην 154η, την 155η, την 156η και την 157η Ολυμπιάδα. Οι δώδεκα νίκες του, τον ανέδειξαν ως τον πιο πολυνίκη αθλητή στην ιστορία των αρχαίων Ολυμπιακών αγώνων .
Ποσειδώνιος ο Ρόδιος (αυτός που ανήκει στον Ποσειδώνα<εκ του πόσις(σύζυγος)
+«δα»(γη),ο σύζυγος της γης): στωικός φιλόσοφος, αστρονόμος, γεωγράφος,
πολιτικός, ιστορικός και δάσκαλος που γεννήθηκε την Απάμεια της Συρίας. Τον θεωρούσαν ως τον πολυμαθέστερο άνθρωπο του κόσμου για την εποχή του.
Μέμνων o Ρόδιος (από το ρήμα μένω δηλαδή εκείνος που είναι πολύ σταθερός και επίμονος): υπήρξε στρατηγός της Περσικής αυτοκρατορίας επί Αρταξέρξη και Δαρείου, με καταγωγή από τη Ρόδο. Όταν βασίλευε ο Αρταξέρξης συμμετείχε ενεργά στην αποστασία του σατράπη της Φρυγίας Αρτάβαζου (356 π.Χ.), του οποίου ήταν γαμπρός. Παρ’ όλο που η αποσχιστική απόπειρα δε στέφτηκε από επιτυχία, γλίτωσε την παραδειγματική τιμωρία του βασιλιά χάρη στην παρέμβαση του αδελφού του Μέντορα.
Κατέφυγε προσωρινά, όπως και ο Αρτάβαζος, στην αυλή του Φιλίππου το 353 π.Χ. Αργότερα, τίθεται επικεφαλής στο αριστερό κέρας της περσικής στρατιάς κατά τη Μάχη του Γρανικού (334 π.Χ.). Στη συνέχεια διορίζεται από το Δαρείο αρχηγός του ναυτικού, της Μικράς Ασίας και των μεσογειακών παραλίων, ώστε να εμποδίσει την προέλαση του Αλεξάνδρου. Με προδοσία κατέλαβε τη Χίο και ακολούθως κατέπλευσε στη Λέσβο. Δυστυχώς, όμως, για τους Πέρσες και ευτυχώς για τους εκστρατεύοντες Έλληνες, ο μοναδικός-ίσως-ικανός να ανακόψει το πανελλήνιο στράτευμα αιφνιδίως πεθαίνει κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Μυτιλήνης (333 π.Χ).
Δεινοκράτης o Ρόδιος (δεινός + κρατώ =α υτός που νικά τον φόβο): ήταν αρχαίος Έλληνας αρχιτέκτονας και τεχνικός σύμβουλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Είναι γνωστός για πολλά έργα, όπως για τον σχεδιασμό της πόλης της Αλεξάνδρειας, τη νεκρική πυρά του Ηφαιστίωνα και την ανακατασκευή του Ναού της Αρτέμιδος της Εφέσου.
http://www.rodiaki.gr/article/335888/h-gwnia-ths-glwssas-mas-rodiwn-istoria-dekapente-rodioi-poy-egrapsan-istoria-kai-eginan-thrylos
kerberos-hellas
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου