Η ιστοσελίδα «Real-Time News» που προέβη στην μελέτη, παρουσιάζει μία λίστα με αθλητές που τραυματίστηκαν ή/και απεβίωσαν. Η Yaffa Shir-Raz αποτελεί ερευνήτρια και δημοσιογράφος υγείας. Αναλύοντας την έρευνα της ιστοσελίδας, ανακάλυψε ότι οι περισσότεροι αθλητές είναι άνδρες (μόνο 15 γυναίκες). Ενώ η συντριπτική πλειοψηφία αφορά τις ηλικίες 17-40 ετών. Μόνο 21 είναι μεγαλύτεροι (5 ηλικίας 42-45 ετών, 6 ηλικίας 46-49 ετών, 7 ηλικίας 51-54 ετών και άλλοι 3 ηλικίας 60-64 ετών). 23 είναι έφηβοι, ηλικίας 12-17 ετών, και 16 πέθαναν.
Σε περισσότερες από 80 περιπτώσεις, οι αθλητές κατέρρευσαν ενώ έπαιζαν, αγωνίζονταν ή προπονούνταν ή αμέσως μετά. Τρανό παράδειγμα η περίπτωση του Κρίστιαν Έρικσεν, αλλά και του Σέρχιο Αγκουέρο.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, έχει αναφερθεί ότι η αιτία της κατάρρευσης σχετίζεται με την καρδιά, συμπεριλαμβανομένης της μυοκαρδίτιδας, της περικαρδίτιδας, των καρδιακών προσβολών ή της καρδιακής ανακοπής. Η δεύτερη αιτία που αναφέρεται στα συμβάντα πήξης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η λίστα που έχουμε είναι πάρα πολύ μεγάλη. Ωστόσο για λόγους προσοχής αφαιρέθηκαν δεκάδες περιπτώσεις, από τις οποίες δεν υπάρχουν πλήρη στοιχεία. Οπότε συμπεριλαμβάνονται μόνο οι περιπτώσεις που αναφέρονται σε αναλυτικά στοιχεία. Επιπλέον, έχουν αφαιρεθεί περιπτώσεις στις οποίες αναφέρονται στοιχεία για προηγούμενους παράγοντες κινδύνου, όπως καρδιακή νόσο ή διαβήτη. Για την καλύτερη καταγραφή των δεδομένων σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια, εξετάστηκαν μόνο δεδομένα σχετικά με θανάτους μεταξύ αθλητών, οι οποίοι είναι εγγεγραμμένοι στη FIFA και συγκρίθηκαν τα δεδομένα σχετικά με τον αριθμό των SCD (αιφνίδιος καρδιακός θάνατος) / SUD (αιφνίδιος ανεξήγητος θάνατος) μεταξύ αθλητών των προηγούμενων ετών, με τον αριθμό των κρουσμάτων το 2021.
Επιπλέον οι ερευνητές για να μάθουν πόσοι θάνατοι πραγματικά σημειώθηκαν κατά τις δύο τελευταίες δεκαετίες μεταξύ των παικτών της FIFA (2001-2020), συμβουλεύτηκαν τη Wikipedia – “Λίστα των ομοσπονδιακών ποδοσφαιριστών που πέθαναν ενώ έπαιζαν“. Για τις περιπτώσεις που συνέβησαν το 2021, βοήθησε η συμβολή της Ισραηλινής ιστοσελίδας «Real-Time News» (η οποία περιλαμβάνει τις περιπτώσεις που σημειώθηκαν στη Wikipedia για το 2021).
Επιπροσθέτως, ο ιατρός Josh Guetzkow, ανώτερος λέκτορας στο Τμήμα Κοινωνιολογίας και Ανθρωπολογίας και στο Ινστιτούτο Εγκληματολογίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου, ανέλυσε τα δεδομένα. «Ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στο British Medical Journal δείχνει ότι ο κίνδυνος SCD είναι ένας στους 50.000 (με εύρος από ένα στις 30.000 έως ένα στις 80.000)», εξηγεί. “Σύμφωνα με τα στοιχεία της FIFA, το 2000 υπήρχαν 242.000 αθλητές εγγεγραμμένοι στην ένωση, και το 2006 ήταν εγγεγραμμένοι 265.000 αθλητές. Αν υποθέσουμε ότι η FIFA δεν έχει αλλάξει σημαντικά εδώ και είκοσι χρόνια, μπορούμε να αναμένουμε περίπου 5 θανάτους το χρόνο”. Σύμφωνα με τη Wikipedia, στη «Λίστα των ομοσπονδιακών ποδοσφαιριστών που πέθαναν ενώ έπαιζαν», το 2001-2020 υπήρχαν κατά μέσο όρο 4,2 θάνατοι ετησίως που αποδίδονταν σε SCD ή SUD, με τη συντριπτική πλειονότητα να είναι SCD. Αντίθετα, το 2021, σύμφωνα με τη λίστα μας, υπήρχαν 21 περιπτώσεις SCD/SUD μεταξύ των παικτών της FIFA. Ουσιαστικά, αντί για 4 θανάτους SCD/SUD ετησίως (σύμφωνα με τα δεδομένα της Wikipedia), ή 5 περιπτώσεις ετησίως (υπολογισμένα σύμφωνα με το BMJ) κατά την περίοδο 2001-2020, 21 παίκτες έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής φέτος. Δηλαδή περίπου 5 φορές περισσότεροι από τον ετήσιο μέσο όρο!
Στην πραγματικότητα, δεν υπάρχει άλλη χρονιά από το 2001 όπου η διαφορά μεταξύ του αριθμού των παρατηρούμενων περιπτώσεων SCD/SUD και του αναμενόμενου αριθμού να είναι στατιστικά σημαντική. Άραγε υπάρχει εξήγηση πίσω από τις ολοένα και περισσότερες καταρρεύσεις των αθλητών στους αγωνιστικούς χώρους; Αν ναι που οφείλονται; Είναι μερικά ερωτήματα, τα οποία πρέπει να μας ανησυχούν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου