1 Δεκ 2012

Βαρύ πυρ των Ρώσων κατά ΝΑΤΟ και ΕΕ από το Βελιγράδι

alt"Πρέπει να υψώσετε το ανάστημά σας,.., η Ρωσία, ο Πούτιν είναι μαζί σας, θα συνεργαστούμε. Χρειαζόμαστε μια ισχυρή Σερβία." > Σερβία - Ρωσία - Ορθοδοξία: Πάνω στο τρίπτυχο αυτό, σάρκα και οστά λαμβάνει η πολλά υποσχόμενη στρατιωτικο-τεχνική συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου, η οποία φαίνεται ότι θέτει τις βάσεις για μια στρατηγική εταιρική σχέση μεταξύ των δύο χωρών. H συνεργασία μεταξύ Μόσχας και Βελιγραδίου επεκτείνται και σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας, με την ρωσική κυβέρνηση να υπενθμίζει ότι "η ασχήμια που συνέβη το 2008" συνεχίζει να μην είναι ανεκτή από ένα τόσο μεγάλο και ισχυρό κράτος όπως η Ρωσία!


Ένα απίστευτο μπαράζ επιθετικών δηλώσεων της ρωσικής κυβέρνησης για το θέμα του Κοσσυφοπεδίου - στο οποίο η διπλωματική γλώσσα δεν είχε αυτή τη φορά το συνήθη χώρο. Η Ρωσία προσφέρει στη Σερβία την επιλογή μιας "δυναμικής απάντησης" στο θέμα του Κοσσυφοπεδίου, υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα δεν είναι μια "κινέζα χορεύτρια για να λυγίζει σε διαφορετικές κατευθύνσεις".
Στον τομέα της στρατιωτικο-τεχνικής συνεργασίας οι δύο χώρες προτίθενται να αναλάβουν από κοινού την παραγωγή πολλαπλών εκδόσεων τεθωρακισμένων οχημάτων, τα οποία θα εξάγονται σε τρίτες χώρες, κυρίως στην Κένυα και το Μπαγκλαντές. Σε αυτό, αναφέρεται το RIA Novosti, μετά από μια συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ και του Υπουργού Άμυνας της Σερβίας Αλεξάντερ Βούτσιτς.
Η παραγωγή των οχημάτων θα γίνει σε ένα εργοστάσιο στη σερβική πόλη του Velika Plana. Η εταιρεία αναμένεται να ξεκινήσει με τις δρατηριότητες τέλος του τρέχοντος έτους. Στην πρώτη φάση θα απασχολεί 130 άτομα, και αργότερα ο αριθμός τους αναμένται να αυξηθεί σε 190 άτομα. Στο ίδιο εργοστάσιο η Σερβία κατασκευάζει οβιδοβόλα 155 χιλιοστών εγχώρια ανάπτυξης.
Σύμφωνα με τον Βούσιτς, η Σερβία προτίθεται να υπογράψει ένα συμβόλαιο με τη Ρωσία για την προμήθεια σασί και μέρη του οχήματος για την από κοινού παραγωγή των τεθωρακισμένων οχημάτων. Σε αυτή την περίπτωση, ο Σέρβος Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι όλα τα υπόλοιπα στοιχεία είναι "για διαφορετικούς τύπους οχημάτων μάχης" Η Σερβία θα παράσχει τα δικά της. Η ημερομηνία υπογραφής της συμφωνίας είναι ακόμη άγνωστη.
Σύμφωνα με το σερβικό Τύπο, η Σερβία ενδιαφέρεται για τον εκσυγχρονισμό των στρατιωτικών αεροσκαφών, συστημάτων αεράμυνας και των ραντάρ. Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το Υπουργείο Άμυνας σχεδιάζει να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη 4ης γενιάς MiG-29M και Su-30. Είναι πιθανό ότι μπορεί να κάνει παραγγελίες για την αγορά δύο ταγμάτων του αντιαεροπορικού πυραυλικού συστήματος S-300, ή μια εξαγωγική έκδοση του S-400, καθώς και ραντάρ.
Στο Βελιγράδι ο αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Ρωσίας Ντμίτρι Ρογκοζίν αναφέρθηκε στο γεγονός ότι η Ρωσία και η Σερβία μπορούν να συνεργαστούν στην παραγωγή των πυρομαχικών. Αυτό δήλωσε ο Ρογκοζίν μετά τις συνομιλίες που είχε με τον Πρόεδρο της Σερβίας Στανισλάβ Μικολίχεμ και άλλους αξιωματούχους της σερβικής κυβέρνησης. Ο Ρώσος αξιωματούχος αναφέρθηκε ότι πρόκειται "πάνω απ 'όλα για ένα ευρύ φάσμα των προϊόντων στη βιομηχανία πυρομαχικών. Όλα αυτά περιλαμβάνονται στο κείμενο του πρωτοκόλλου, το οποίο σχεδιάζουμε να υπογράψουμε."
Η Ρωσία και Σερβία είναι πρόθυμες να συνεργαστούν στον τομέα της εσωτερικής ασφάλειας. Στο εγγύς μέλλον η Ρωσία και η Σερβία θα είναι σε θέση να δημιουργήσουν μια επιτροπή για ζητήματα αστυνομικής συνεργασίας, τόσο μεταξύ των δύο χωρών, όσο και σε θέματα εσωτερικής ασφάλειας της Σερβίας.
Η Ρωσία δεν έχει αλλάξει τη θέση της σχετικά με το Κοσσυφοπέδιο. Η Ρωσία στηρίζει τη θέση του Βελιγραδίου για το Κοσσυφοπέδιο, δήλωσε ο Ρογκοζίν. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Μόσχα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα υποστηρίξει τη Σερβία δυναμικά. Ο Ρογκοζίν υπενθύμισε ότι η Ρωσία είναι πολύ μεγάλο και ισχυρό κράτος για να παρακαμφθεί η θέση της. Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός τόνισε ότι σε κάθε περίπτωση η όποια απόφαση των Σέρβων είναι κυρίαρχη, και η Ρωσία θα λάβει υπόψιν τις επιθυμίες του λαού της Σερβίας. Νωρίτερα η Σερβία έλαβε αποστάσεις από την προοπτική ένταξής της στο ΝΑΤΟ. O Ρογκοζίν πρόσθεσε ότι οι Σλάβοι είναι συχνά πολύ ανεκτικoί. Σύμφωνα με τον ίδιο, ορισμένα κράτη βλέπουν αυτό ως μια αδυναμία της Ρωσίας.

fox2magazine

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου