Ακούγεται απίστευτο αλλά η Aεροπορία της μοναδικής - μέχρι πρότινος, τουλάχιστον - υπερδύναμης του πλανήτη, έχει αναγκαστεί να καθηλώσει στο έδαφος περισσότερο από το ένα τρίτο του στόλου μαχητικών και βομβαρδιστικών που διαθέτει, θέτοντας ερωτηματικά για την πραγματική ισχύ των ΗΠΑ και την δυνατότητα διεξαγωγής μείζονων επιχειρήσεων. Όπως π.χ. αυτή που θα μπορούσαν να εμπλακούν στην κορεατική χερσόνησο.
Ίσως ο χαρακτηρισμός "υπερδύναμη" για τις ΗΠΑ να μην είναι πλέον ο κατάλληλος, καθώς δραματικές περικοπές στον αμυντικό προϋπολογισμό και τα λειτουργικά έξοδα του Πενταγώνου, έχουν επιβληθεί ήδη σε όλους τους Κλάδους των ΕΔ αλλά πλέον η κατάσταση επηρεάζει δραματικά και τις Διοικήσεις της αμερικανικής Αεροπορίας (USAF).
Συνέπεια της κατάστασης αυτής είναι δεκάδες μαχητικά Α-10, F-16 και F-15 ακόμη και Μοίρες με μαχητικά 5ης γενιάς F-22 και στρατηγικά βομβαρδιστικά B-1, να έχουν διακόψει πρακτικά τις πτητικές εκπαιδευτικές επιχειρήσεις που πραγματοποιούνται σε αμερικανικό έδαφος!
Συνολικά περίπου 2.000 αεροσκάφη και ελικόπτερα έχουν καθηλωθεί ή πρόκειται να καθηλωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.
Η κατάσταση φαίνεται να είναι εξαιρετικά σοβαρή καθώς από τα μέτρα, δεν αναμένεται να γλυτώσουν, ούτε Μοίρες μαχητικών που επιστρέφουν από ανάπτυξη σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή στις ΗΠΑ.
Τα μέτρα περικοπών άρχισαν να εφαρμόζονται σταδιακά τις τελευταίες 72 ώρες αλλά ακόμη δεν έχει εκδοθεί ακριβής λίστα με όσες μονάδες θα διακόψουν τη λειτουργία τους.
Όπως φαίνεται οι μόνες μονάδες που θα διατηρούν πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα είναι αυτές που θα ετοιμάζονται για ανάπτυξη σε Αφγανιστάν και Ειρηνικό, ενώ όπως δήλωσε ο αρχηγός της Combat Air Command της USAF Πτέραρχος Mike Hostage: « Οι μονάδες θα διακόπτουν τη λειτουργία τους εκ περιτροπής, ώστε οι περιορισμένοι πόροι μας, να επικεντρωθούν για την κάλυψη κρίσιμων επιχειρησιακών απαιτήσεων.
Οι περικοπές είναι οδυνηρές για την επιχειρησιακή ετοιμότητα της USAF καθώς πρέπει να περικοπούν 45.000 ώρες πτήσης εκπαίδευσης μέχρι την 1 Οκτωβρίου με ανοιχτό το ενδεχόμενο περεταίρω περικοπών.
Τονίζεται ότι απαιτείται πτητική εκπαίδευση 60-90 ημερών, ώστε κάθε χειριστής να μεταβαίνει σε επιχειρησιακή διαθεσιμότητα.
Ήδη ένα από τα δώδεκα Battle Group των αεροπλανοφόρων εισέρχεται σε αδράνεια εκ περιτροπής...
Σε ελεύθερη μετάφραση αυτό σημαίνει ότι η αεροπορική δύναμη των ΗΠΑ που εξασφάλιζε μέχρι σήμερα την ικανότητα επιβολής κυριαρχίας σε όλα τα θέατρα επιχειρήσεων στο κόσμο παύει να υφίσταται.. τουλάχιστον με τη μορφή που την ξέραμε μέχρι σήμερα.
Επιπλέον δεν θα είναι εφικτή η άμεση ικανότητα ανταπόκρισης σε έκτακτες συνθήκες κρίσης για τις οποίες θα απαιτούνται πολύ μεγαλύτερα χρονικά διαστήματα προειδοποίησης.
Η διστακτικότητα όσον αφορά το χειρισμό της κρίσης με τη Β. Κορέα ενδεχομένως να εξηγείται σε σημαντικό βαθμό και στα νέα δεδομένα που επιβάλουν οι οικονομικές περικοπές καθώς δεν είναι πλέον δυνατόν να διατηρηθεί το δόγμα διεξαγωγής δύο πολέμων ταυτόχρονα.
Πρακτικά οι Ηνωμένες Πολιτείες με δεδομένο ότι έχουν χάσει προ πολλού την υπεροχή στην παγκόσμια οικονομία, χάνουν τώρα και το μοναδικό εργαλείο που διέθεταν σε καθαρά στρατιωτικό επίπεδο που δεν είναι άλλο από την στρατιωτική υπεροχή.
defencenet.gr
kerberos-hellas
ΣΧΕΤΙΚΑ: ΤΟ ΔΟΥΛΕΜΑ ΠΑΕΙ ΣΥΝΝΕΦΟ! Η "ΣΤΗΜΕΝΗ" ΚΟΡΕΑΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΑΙΤΙΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου