11 Μαΐ 2013

''Απειλές Γκιούλ'' ...Μοιράζομαστε το φυσικό αέριο και επίλυση του Κυπριακού ...ή παίρνετε το ρίσκο !!

 
Λόγο για ενδείξεις περί ύπαρξης κοιτασμάτων φυσικού αερίου τριών τρισ. κυβικών μέτρων στην Ανατολική Μεσόγειο έκανε σήμερα ο πρόεδρος της Τουρκίας, Αμπντουλάχ Γκιουλ,σημειώνοντας ότι αυτό «θα καταστήσει ακόμη πιο σημαντική τη θέση της Τουρκίας στην ενεργειακή
γεωγραφία, αφού έχει τις μεγαλύτερες ακτές στην Ανατολική Μεσόγειο και μία ευρεία Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη».

Ο Γκιουλ επισήμανε ότι «δεν είναι λογικά τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις πηγές που βρίσκονται γύρω από το νησί».

Μιλώντας στην Κωνσταντινούπολη, στο 4ο Ενεργειακό Φόρουμ που διοργάνωσε το Διεθνές Κέντρο Ενέργειας και Κλίματος (IICEC) του τουρκικού ιδιωτικού Πανεπιστημίου Σαμπαντζί, ο  Γκιουλ είπε πως, με δεδομένα τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο, «η οικονομική συνεργασία που θα οικοδομηθεί στην περιοχή, αφενός θα υπηρετήσει την κοινή ευημερία και αφετέρου θα συμβάλει στην επίλυση των πολιτικών προβλημάτων».

Σύμφωνα με τον Τούρκο πρόεδρο, «στα σχέδια σχετικά με τις πηγές της περιοχής, η Ανατολική Μεσόγειος πρέπει να λαμβάνεται υπόψη ως περιοχή που περιλαμβάνει την Αίγυπτο, το Λίβανο, το Ισραήλ, την Κύπρο και την Τουρκία».

Ο Γκιουλ είπε ακόμη ότι, «προκειμένου να επικρατήσει γαλήνη στην Ανατολική Μεσόγειο, θα πρέπει από τώρα να διαμορφωθεί ένας χώρος οικονομικής συνεργασίας, έτσι ώστε να λυθούν τα προβλήματα της περιοχής, με πρώτο το Κυπριακό» και τόνισε: «Αλλιώς, τα προβλήματα αυτά θα εξελιχθούν σε αιτία μεγάλων προβλημάτων στο μέλλον. Και γι' αυτό θα πρέπει να καταβάλουν όλες οι πλευρές προσπάθεια προς αυτή την κατεύθυνση. Πιστεύω ότι οι προσπάθειες αυτές πρέπει να καταβληθούν ιδιαίτερα στο Κυπριακό».

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε ακόμη πως «τα σχέδια της ελληνοκυπριακής πλευράς να ιδιοποιηθεί μόνη της τις φυσικές πηγές γύρω από το νησί δεν είναι λογικά και περιλαμβάνουν ρίσκο. Διότι επί των πηγών αυτών έχουν δικαιώματα και όσοι ζουν στην( ΤΔΒΚ)».... την Κατεχόμενη Κύπρο !
 
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου