1 Μαΐ 2013

«Μαχαίρι» στις FREMM και οι πιθανές ελληνικές συνέπειες;


fremm cut copy
 

Βαθιές περικοπές προβλέπει η νέα «Λευκή Χάρτα» για την Άμυνα που κυκλοφόρησε προχθές η γαλλική κυβέρνηση και αφορά όλους τους κλάδους των γαλλικών ΕΔ, αν και πιο βαθιά πλήττεται το Ναυτικό.
Πιο συγκεκριμένα, η νέα δομή δυνάμεων προβλέπει 15 αντί για 18 φρεγάτες που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός.
Από εδώ και πέρα αρχίζουν τα σενάρια, ένα «καλό» και ένα «κακό».
Στο «καλό» σενάριο οι 15 μελλοντικές φρεγάτες θα «βγουν» από τις δυο «Horizon» («Forbin» και «Chevalier Paul», που αν και μεγέθους αντιτορπιλικού αναφέρονται σαν φρεγάτες) και τις 11 σήμερα σχεδιαζόμενες FREMM (9 + 2 FREDA), αυξημένες κατά δύο (πιθανότατα δυο ακόμη FREDA).
To «κακό» σενάριο είναι ότι οι πέντε «Lafayette» σε υπηρεσία (το ομώνυμο πλοίο, «Surcouf», «Courbet», «Aconit» και «Guépratte») θα αναβαθμιστούν (κάτι που προβλεπόταν και στον αρχικό σχεδιασμό) και θα προσμετρήσουν στις 15 μελλοντικές φρεγάτες. Η περικοπή τότε των τριών φρεγατών σημαίνει –εκτός απροόπτου- ότι θα κατασκευαστούν τρεις λιγότερες FREMM για ένα σύνολο οκτώ.
Υπό αυτό το πρίσμα, αναρωτιόμαστε πως επηρεάζει το θέμα την προοπτική απόκτησης FREMM από το ΠΝ με καθεστώς μίσθωσης, καθώς προφανώς οι λιγότερες φρεγάτες της κλάσης θα κάνουν πολύ πιο δύσκολη την παραχώρησή τους από το Marine Nationale. Μήπως τελικά οδηγηθούμε πρόωρα σε αγορά, κάτι που, όπως έχουμε αναλύσει πιστεύουμε ότι θα αποτελούσε και την τελική κατάληξη της ιστορίας, ώστε τα ναυπηγεία DCNS να διατηρήσουν τις παραγγελίες;
Κατά την άποψή μας όλες οι πιθανότητες είναι ανοικτές. Για την γαλλική «Λευκή Χάρτα» και τις άλλες ενδιαφέρουσες λεπτομέρειές της θα επανέλθουμε.

Μαροκινή FREMM

Από τις δοκιμές της «Mohamed VI» (D601)

http://ptisidiastima.wordpress.com/
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου