19 Ιουν 2013

"Μα, τι κάνει;" - Άφωνο το Παρίσι από την επίδειξη του υπερμαχητικού Su-35S (video)


Xαρακτηρίστηκε ως η πλέον εντυπωσιακή επίδειξη μαχητικού αεροσκάφους όλων των εποχών: Το "κόκκινο αστέρι" το μαχητικό 4++ γενιάς Su-35, χθες στο Le Bourget του Παρισιού πραγματοποίησε την πρώτη του δημόσια εμφάνιση σε δυτική αεροπορικη έκθεση και άφησε τους πάντες άφωνους.

Mε μέγιστη ταχύτητα 2.400 km/h, (2,25 mach),ακτίνα δράσης 3.600 (πάει και έρχεται δύο φορές από την Κρήτη σε όλες τις αεροπορικές βάσεις της τουρκικής Αεροπορίας, χωρίς ανεφοδιασμό!), επιχειρησιακό ύψος 18 χλμ. και έναν συνδυασμό τριών ραντάρ (ένα από τα οποία στην "L" Band ειδικά για αντιμετώπιση stealth εχθρικών μαχητικών) που "βλέπουν" μέχρι τα 400 χλμ. και με ένα εντυπωσιακό οπλικό φορτίο παντός είδους όπλων αέρος-αέρος, αέρος-εδάφους και αέρος-επιφανείας, αυτό το "τέρας" των 34,5 τόνων μέγιστου βάρους απογείωσης, στον αέρα απλά κάνει τα πάντα...
Με τη χρήση του σκοπευτικού επί κράνους το ραντάρ μπορεί να ελέγξει έναν τομέα 120 μοιρών σε πλάτος και 60 μοιρών σε ύψος, ενώ με τη χρήση μόνο του HUD και κατά τη διάρκεια κλειστής εμπλοκής, το ραντάρ μπορεί να παρακολουθήσει έναν στόχο στο παράθυρο 10 μοιρών σε πλάτος και 60 μοιρών σε ύψος, σε διαμόρφωση κάθετης σάρωσης και 15 μοιρών σε πλάτος και 10 μοιρών σε ύψος για βολή πυροβόλου.
Το IRbis-E διαθέτει συνολική ισχύ εξόδου 20 KW, κάτι που του παρέχει μέγιστη εμβέλεια εντοπισμού επερχόμενου στόχου μεγέθους μαχητικού αεροσκάφους – με συνολικό RCS τα 3 τ.μ. φτάνει τα 350 χλμ., με γωνία διόπτευσης τις 100 μοίρες στο αζιμούθο και εντοπισμό στόχου που απέρχεται τα 150 χλμ. Όταν το εύρος έρευνας αυξάνεται στις 300 μοίρες, με μηχανική υποβοήθηση, η εμβέλεια για αποκάλυψη ίδιου στόχου ανέρχεται στα 200 χλμ., ενώ στην περίπτωση που η σχετική θέση του στόχου παρουσιάζει επιστροφές από το έδαφος, η εμβέλεια αυτή μειώνεται στα 170 χλμ.
Σε ό,τι αφορά τον εντοπισμό και εγκλωβισμό στόχων επιφανείας, το IRbis-E μπορεί να εντοπίσει σκάφος μεγέθους αεροπλανοφόρου στα 400 χλμ., τορπιλάκατο στα 120 χλμ., γέφυρα στα 150-200 χλμ. και αντιαεροπορικά συστήματα ή τεθωρακισμένα οχήματα με 30 τμ RCS στα 70 χλμ. Το IRbis-E έχει την ικανότητα να εντοπίζει και αεροσκάφη με χαρακτηριστικά Stealth και συνολικό RCS που δεν υπερβαίνει το 0,01 τμ. σε αποστάσεις 90 χλμ.
Ένας ακόμη αισθητήρας, παθητικός αυτή τη φορά, που χρησιμοποιείται για την εύρεση στόχων, είναι το σύστημα OLS-35 (Optiko Lokacionnaya Stanciya). Πρόκειται για έναν υπέρυθρο αισθητήρα ολοκληρωμένο, με έναν αποστασιομέτρη λέιζερ τοποθετημένο μπροστά από το αλεξήνεμο του χειριστή. Έχει τη δυνατότητα αποκάλυψης επερχόμενων στόχων σε απόσταση 50 χλμ. και απερχόμενων σε απόσταση 90 χλμ.
Μπορεί να παρακολουθεί έως και τέσσερις εναέριους στόχους ταυτόχρονα και έχει τη δυνατότητα μέσω του αποστασιομέτρη λέιζερ μέτρησης απόστασης στόχων εδάφους μέχρι τα 30 χλμ. και εναέριων στόχων έως τα 20 χλμ.
Το OLS καλύπτει δύο τομείς των 90 μοιρών εκατέρωθεν του διαμήκους άξονα του αεροσκάφους. Το Su-35 θα διαθέτει ραντάρ οπίσθιας παρατήρησης, αλλά δεν έχει γνωστό ποιος τύπος θα είναι αυτός.
∆εν έχει διευκρινιστεί ακόμα εάν θα είναι μηχανικής ή ηλεκτρονικής σάρωσης, αν και –σύμφωνα με πληροφορίες– η NIIP έχει κάνει γνωστό πως πιθανότατα το συγκεκριμένο ραντάρ θα αφορά στη δεύτερη περίπτωση.
Η ηλεκτρονική διάταξη όμως των αισθητήρων του Su-35BM/S ενισχύεται από το πρωτοποριακό σύστημα ενεργής σάρωσης L-Band Tikhomirov NIIP. Η συγκεκριμένη διάταξη προσαρμόζεται στο χείλος προσβολής των πτερύγων του αεροσκάφους, προσφέροντας προηγμένες δυνατότητες, ιδιαίτερα εναντίον αεροσκαφών με χαμηλό Η/Μ προφίλ.
Πιο συγκεκριμένα, το L-Band AESA της Tikhomirov μπορεί να εκτελέσει μια σειρά εφαρμογών όπως: έρευνα και στοχοποίηση αεροσκαφών Stealth, λειτουργίες αναγνώρισης φίλου ή εχθρού, παθητική παρακολούθηση και εντοπισμός πηγών εκπομπής Link 16/MIDS, παθητική παρακολούθηση και εντοπισμός ραντάρ που εκπέμπουν στην μπάντα L –όπως το τουρκικό ραντάρ MESA του συστήματος 737 AEW&C–, παθητική παρακολούθηση και εντοπισμός πηγών IFF αεροσκαφών, ενεργά αντίμετρα σε περιβάλλον ανταλλαγής δεδομένων Link 16, ενεργά αντίμετρα σε δέκτες συστήματος GPS και ενεργά αντίμετρα σε επίγεια ραντάρ συχνότητας L.
Η τελευταία –και σύμφωνα με την ρωσική– πρακτική παραπέμπει στις συχνότητες μεταξύ 1 και 2 GHz και σε μήκη κύματος μεταξύ 0,3 και 0,15 μ. Στα προτερήματα χρήσης της μπάντας L συγκαταλέγονται η έρευνα σε μεγάλη εμβέλεια με κεραίες σχετικά μικρού μεγέθους, η παροχή δεδομένων σε άσχημες καιρικές συνθήκες, όπως και η καλή «συμπεριφορά» σε συνθήκες επιστροφών από το έδαφος.
Σε ό,τι αφορά τις σχεδιάσεις Stealth, τουλάχιστον για την περίπτωση του τουρκικού F-35 –αλλά και πιθανότατα και στην περίπτωση του F-22–, τα συγκεκριμένα αεροσκάφη έχουν σχεδιαστεί κυρίως για την απόκρυψη του ίχνους τους σε συχνότητες στην X μπάντα και όχι κάτω από αυτή.
Στο οπλικό φορτίο του Su-35BM/S περιλαμβάνονται τα περισσότερα όπλα του ρωσικού οπλοστασίου, καθώς το τελευταίο Flanker συνιστά μια έξοχη πλατφόρμα όπλων, με 12 συνολικά σημεία εξωτερικής ανάρτησης φορτίου. Η εταιρεία υπόσχεται πιστοποίηση σε όλα τα δυτικά όπλα εφ'όσιν το επιθυμεί ο αγοραστής.
Τον σταθερό οπλισμό του αεροσκάφους αποτελεί το μονόκαννο πυροβόλο GSh-301 των 30 χλστ., που είναι τοποθετημένο στην προέκταση των πτερύγων (LERX) από τη δεξιά μεριά. Η ταχυβολία του πυροβόλου φτάνει τα 1.500 βλ./λεπτό, ενώ υπάρχει διαθέσιμο απόθεμα 150 βλημάτων.
Και όλα αυτά με κόστος χαμηλότερο ενός ... F-16! Kόστος κτήσης 50.000.000 δολάρια ανά μονάδα!
Εκτελώντας τις περίφημους ελιγμούς Pugachev's Cobra και Frolov Chakra, το Su-35 έκανε να αισθανθούν τυχεροί όσοι βρέθηκαν στο Le Bourget και αντίκρυσαν αυτό το θέαμα: Ένα μαχητικό 34.5 τ. να κατανικά όλους τους νόμους της βαρύτητας και της αεροδυναμικής.



Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου