4 Απρ 2014

ΗΝΙΟΧΟΣ 2014: Η ελληνική “Red Flag”

Iniohos_1817Με τη φιλοδοξία να αναβαθμιστεί και να εξελιχτεί στην πιο απαιτητική αεροπορική άσκηση της Ευρώπης και της Μεσογείου, η άσκηση «Ηνίοχος 2014», η σπουδαιότερη φετινή άσκηση της ΠΑ, βρίσκεται ήδη σε πλήρη εξέλιξη από τις 26 Μαρτίου στην Αεροπορική Βάση Ανδραβίδας με την ευθύνη του ΚΕΑΤ / ΣΟΤ. Στόχος είναι η φετινή οργάνωση να αποτελέσει το πρότυπο για μία ακόμα μεγαλύτερη του χρόνου, με τη συμμετοχή πλέον και ξένων αεροποριών, οι οποίες θα έχουν την ευκαιρία να συμμετάσχουν σε μία ανταγωνιστική άσκηση στα πρότυπα της αμερικανικής «RedFlag».

image description
Η αναβάθμιση της άσκησης «Ηνίοχος», στην οποία συμμετέχουν και δυνάμεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού, εντάσσεται στο πλαίσιο της εντατικοποίησης της εκπαίδευσης και των ασκήσεων και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων για το πρώτο εξάμηνο του 2014, ενώ στο δεύτερο εξάμηνο του έτους θα υλοποιηθεί η δεύτερη φάση του σχεδίου, το οποίο προβλέπει τη διεξαγωγή ακόμα μεγαλύτερων ασκήσεων σε διακλαδικό πλέον επίπεδο, σύμφωνα με τις εντολές του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, στρατηγού Μιχάλη Κωσταράκου.
Iniohos_1404Iniohos_1397
Ο Α/ΓΕΕΘΑ βρέθηκε στην ΑΒ Ανδραβίδας την Πέμπτη 3 Απριλίου, συνοδευόμενος από τον αρχηγό ΓΕΑ, αντιπτέραρχο Ευάγγελο Τουρνά, και τον αρχηγό Τακτικής Αεροπορίας, αντιπτέραρχο Χρήστο Βαΐτση, και παρακολούθησε μαζί με τα στελέχη του ΚΕΑΤ μέρος της άσκησης. Τόσο ο Α/ΓΕΕΘΑ όπως και ο Α/ΓΕΑ εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία υλοποίησης της άσκησης και την ανταπόκριση όλων των στελεχών στις έντονες απαιτήσεις του προγράμματος.
Κατά τη διάρκεια της σχετικής ενημέρωσης, ο Α/ΓΕΕΘΑ μετέφερε επίσης το θαυμασμό και την υπερηφάνειά του για το επίπεδο των στελεχών της Πολεμικής Αεροπορίας και τους παρότρυνε να είναι πάντα αφοσιωμένοι στο έργο τους, να είναι απαιτητικοί και αυστηροί στην αξιολόγησή τους και να εξαντλούν τα όρια στην εκπαίδευση, με γνώμονα πάντα, όμως την ασφάλεια, αφού, όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «απώλειες σε καιρό ειρήνης δε δικαιολογούνται με κανένα τρόπο».
Iniohos_1453 Iniohos_1549Iniohos_3748 Iniohos_1735
Εφαρμόζοντας πια τη φιλοσοφία της επί τόπου σχεδίασης και εκτέλεσης των αποστολών (SingleBaseConcept), στην Αεροπορική Βάση της Ανδραβίδας έχουν συγκεντρωθεί αεροσκάφη από όλες τις μοίρες μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας υπό την αιγίδα του ΚΕΑΤ / ΣΟΤ, ενώ υποστήριξη σε θέματα Διοικητικής Μέριμνας, παρέχεται και από την 117ΠΜ. Συνολικά στην Ανδραβίδα βρίσκονται περισσότερα από 300 στελέχη και των τριών κλάδων των ενόπλων δυνάμεων, ενώ ακόμα μεγάλος αριθμός στελεχών συμμετέχει στα διάφορα σενάρια διεσπαρμένος εντός του ελλαδικού χώρου.
Επιδίωξη είναι η άσκηση να συνδυάζεται και με άλλες ασκήσεις του Στρατού Ξηράς και του Πολεμικού Ναυτικού. Ειδικότερα, συμμετέχουν όλα τα αντιαεροπορικά μέσα και συστήματα, ενώ αργότερα μέρος της άσκησης θα διεξαχθεί σε συνδυασμό με πλοία του Πολεμικού ναυτικού.
Οι πτήσεις των αεροσκαφών ξεκίνησαν τη Δευτέρα 31 Μαρτίου και θα συνεχιστούν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας. Η γκάμα των αποστολών είναι πλούσια και καλύπτει ένα ευρύ φάσμα, περιλαμβάνοντας:
(α) Επιχειρήσεις Αντεπίθεσης – COUNTER AIR OPERATIONS εναντίον IADS, αεροδρομίων και ειδικών στόχων
(β) ΑποστολέςΕπιθετικήςΣάρωσης – FIGHTER SWEEP και HVAA (High Value Airborne Asset) ATTACK – PROTECTION
(γ) Αεροπορικές Επιχειρήσεις Εναντίον Δυνάμεων Επιφάνειας – ANTI SURFACE FORCE AIR OPERATIONS.
(δ) Επιχειρήσεις Αεροπορικής Αναγνώρισης.
(ε) Επιχειρήσεις Έρευνας και Διάσωσης σε Περιβάλλον Μάχης – COMBAT SEARCH AND RESCUE (CSAR).
(στ) Αποστολές Στρατηγικής Επίθεσης.
(ζ) Άμεση Καταστολή Στόχων – DYNAMIC TARGETING (DT) – TIME-SENSITIVE TARGETS (TST).
(η) Επιχειρήσεις Υποστήριξης SLOW MOVER
Τα σενάρια της «Ηνίοχος 2014» χαρακτηρίζονται από ρεαλισμό, οργάνωση, μεθοδικότητα και σταδιακή αύξηση της δυσκολίας με ιδιαίτερη έμφαση στο επίπεδο της απειλής, το επίπεδο ρίσκου, τους κανόνες εμπλοκής και τις αναμενόμενες παράπλευρες απώλειες, ενώ στην εκτέλεση των αποστολών, οι οποίες πραγματοποιούνται ημέρα και νύκτα, δίνεται ιδιαίτερη σημασία και στην αυστηρή τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων.
Οι φωτογραφίες είναι του συνεργάτη της «Π&Δ» Κωνσταντίνου Πάντιου από την επίσκεψή μας στην ΑΒ Ανδραβίδας την Πέμπτη 3 Απριλίου.
 Iniohos_3895

http://ptisidiastima.wordpress.com/2014/04/04/iniohos-2014-elliniki-red-flag/
kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου