21 Σεπ 2014

Ένας 'στρατιώτης' της νέας εποχής απολαμβάνει τις ανέσεις και την προστασία των εντολοδόχων του εως ότου ξαναχρησιμοποιηθεί για το κακό της Ρωσίας

Πώς ζει ένας πρώην κομμουνιστής στην εξορία: Η ζωή του γεωργιανού Σαακασβίλι στο Μπρούκλιν [εικόνες]
 Από τότε που έχασε τις εκλογές του 2013 και ο νυν πρόεδρος της Γεωργίας εξέδωσε ένταλμα σύλληψη εναντίον του, ο πρώην πρόεδρος της χώρας Μικαήλ Σαακασβίλι ζει σε πολυτελή εξορία σε χλιδάτο προάστιο του Μπρούλκιν, όπου ο θείος του έχει ένα αριστοκρατικό διαμέρισμα.


Κάνει ποδήλατο, βολτάρει στις αγορές και στα καφέ της γειτονιάς και γράφει άρθρα για την κατάσταση στην Ουκρανία. Όπως οι περισσότεροι πρώην πρόεδροι, απασχολείται στο να δίνει διαλέξεις, χρυσοπληρωμένες, υπαγορεύει τα απομνημονεύματά του και ετοιμάζει ένα think tank στην Ουάσινγκτον.
Ο Σαακασβίλι, ο οποίος ήταν ένα από τα μαύρα πρόβατα του Πούτιν και του οποίου η χώρα βρισκόταν σε πόλεμο εναντίον της Ρωσίας το 2008, δήλωσε στους New York Times ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία «είναι το τέλος του Πούτιν» και ότι ο ίδιος θα ξαναβρεθεί σε θέση εξουσίας στην Γεωργία.

Ο Σαακασβίλι είναι ο πρώην πρόεδρος της «ροζ επανάστασης» της Γεωργίας εναντίον της Ρωσίας και της σοβιετικής επικυριαρχίας. Η πολυτελής εξορία του σημαίνει γι'αυτόν να συναναστρέφεται πολύ ισχυρούς ανθρώπους, όπως ο Τζον Μακ Κέην, ο Μπιλ Κλίντον και ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος επρόκειτο να τον επισκεφθεί στο τέλος του μήνα.
Είναι μεγάλος θαυμαστής της ελεύθερης αγοράς και υπερασπίζεται το επιχειρηματικό ταλέντο των ανθρώπων της γειτονιάς του.
«Είναι χίπστερ, αλλά κερδίζουν πάρα πολλά χρήματα και ζουν πολύ ευχάριστα» δηλώνει.

Ο Σαακασβίλι θεωρείται ο άνθρωπος που επιχείρησε να κάνει την γέφυρα ανάμεσα σε ένα προ-σοβιετικό διεφθαρμένο σύστημα προς μια δημοκρατία με δυτικά χαρακτηριστικά. Στο πορτρέτο που του κάνουν οι Νιού Γιορκ Τάιμς αναφέρει ότι πίνει καφέ στο πολύ δημοκρατικό Cafe Mogador, στο χλιδάτο Βίλατζ της Νέας Υόρκης και ότι το προάστιο όπου μένει στο Μπρούκλιν αποτελεί μικρογραφία της «δημοκρατικής μεταμόρφωσης» της πόλης.
Η γυναίκα και η κόρη του έμειναν στην Γεωργία ενώ ο γιός του (ο οποίος κέρδισε το βραβείο ταχύτερης γραφής στο ipad το 2011) σπουδάζει σε αμερικανικό πανεπιστήμιο.
Ο Σαακασβίλι δεν τολμάει να επιστρέψει στη Γεωργία γιατί θα βρεθεί αντιμέτωπος με την δικαιοσύνη. Κατηγορείται ότι καταχράστηκε δημόσιο χρήμα για να πληρώσει, μεταξύ άλλων, το μπότοξ που έκανε τακτικά, ένα γιότ που είχε στην Ιταλία καθώς και πίνακες σύγχρονης ζωγραφικής, με ερωτικό περιεχόμενο. Κατηγορείται επίσης για κατάχρηση εξουσίας και βίαιη καταστολή διαδηλωτών.
 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου