7 Οκτ 2014

Οι Αλλοδαποί στις Στρατιωτικές Σχολές με υπογραφή του Βενιζέλου!

ΣτΕ: Είσοδος στις στρατιωτικές σχολές και για υποψηφίους που έχουν μόνο ελληνική ιθαγένεια άσχετα πως την απόκτησαν !

ΣτΕ: Είσοδος στις στρατιωτικές σχολές και για υποψηφίους που έχουν μόνο ελληνική ιθαγένεια
Ανοίγει ο ασκός τους Αιόλου και δε μαζεύεται πλέον …Το ΣτΕ απέρριψε την προσφυγή των Αποστράτων Αξιωματικών και επιτρέπει την είσοδο στις Στρατιωτικές Σχολές και αλλοδαποί που πήραν την Ελληνική Ιθαγένεια με όλους τους γνωστούς τρόπους για τους γνωστούς λόγους!
1_ksanthi
Τη δυνατότητα να μπαίνουν στις στρατιωτικές σχολές και υποψήφιοι οι οποίοι δεν έχουν ελληνική καταγωγή (Έλληνες το γένος) αλλά έχουν μόνο την ελληνική ιθαγένεια, έκρινε η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας με την υπ΄ αριθμ. 3317/2014 απόφασή της, απορρίπτοντας την προσφυγή απόστρατων αξιωματικών και Έλληνα πολίτη.
Οι απόστρατοι αξιωματικοί και ο Έλληνας πολίτης (και Έλληνας το γένος) ζητούσαν να ακυρωθεί η από 15.4.2011 απόφαση του υπουργού Εθνικής Άμυνας η οποία όριζε στα προσόντα συμμετοχής στον διαγωνισμό για την εισαγωγή στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, στην Σχολή Ευελπίδων, κλπ., ότι πρέπει οι υποψήφιοι να έχουν την ελληνική ιθαγένεια, χωρίς να απαιτείται να είναι Έλληνες το γένος, καθώς και η απόφαση του υπουργού Παιδείας με την οποία κυρώθηκαν οι πίνακες επιτυχόντων στα Ανώτατα Στρατιωτικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, κ.λ.π.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ ερμηνεύοντας το άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας των πολιτών έκρινε ότι οι νομοθετικές διατάξεις με τις οποίες θεσπίζεται «ως προσόν για την πρόσβαση στις δημόσιες λειτουργίες εκτός από την Ελληνική ιθαγένεια και η ελληνική καταγωγή», είναι αντίθετες στο επίμαχο άρθρο 4 του Συντάγματος.
Οι σύμβουλοι Επικρατείας σημειώνουν ότι το άρθρο 4 του Συντάγματος «εγγυάται την ίση πρόσβαση όλων των Ελλήνων στις δημόσιες λειτουργίες» και δεν επιτρέπει διάκριση των Ελλήνων πολιτών ανάλογα με την εθνική τους καταγωγή.
Όμως, οι σύμβουλοι Επικρατείας Δημήτρης Αλεξανδρής και Βασίλης Αραβαντινός, μειοψήφισαν και εξέφρασαν την άποψη ότι από τις συνταγματικές επιταγές «δεν συνάγεται το δικαίωμα όλων των Ελλήνων πολιτών να γίνονται δεκτοί στις παραγωγικές Σχολές στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων».
Σύμφωνα με τους δύο συμβούλους, οι Ένοπλες Δυνάμεις «αποτελούν τον βασικό θεσμό που διαφυλάσσει την εθνική ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα της χώρας και ιδίως σε περίοδο κρίσεως είναι απαραίτητο να διαθέτουν συνοχή και υψηλό ηθικό» και προσθέτουν: «Είναι απαραίτητο, ενόψει της γεωπολιτικής θέσεως της χώρας, όπως προκύπτει από την νεότερη ιστορία της και του ευαίσθητου χαρακτήρα των Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως σε περίοδο κρίσεως, αυτές να στελεχώνονται μόνο από Έλληνες πολίτες με ελληνική καταγωγή».
Οι απόστρατοι υποστήριζαν ότι είναι αντισυνταγματική η διάταξη που προβλέπει την εισαγωγή στις Στρατιωτικές Σχολές μόνο με το προσόν της ελληνικής ιθαγένειας και όχι του ελληνικού γένους.


kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου