1 Αυγ 2015

Η Lidl έλαβε σχεδόν $ 1 δις χρηματοδότηση από «αναπτυξιακά κονδύλια» | Ατζέντα 21




Η Lidl έλαβε σχεδόν $ 1 δις χρηματοδότηση από «αναπτυξιακά κονδύλια» | Ατζέντα 21
Η αλυσίδα σούπερ μάρκετ που ανήκει σε μια από τις πλουσιότερες οικογένειες της Γερμανίας δανείστηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα για να επεκταθεί στην Ανατολική Ευρώπη
Το γερμανικό σούπερ μάρκετ Lidl και η θυγατρική της αλυσίδας Kaufland έχουν επωφεληθεί με σχεδόν $ 900 (£ 576m) από το δημόσιο χρήμα ανάπτυξης κατά την τελευταία δεκαετία, αποκαλύπτει η Guardian.

Οι εταιρείες, που ανήκουν στη μεγάλη εταιρεία λιανικής του Ομίλου Schwarz και ελέγχεται από μια από πλουσιότερες οικογένειες της Γερμανίας, έλαβε χρηματοδότηση δανείου από μια ελάχιστα γνωστή πτυχή της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ).
Αυτά τα δημόσια ιδρύματα, που χρηματοδοτούνται από τους φορολογούμενους και ανήκουν στις κυβερνήσεις, έχουν τη ρητή εντολή να αυξήσουν την τοπική ανάπτυξη στις χώρες όπου ξοδεύουν τα χρήματά τους. Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει επίσης μια πρόσθετη, ειδική εντολή για τη μείωση της παγκόσμιας φτώχειας. Δεν υπάρχει κανένα υπονοούμενο για ατασθαλίες σε σχέση με την παραλαβή των χρημάτων.

Οι τράπεζες δήλωσε η χρηματοδότησή τους για Lidl και Kaufland θα βοηθήσει τις επιχειρήσεις να επεκταθούν σε όλη την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη δημιουργώντας θέσεις εργασίας, το άνοιγμα νέων αγορών για τους τοπικούς παραγωγούς και φέρνοντας «καλής ποιότητας, σε προσιτές τιμές τροφίμων” υπέρ των φτωχών καταναλωτών.
Ωστόσο, αυτοί οι ισχυρισμοί έχουν υποστεί επίθεση από τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και ομάδες ανάπτυξης: «Αυτή η ιδέα ότι μια εισφορά κεφαλαίου σε πολυεθνικές αναγκαστικά θα οδηγήσει σε ορθή και βιώσιμη ανάπτυξη έχει επανειλημμένα αποδειχθεί ψευδείς τα τελευταία 20 χρόνια», δήλωσε ο Luiz Vieira, συντονιστής του Bretton Woods Project, μια βρετανική ΜΚΟ που παρακολουθεί την Παγκόσμια Τράπεζα.

Ο Jan Czarzasty, καθηγητής στη Σχολή Οικονομικών της Βαρσοβίας, δήλωσε ότι το ποσό του δημόσιου χρήματος που ο Όμιλος Schwarz έλαβε ήταν συγκλονιστικό. «Παντού όπου ανοίγουν νέα καταστήματα, υπάρχουν ιστορίες που έρχονται στην επιφάνεια σχετικά με τις συνθήκες εργασίας, η ικανοποίηση των εργαζομένων είναι γενικά χαμηλή … φαίνεται είναι μέρος του επιχειρηματικού μοντέλου της Lidl, ως εταιρεία».

Στην Πολωνία , η Lidl υπήρξε το επίκεντρο των επανειλημμένων διαμαρτυριών από τους εργαζομένους της. «Είμαστε καταπονημένος, κάνουμε τη δουλειά που πρέπει να γίνει από πολύ περισσότερους ανθρώπους», δήλωσε ο Λούκας, ένας εργαζόμενος σε νυχτερινή βάρδια σε αποθήκη της Lidl που δεν ήθελε να δώσει το επώνυμό του. Είπε ότι οι καρποί του έχουν πρηστεί και έχει μώλωπες στο δέρμα του από τη συσκευασία και αποσυσκευασία βαριών φορτίων φρούτων και λαχανικών – αλλά ότι είναι επικίνδυνο να μιλήσουν. «Οι άνθρωποι φοβούνται μήπως χάσουν τη δουλειά τους», είπε.

Ο Όμιλος Schwarz, ο οποίος ξεκίνησε το 1930 ως χονδρέμπορος τροφίμων στη Γερμανία, είναι τώρα ένας από τους μεγαλύτερους και ταχύτερα αναπτυσσόμενες λιανικής πώλησης στον κόσμο και ο Dieter Schwarz, είναι ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στον κόσμο, με μια περιουσία που εκτιμάται στα $ 21 δισ.
Ολόκληρο το άρθρο της Guardian εδώ 

Στο μεταξύ, μην ξεχάσετε αύριο να πάτε να κάνετε τα ψώνια σας από τους ναζί Γερμανούς που κάνουν μπίζνες με δημόσιο χρήμα. ΑΥΤΉ είναι η Βιώσιμη Ανάπτυξη – μεγάλες πολυεθνικές. Τι περιμένατε; Μικρομεσαίους;
nea.allnewz.gr


kerberos-hellas

1 σχόλιο: