30 Σεπ 2015

«Η Ελλάδα δεν αγαπά τα νησιά της!»

 ΚΕΡΒΕΡΟΣ: ΠΟΛΥ ΑΡΓΑ ΓΙΑ ΚΛΑΜΑΤΑ....ΝΗΣΙΑ ΤΕΛΟΣ!

Παρελθόν θα είναι από αύριο το καθεστώς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τη Ρόδο, καθώς το υπουργείο Οικονομικών την ενέταξε, στην πρώτη ομάδα εκείνων των νησιών στα οποία η μείωση του φόρου σε ποσοστό 30% καταργείται από την 1η Οκτωβρίου, πριν συμπληρώσει 30 χρόνια ζωής!

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά η πρώτη ομάδα περιλαμβάνει τα νησιά Ρόδο, Σαντορίνη, Μύκονο, Νάξο, Πάρο και Σκιάθο, ενώ θα ακολουθήσουν άλλες δύο ομάδες νησιών στα οποία το καθεστώς θα καταργηθεί την 1η Ιουνίου 2016 και την 1η Ιανουαρίου του 2017 αντίστοιχα.

Η επιλογή των παραπάνω νησιών έγινε με «μετρήσιμα, ενιαία και διαφανή κριτήρια» όπως αναφέρει η υπουργική απόφαση κάτι που θα εφαρμοστεί και για τις υπόλοιπες δύο ομάδες των νησιών, με τα απομακρυσμένα να εντάσσονται στην τελευταία ομάδα.

Πάντως σύμφωνα με την ίδια απόφαση, η Ρόδος εντάχθηκε… κατ’ εξαίρεση στην πρώτη ομάδα καθώς λήφθηκαν υπόψη κριτήρια όπως ο πληθυσμός του νησιού που ανέρχεται σε 115.490 άτομα καθώς και οι αφίξεις τουριστών το 2014 που ξεπέρασαν τα 2 εκ. ευρώ!
Έτσι λοιπόν από αύριο στη Ρόδο θα ισχύουν οι συντελεστές 6%, 13% και 23% που ισχύουν και στην υπόλοιπη χώρα. Πάντως το υπουργείο Οικονομικών επισημαίνει πως «είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι για την κυβέρνηση πολιτική αναγκαιότητα και όχι επιλογή που προκύπτει από τη συμφωνία με τους θεσμούς και βασικό στάδιο για να προχωρήσει η αξιολόγηση και τα επόμενα βήματα. Τα προβλήματα των νησιών μας είναι γνωστά και αποτελούν βασική προτεραιότητα της κυβερνητικής πολιτικής σε πολλούς τομείς».

Ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι επισημάνσεις ότι οι αυξήσεις πιθανόν και να αναθεωρηθούν, ότι θα θεσπιστούν μέτρα για την αποζημίωση των κατοίκων ενώ όλοι προσβλέπουν σε έσοδα την επόμενη τουριστική περίοδο.
Ειδικότερα η απόφαση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει τα εξής:
- Όπως αναλυτικά έχει συμφωνηθεί από τον Ιούλιο του 2015 στις προαπαιτούμενες δράσεις, οι αυξήσεις των συντελεστών ΦΠΑ θα αναθεωρηθούν το 2016 με την προϋπόθεση ότι τα έσοδα από τη φοροδιαφυγή θα είναι μεγαλύτερα από τα προϋπολογισθέντα.

- Συμφωνήθηκε επίσης ότι θα θεσπιστούν κατάλληλα και στοχευμένα μέτρα για την αποζημίωση των κατοίκων εκείνων που έχουν περισσότερη ανάγκη. Στις αλλαγές που θα γίνουν το επόμενο διάστημα στην φορολογία εισοδήματος, θα υπάρξουν τέτοια μέτρα
- Οι φορολογικοί έλεγχοι στην τουριστική περίοδο δημιουργούν ένα νέο φορολογικό τοπίο τα έσοδα του οποίου θα επιτρέψουν πρωτοβουλίες και δράσεις που θα ανακουφίσουν πολίτες και επιχειρήσεις.
Απογοήτευση και αγανάκτηση
Όπως ήταν φυσικό η απόφαση του υπουργείου έγινε δεκτή στη Ρόδο με ιδιαίτερη απογοήτευση προκαλώντας αγανάκτηση στους κατοίκους του νησιού, και έντονες αντιδράσεις.
Το κλίμα ήταν ιδιαίτερα βαρύ χτες, αν και τις τελευταίες μέρες κυκλοφορούσαν έντονα σενάρια ότι η Ρόδος επρόκειτο να περιληφθεί στα νησιά εκείνα στα οποία οι μειωμένοι συντελεστές σε ποσοστό 30% θα καταργούνταν.

Εμπορικός κόσμος και καταναλωτές άρχισαν να υπολογίζουν τις συνέπειες και τις επιπτώσεις από την εφαρμογή του μέτρου, που έρχεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη οικονομικά περίοδο.
Οι αυξήσεις σε όλα τα προϊόντα και τις υπηρεσίες θα είναι ένα πλήγμα σε όλα τα εισοδήματα και θα προκληθούν αλυσιδωτές αντιδράσεις σε κάθε πτυχή της οικονομικής ζωής του τόπου μας.

Μάλιστα χτες ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου δήλωσε χαρακτηριστικά: «Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ φάνηκε συνεπής με την ασυνέπεια της. Κυβερνητικοί εκπρόσωποι της Δωδεκανήσου και ο Αλέξης Τσίπρας προεκλογικά στο Ροδίνι, είχαν υποσχεθεί οτι οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ θα παραμείνουν σταθεροί. Εκ του αποτελέσματος αποδείχθηκε ότι οι κύριοι αυτοί λειτούργησαν με σκοπό την υφαρπαγή της ψήφου μας, καθώς σε καμία περίπτωση δεν θα υπάρξει καλό στη Δωδεκανησιακή κοινωνία που θα πληγεί από την αύξηση συνολικά του ΦΠΑ»
Έκτακτη κοινή συνέντευξη τύπου φορέων
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το πρωί εκτάκτως θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Γιάννης Πάππου, ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ρόδου Νίκος Μπόνης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδιας επαγγελματοβιοτεχνών Δωδεκανήσου Νικόλαος Τσούλλος.
Περιφερειάρχης: «Η Ελλάδα δεν αγαπά τα νησιά της!»
Μετά και την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος έγραψε στο facebook τα εξής: «Είμαστε μόνοι μας ...
Με το σκληρό συναίσθημα της δυσαρμονίας με τον τόπο μας, την πατρίδα μας, την εξουσία που επιλέγουμε.
Νικημένοι απο τον λαϊκισμό, το ψέμα, την άγνοια, τα ταπεινά ένστικτα ...
Σε ένα περιβάλλον παρακμιακό, χωρίς εγχώριους συνομιλητές. Τουλάχιστον, όχι αξιόπιστους.
Η Ελλάδα δεν αγαπά τα παιδιά - νησιά της.
Έχουμε την τύχη να ζούμε στη μοναδική νησιωτική χώρα της Ευρώπης, που όμως είναι και η μόνη που περιφρονεί και ακυρώνει κάθε έννοια νησιωτικότητας.
Μόνοι θα τα καταφέρουμε!»
 ....

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου