23 Απρ 2016

ΝΑΤΟϊκή εμπλοκή στο Ναγκόρνο Καραμπάχ – Οργή Σ.Λαβρόφ: «Η Τουρκία θέλει πόλεμο» (vid)

lavrof 

Φανερώνεται σιγά σιγά ο Νατοϊκός «δάκτυλος» πίσω από την σύγκρουση στο Ναγκόρνο Καραμπάχ καθώς το Αζερμπαϊτζάν θέλει επίλυση της διένεξης με βάση τις 4 προτάσεις του ΝΑΤΟ!
Ο Υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ,κατηγόρησε την Τουρκία ότι καλεί σε πόλεμο το Αζερμπαϊτζάν!
Σύμφωνα με τον Σ.Λαβρόφ οι δηλώσεις της τουρκικής ηγεσίας σχετικά με την επίλυση του ζητήματος του Ναγκόρνο Καραμπάχ δεν βοηθούν τις ειρηνευτικές συνομιλίες.


«Πιστεύω ότι οι δηλώσεις που ακούστηκαν από την τουρκική ηγεσία είναι εντελώς απαράδεκτες για έναν απλό λόγο- δεν ήταν εκκλήσεις για ειρήνη αλλά εκκλήσεις για επίλυση του ζητήματος μέσω στρατιωτικής βίας», δήλωσε ο Lavrov. Πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους δηλώσεις έρχονται σε πλήρη αντίθεση με την θέση του OSCE Minsk Group.

Ο Ρώσος υπουργός εξωτερικών Σ.Λαβρόφ έφτασε στην Γερεβάν της Αρμενίας στα πλαίσια διήμερης επίσκεψης, όπου θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Αρμενίας Serzh Sargsyan καθώς και με τον ομόλογό του Edward Nalbandian.

To κύριο θέμα των συνομιλιών θα είναι η επίλυση της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο Καραμπάχ.
Σύμφωνα με την εκπρόσωπο τύπου του ρωσικού υπουργείου εξωτερικών, Maria Zakharova, o Lavrov έχει έρθει με συγκεκριμένες προτάσεις.

Η ίδια δήλωσε ότι «οι διαπραγματεύσεις θα διαρκέσουν όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να ακουστούν όλες οι προτάσεις που ευθυγραμμίζονται με την επίτευξη εκεχειρίας. Θα ήταν πρώιμο επομένως να πούμε ότι υπάρχει αυτή την στιγμή κάποιο «πλάνο, πρόγραμμα, έγγραφο».
Από την πλευρά του, ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας,  κατηγόρησε την πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ότι προσπαθεί να υπονομεύσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες.
Η Αρμενία με την σειρά της έκανε έκκληση προς την διεθνή κοινότητα «να επαναφέρει το Αζερμπαϊτζάν σε έναν παραγωγικό δρόμο».

Νωρίτερα ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, Hikmet Hajiyev δήλωσε ότι μία πολιτική επίλυση της σύγκρουσης στο Καραμπάχ, θα πρέπει να υπακούει στις 4 προτάσεις επίλυσης του ΝΑΤΟ, καλώντας ουσιαστικά την Αρμενία να αποσυρθεί από τις περιοχές του Αζερμπαϊτζάν που έχει καταλάβει, στα πλαίσια των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων. 

«Η Αρμενία καταδικάζει τις μάταιες προσπάθειες του Αζερμπαϊτζάν να αμφισβητήσει την τριμερή συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Καραμπάχ, Αρμενίας και Αζερμπαϊτζάν, που υπογράφηκε το 1994», απάντησε το υπουργείο εξωτερικών της Αρμενίας.
Πρόσθεσε επίσης ότι με τέτοιες δηλώσεις το Αζερμπαϊτζάν διακινδυνεύει την εκ νέου αποσταθεροποίηση της περιοχής.

Η Αρμενία θεωρεί ότι η δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν «είναι μία προσπάθεια να πέσει όλο το βάρος της ευθύνης για τις εχθροπραξίες της 2ας Απριλίου στην Αρμενία» και ότι το «Αζερμπαϊτζάν ήταν εκείνο που ξεκίνησε την μάχη ευρείας κλίμακας».
Υπενθυμίζεται ότι ο Πρόεδρος της Αρμενίας Serzh Sargsyan επισκέφθηκε την πρωτεύουσα Stepanakert του μη αναγνωρισμένου κράτους της Δημοκρατίας του Ναγκόρνο Καραμπάχ (NKR), όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο Bako Sahakyan και ανώτερους στρατιωτικούς του NKR Defense Army.


O Sergey Lavrov δήλωσε « στα πλαίσια των εξελίξεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, η ρωσική πλευρά πιστεύει ακράδαντα ότι οι συμφωνίες κατάπαυσης του πυρός που υπογράφηκαν το 1994 και 1995 έχουν μόνιμη ισχύ και αποτελούν την βάση για την επίτευξη ειρηνευτικής συμφωνίας στην περιοχή»

Κατά την επίσημη επίσκεψή του στο Γερεβάν, ο Lavrov κατέθεσε λουλούδια στο μνημείο «Tsitsernakaberd» των θυμάτων της γενοκτονίας των Αρμενίων, ενώ έγραψε και το όνομά του στο βιβλίο των επισκεπτών.

«Σας ευχαριστώ που κρατάτε ζωντανή την μνήμη και κάνετε το παν ώστε η τραγωδία που έζησε ο λαός της Αρμενίας να μην λησμονηθεί. Είναι αναγκαίο να εξασφαλίσουμε ότι δεν θα συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο», δήλωσε ο Lavrov.

Σύμφωνα με άρθρα μας Aναπόφευκτος ο ρωσοτουρκικός πόλεμος λόγω της στρατηγικής περικύκλωσης της Ρωσίας – Ο ρόλος της Άγκυρας στο Ναγκόρνο Καραμπάχ (vid) και Επί τάπητος η αμυντική συνεργασία Αζερμπαϊτζάν-ΝΑΤΟ με στόχο την Ρωσία – Προς νέα αναζωπύρωση το Ναγκόρνο Καραμπάχ το Αζερμπαϊτζάν συναντήθηκε με εκπροσώπους του ΝΑΤΟ ώστε να συντονίσει τις κινήσεις του απέναντι στην Αρμενία και στην Ρωσία.
Στην πραγματικότητα το ΝΑΤΟ και η Τουρκία ώθησαν τους Αζέρους σε πολεμικές ενέργειες ώστε να ανοίξει ένα νέο μέτωπο και να περικυκλωθεί η Μόσχα από ΝΑΤΟϊκές δυνάμεις.
Η φράση του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν ότι οποιαδήποτε «επίλυση θα πρέπει να υπακούει στις 4 προτάσεις του ΝΑΤΟ» δικαιώνει το pentapostagma.gr για τον ΝΑτοϊκό «δάκτυλο» πίσω από την σύγκρουση η οποία πρόκειται να αναζωπυρωθεί για τον πολύ απλό λόγο ότι διακυβεύονται διαφορετικά συμφέροντα…

kerberos-hellas

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου